Da li će se rotacioni motor naći u novoj Mazdi?

Iako imaju mnogo mana, rotacioni motori i dalje istrajavaju i odbijaju da nestanu iz savremene industrije automobila. Da li je došlo vreme da se konačno prestane sa proizvodnjom ovih motora?

U toku 2012. godine mnogi su mislili da je došao kraj upotrebi rotacionih motora u auto industriju, kada je prestala proizvodnja Mazde RX-8, modela koji je poslednji koristio ovu specifičnu pogonsku jedinicu. Od tada su nam stizale kontradiktorne poruke od Mazdinih zvaničnika, iz kojih nije moglo da se zaključi kakva je budućnost rotacionih motora.

Međutim, moguće je da će Mazda nastaviti upotrebu i proizvodnju ovog agregata u svojim budućim modelima. Pred kraj 2013. godine, javnosti je predstavljen prototip najnovije generacije Mazde 2, ali sa pogonom na električnu energiju. U čemi je trik? U električnoj verziji Mazde 2 rotacioni motor bi se isključivo koristio kao generator električne energije, i to u cilju povećanja maksimalnog radijusa kretanja. Ukoliko se baterije isprazne, dodatna električna energija bi se generisala pomoću ovog rotacionog motora. Inače, ovaj isti princip se već koristi na modelima BMW i3, Opel Ampera i Chevrolet Volt, jedina razlika je u tome što ovi modeli koriste konvencionalne benzinske motore umesto rotacionog motora.

mazda 2 prototip

Prototip Mazde 2 opremljen je rotacionim motorom koji je smešten u zadnjem delu vozila i čija je radna zapremina 330 ccm. Ovaj japanski proizvođač automobila tvrdi da će automobil moći da pređe oko 380 kilometara sa jednim punjenjem baterija zahvaljujući rotacionom motoru.

Nadamo se da će ovako dobri rezultati biti dovoljna motivacija za japanskog proizvođača automobila, da u sklopu nove generacije Mazde 2 kupcima ponudi i ovu verziju automobila na električni pogon sa povećanim dometom. Martin Benders, jedan od menadžera u Mazdi je govorio baš o ovoj mogućnosti. On je naveo da bi pored nove Mazde 2 na hibridni pogon (koji je takođe u planu), električna verzija mogla da bude dostupna i na tržištima zemalja u kojima postoji jak podsticaj za kupovinu ekološki prihvatljivih automobila.

Najnovija generacija Mazde 2 koja je zasnovana na Hazumi konceptu će biti predstavljena tokom avgusta, a pojavljivanje na tržištu se očekuje krajem ove godine ili početkom sledeće.

Trenutno se zna da će kao pogonsku jedinicu kupci moći da izaberu novorazvijeni 1.5 litarski SKYACTIV-D dizel agregat koji ispunjava Euro 6 standard i koji će uparen sa šestostepenim automatskim menjačem emitovati manje od 90 grama ugljen-dioksida po pređenom kilometru.

Nova Mazda 2