U Plažanu je obeležena

Seoska slava Spasovdan

Spasovdan, veliki praznik je u mnogim mestima  krsna slava 

 

U selu Plažanu je kao i u pojedinim selima i gradovima u Srbiji proslavljena  seoska slava Spasovdan. Centralna svečanost je obeležena kod seoske crkve koja je posvećena Svetoj Petki, a organizovao je Crkveni odbor u saradnji sa Mesnom zajednicom, Udruženjem žena „Stari vez“, Omladinskom organizacijom, kao i Kulturno umetničkim društvom „ Plažane“.

Spasovdan - Kod crkve se okupio veliki broj meštana.

Svečanost su svojim prisustvom ulepšali dečaci i devojčice iz OŠ „ Djura Jakšić“ zajedno sa svojim nastavnicima i direktorkom Olgicom Dimitrijević.

 Program je počeo Liturgijom u ranim jutarnjim časovima koju je u crkvi služio protojerej Nebojša Radisavljević. Posle službe usledilo je rezanje kolača, gde su svi meštani učestvovali zajedno okrećući kolač u znak sloge i jedinstva. Pored mnogobrojnih meštana i predsednika Mesne zajednice Plažane Stoiše Ognjanovića,  verskom obredu su prisustvovali i meštanin sela i predsednik SO Despotovac Vladan Milošević kao i zamenik predsednika Nikola Nikolić, koji su meštanima čestitali zavetinu. Nakon obreda gosti su mogli da se posluže starim pitama i kolačima koje su pripremile članice udruženja „ Stari vez“. Nekoliko djaka OŠ „ Djura Jakšić“ pripomoglo je svešteniku u nošenju Litija do starog seoskog zapisa u mestu „ Gaj“, gde je sveštenik obavio bogosluženje, a deca veselo trčkarala oko zapisa na radost tradiciji koju će nastaviti da čuvaju.

  U Plažanu proslavljen Spasovdan i drvo zapis

Po završetku Litija, ispred crkve sekretar KUD-a „ Plažane“ izrecitovao je stihove posvećene hramu Svete Petke, a dečiji ansambl se predstavio izvornim igrama iz Šumadije, program je pozdravljen aplauzom i oduševljenjem.

U Plažanu proslavljen Spasovdan i narodno kolo ispred crkve

Program je time završen, zato su se deca vratila da nastave školske aktivnosti a meštani da čekaju goste, jedino su tezge ostale na kojima prodavci takozvane „Kolundžije“ čekaju da neko navrati i nešto kupi, ali to teško ide, kaže jedan od njih.

Piše: Marko Mirković Foto: Predrag Stevanović