5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

U ovom tekstu pomenućemo 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu. Najpoznatiji beogradski spomenici koji su obavezna stanica svakog posetioca Beograda.

 

U Beogradu se nalazi preko 300 spomenika kulture, a njih 57 se smatra spomenicima od izuzetnog značaja za kulturu Beograda, ali i cele Srbije. Oni nas podsećaju na ljude i događaje koji su obeležili našu zemlju i naš glavni grad.

Beogradski Pobednik

Beogradski pobednik - 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

Današnji simbol Beograda, čiji je autor Ivan Meštrović prvobitno (1912.) je projektovan kao skulptura koja je trebalo da bude deo Terazijske česme, ali se odustalo od ove ideje zbog protivljenja javnosti da se naga muška figura nađe u centru grada. Pobednik je 1928. postavljen na Kalemegdanu gde i danas ponosno stoji.

Spomenik Neznanom junaku

Beograd Avala 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

Još jedno delo Ivana Meštrovića, podignuto 1938. godine. Spomenici neznanim junacima su podignuti u svim savezničkim zemljama posle prvog svetskog rata, pa se i tadašnja Jugoslavija pridružila toj akciji. Na ovom mestu su zaista sahranjeni ostaci nepoznatog junaka.Spomenik ima oblik sarkofaga koji je se nalazi na šestostepenom postamentu. Bočno su postavljene karijatide, koje predstavljaju počasnu stražu. Izgradnja spomenika je trajala četiri godine i nalazi se na Avali.

Spomenik Đuri Jakšiću

Spomenik Djuri Jakšiću 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

Ovaj spomenik je delo Jovana Soldatovića, nalazi se u Skadarskoj 34 ispred kuće Đure Jakšiča u boemskom delu grada i podignut je 1990. godine. Đura Jakšić (1832.-1878.) je bio književnik i slikar. Buntovan i slobodoljubiv, strastven i plahovite mašte, pisao je pesme o slobodi i stihove lirske ispovesti, pune dubokog bola. Za sobom je ostavio i oko četrdeset pripovedaka. Slikarstvo je učio u Beču i Minhenu i bio je jedan od najdarovitijih srpskih slikara 19. veka. Pored toga, bio je i učitelj u raznim mestima širom Srbije. Sahranjen je kao jedan od najcenjenijih i najvoljenijih slikara Beograda.

Spomenik Nikoli Tesli

Spomenik Nikoli Tesli 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

Spomenik Nikoli Tesli podignut je 1963. godine na platou ispred Tehničkoh fakulteta, a autor ovog spomenika je Frano Kršinić. Za Teslu (1856. – 1943.) se slobodno može reći da je svojim izumima doprineo razvoju civilizacije. Tesla je 1884. otišao u Ameriku, gde se priključio najslavnijim pronalazačima tog doba, onima za koje se može reći da su “izmislili 20. vek”. Nikola Tesla je autor skoro 1.000 patenata u oblasti elektrotehnike, a najveći pronalazak mu je svakako naizmenična struja. Povodom obeležavanja 100 godina od Teslinog rođenja, odlučeno je da jedinica za magnetnu indukciju nosi njegovo ime.

Spomenik Vuku Karadžiću

Spomenik Vuku Karadžiću 5 najznačajnijih spomenika u Beogradu

Spomenik Vuku Karadžiću podinut je 1937. u Bulevaru Kralja Aleksandra, a autor “Vukovog spomenika” je Đorđe Jovanović. Vuk Stefanović Karadžić (1787. – 1864.) bio je reformator srpskog jezika. Nakon Prvog srpskog ustanka radio je kao pisar u vladi, učitelj i državni činovnik. 1813. odlazi u Beč i počinje svoj epohalni rad na utemeljenju nove srpske književnosti, jezika i pravopisa i sakupljanje narodnih pesama i umotvorina. Rječnik (sa gramatikom) je izdao 1818. i u njemu je objavio i reformu srpskog jezika. Sahranjen je u porti Saborne Crkve u Beogradu 1897. godine. Spomenik je podignut na jednom od najvećih skverova u centru Beograda. Figura deluje skromno i monumentalno, baš onako kakav je bio Vuk Karadžić, skroman čovek i veličanstven i neponovljiv stvaralac.

Kao što smo rekli na početku teksta, spomenika u Beogradu ima zaista mnogo i nemoguće je obići ih sve u jednom danu. Ali nemojte brinuti i ako niste iz Beograda jer danas nije teško naći ugodan smeštaj u Beogradu po pristojnoj ceni, tako da iskoristite lepo vreme i obiđite ove i druge spomenike u našoj prestonici.