Ženski hormon Estrogen i rak dojke

Koliko je ženski hormon Estrogen koji se koristi u menopauzi faktor rizika za pojavu raka dojke i materice. Najnovija istraživanja i procene

 

 

Ženski hormoni – Estrogen i rizik od raka

Estrogeni su trenutno predmet jednog od velikih medicinskih sporova. Mnogi zdravstveni radnici ohrabruju sve žene u menopauzi da koriste hormonske zamene za estrogen.

Često navođeni razlozi su navodne koristi za srce i kosti, međutim, malo žena je izgleda u potpunosti svesno ozbiljnih sporednih efekata viška estrogena. Među najopasnijim je povećan rizik od izvesnih ženskih oblika raka. Godinama je bilo poznato da žene koje, posle menopauze, uzimaju samo estrogen (bez leka progesteronskog tipa) imaju dramatično povećan rizik od raka sluzokože koja oblaže matericu. U obimnom pregledu svih istraživanja po ovom pitanju, naučnici Univerziteta u Kaliforniji, u San Francisku, zaključili su da produžena upotreba estrogena posle menopauze može da poveća rizik od raka materice za više od 800%.

Ženski hormon Estrogen i rak dojke

Zbog ovih dobro poznatih povećanih rizika, lekari su prepisali progesteronske agense u kombinaciji sa estrogenima kako bi pokušali da spreče ovaj rizik od raka. Iako podaci otkrivaju da dodavanje progesterona smanjuje veličinu povećanja rizika, upotreba kombinacije i dalje povećava rizik od raka materice za 30 procenata u poređenju sa ženama koje ne uzimaju hormone.

Potencijalne koristi i rizici uzimanja estrogena se navode u dodatku I, pod nazivom “Estrogen: uravnotežavanje koristi i rizika”.

—-

Dodatak I – Estrogen: uravnotežavanje koristi i rizika

Koristi od upotrebe estrogena

– Olakšanje od klasičnih simptoma menopauze: povremeni osećaji vrućine, promene ponašanja, vaginalna suvoća, stanjivanje kože

– Dokazano smanjenje gubitka koštane mase (osteoporoze) povezane sa menopauzom, uključujući smanjenje broja slučajeva preloma kuka

– Verovatno smanjenje rizika od srčanih oboljenja poboljšanjem nivoa holesterola i elastičnosti krvnih sudova

– Moguće poboljšanje pamćenja i bolje mentalne sposobnosti žena sa blagom ili umerenom Alchajmerovom bolešću

– Moguće smanjenje rizika od raka debelog creva

Rizici od upotrebe estrogena

– Povećani rizik od raka sluzokože materice koji se delom može sprečiti dodavanjem progesterona režimu estrogena

– Simptomi slični premenstrualnim (oticanje, nadimanje, osetljivost grudi, promene ponašanja, glavobolje)

– Menstrualni sadržaj (kada se progesteron uzima sa estrogenom)

– Povećani rizik od raka dojke

– Stimulacija rasta fibroida materice i endometrioza

– Verovatno povećanje rizika od kamena u bubregu i krvnih ugrušaka

– Moguće je dobijanje na težini

Od izdavača časopisa New England Journal of Medicine Healthnews

—-

Rak materice je značajan tip raka, ali bledi u pogledu značaja u poređenju sa rakom dojke – vodećim rakom ubicom među ženama nepušačima. Od najvećeg značaja je da razmotrimo odnos zamene hormona i raka dojke.

Harvard je proizveo jedan od najubedljivijih izveštaja po ovom pitanju, ponovo iz istraživanja zdravlja medicinskih sestara. U njihovim podacima koji prate 725.000 osoba na jednu godina, žene koje koriste (samo) estrogen posle menopauze se suočavaju sa 32% povećanim rizikom od raka dojke. Popularni režim kombinovanja estrogena sa hormonom progesteronom je u stvari povećao rizik na 41%. Rizik je težio da se poveća na 71% kod žena koje su bile starije od 60 godina i koristile estrogen više od 5 godina.

Ovi rezultati su slični manjem istraživanju koje je vršeno na populaciji jedne grupe ljudi. Njihovi istraživači su utvrdili da se kod žena, koje uzimaju hormonalne zamene posle menopauze, javlja porast od 69% rizika od raka dojke.

Jedna očigledna poruka ovog istraživanja je da bilo koja žena koja uzima estrogen posle menopauze treba da bude svesna da povećava rizik od raka dojke. Za potpuniji pogled na koristi i rizike od uzimanja estrogena posle menopauze, vidite poglavlje 7: “Veliki mit o mesu i belančevinama.” Drugo nedavno istraživanje obezbeđuje još dokaza o povezanosti raka dojke i estrogena. Ono je utvrdilo da žene koje prirodno imaju viši nivo estrogena, takođe imaju dramatičan porast rizika od raka.

Dr Paulo Toniolo (Paolo Toniolo) je sa saradnicima na medicinskom fakultetu na Univerzitetu u Njujorku ispitao nivo estrogena u krvi kod 130 žena sa rakom dojke posle menopauze i 251 žene iste starosti koje nisu imale rak. Neobični aspekt istraživanja je bio taj da je nivo estrogena pacijenata bio izmeren iz krvi koja je uzeta, zamrznuta i čuvana nekoliko godina pre nego što je rak utvrđen. To je pomoglo ustanovljavanju da nivo estrogena nije pod uticajem samog raka ili drugih nedavnih faktora, uključujući zamenu za estrogen. Žene čiji je nivo estrogena bio najviši imale su 2 do 4 puta veći rizik da dobiju rak dojke.

 

Izvor:  Zakoni zdravlja i izlečenja – Dr Nil Nidli