Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

Srpski Dubrovnik i Srbi dubrovčani

 

Srpski Dubrovnik i Srbi dubrovčani

Da li se može reći Srpski Dubrovnik za grad državu koja je postojala vekovima, jer su postojali ugledni Srbi dubrovčani koji su sebe smatrali Srbima sve do XX veka

 

 

Dubrovnik – da li ste znali ?

+++

Car Dušan je 1334 g. dao Dubrovčanima Pelješac uz obavezu da svake godine daju određenu novčanu nadoknadu manastiru Hilandaru, koju su oni ispunjavali sve do 1808 godine. Na Pelješcu se, po podacima iz 1427 godine, upotrebljavalo ćirilično pismo.

Srpski Dubrovnik i Srbi dubrovčani

Dubrovčani su, sve do prvih decenija XX veka, sebe smatrali Srbima.

“Zavod Svetog Jeronima” u Rimu, osnovali su i izdržavali Srbi Dubrovčani a Papa ga je svojom bulom preimenovao u “Hrvatski zavod Svetog Jeronima”. U svom naučnom radu – “Prvi ljetopisci i davna historiografija dubrovačka” (JAZU, Zagreb 1883 godina, sveska 65 na stranama od 92-128 ), Natko Nodilo opisuje Dubrovčane kao Srbe katoličke veroispovesti.

+++

Braća Lujo i Ivo Vojnović, dubrovačka vlastela: “Ja ćutim da mi u žilama teče srbska krv onih Vojnovića koji, po srbskim i ruskim poljanama, do naše dobe, mačem napisaše nekoliko stranica istorije srbskog naroda. Pa kako oni nisu mogli biti do srbski velikaši, tako ni ja, ništavan njihov potomak, nisam i ne mogu drugo da budem nego Srbin.” – piše Lujo Vojnović.

+++

Ljudevit Vuličević iz Cavtata, Srbski pisac i propovednik Jevanđelja u svom poetskom delu “Moja Mati“ iz 1879 godine piše:

Cavtat, srbski cvet, divotno cvati sred srbskog Dubrovnika.”

“Srbski sinovi , ljubite svoju mater!

U njoj je blago dobrotei netrudna, neprestana sila požrtvovanja: njom se branite.

Ničija mati ne ljubi kako ljube srbske matere…

U srbskoj je materi srbska povjest, srbska duša, srbski anđeo ! “

 

Hadži Milan Arsenović

70 komentara

 • Ovaj blesavi tekst me podsjeća na moju novu obitelj. Svaki posjet svekrvi prisiljavao me slušati:“Draga moja, sve je to tvoj svekar prvi smislio i postigao“. Misleći pri tome na obiteljski unosan posao, čiji uspjeh je počivao između ostalog i na 24 satnom radu mog muža. I jest da je Vlado osmislio i organizirao, ali nakon što je Vladu udarila bolest, moj muž brinuo se o njemu, održao firmu, utrostručio dobit. Sam, bez Vlade. Cijeli taj cirkus i tirade moje svekrve tko je bolji i vrijedniji nisu mi nikada bile jasne, jel sam odgajana u obitelji gdje nije bilo važno tko vuče više, tko daje više. Kod mene doma nije dobivao bolji komad mesa onaj koji ga je zaradio, ali sada vidim da to nije svugdje. Mislila sam da je moja svekrva čudakinja, ali ovaj članak pokazuje da to nazadno ponašanje nije usamljeno. Na kraju, njihov zajednički unosni posao je bez mog supruga propao. Moj suprug je iz nule stvorio još uspješniju firmu, a mi se više ne posjećujemo. Žalosno. I sad ja pitam jel važno tko je bolji:otac ili sin? Meni nije važno. Jel važno tko je osnovao Dubrovnik, jesu li ga ovakvim prekrasnim kakav je danas učinili Hrvati ili Srbi? Jel Sjedinjene američke države nisu onda Indijanske? Ajmo sterat Amere. Čemu ovo prebrojavanje krvnih zrnaca, od cara Dušana na ovamo. Jel vrijedilo jednog blesavog rata? Sigurna sam da organiziram nazavisnu anketu u svim dnevnim novinama bivše Juge s pitanjem da li biste dali da se Juga raspadne odgovor bio NE. Jel nam je ovak jednima i drugima bolje? Svi smo ostali bez gaća. Trebali smo i Vaše i naše brojače krvnih zrnaca hitit na Goli Otok, a mi ostali svi zajedno raditi za bolju budućnost ne osvrćući se nikada više na prošlost. Žalosno je kitit se pameti, uspjehom i moći pokojnika. Budite Vi sada dostojni vremena u kojem živite. To je uspjeh. Diana iz Zagreba

 • Diana, si cvijet bez korjena, nemam volje čitati dalje od naslova. Laž nad lažima. Duborvnik je hrvatski i amen. Dokle više sve pripisivati Srbima? Naporni ste više, okrenite se Bogu i brinite se u koje će vam područje duša otići, na koji teritorij!
  Smiješno, tekst pisao Hadži, čije je to ime? Srpsko nije.
  Autoru poručujem da pogleda što vam je sve Tito dao. Srijem.

  Diana, nitko ne želi više Jugoslaviju, ja ne. Ali daj budi ono što jesi a ne skrivati se iza nekog općenitog pojma zemljanina. Živiš u Hrvatskoj, valjda i voliš tu Hrvatsku, ovako imam misliti da nisi Hrvatica. Nije me to briga tko je šta, ali nemoj na ovako odvratan tekst pisati ulizujući se. Budi što jesi i u istini. Samo to.

  Ja nisam cvijet bez korijena.

  A autor mi je zagadio portal, pišite malo i o Šešelju pa ga veličajte. Sposobni ste i to nakon ovog teksta. Fuj.

 • FUJ I FUJ. Zbog ovakvih mi je drago da se Jugoslavija raspala, to je samo pokazatelj da bi i u miru kao što i jest neki silnici opet počinjali ratove i izmišljali. Eto Petrovaradin je onda hrvatski, može? Hrvati Vojvođani … ovako mi nitko nije dugo digao tlak. I isprovocirao psovku.

 • „Ničija mati ne ljubi kako ljube srbske matere…“

  Molim vas, majka je majka i svaka majka ljubi posebnom ljubavlju, sad ćemo i majke dijeliti na razne ljubavi?

  Totalno ne produhovljen tekst, čovjek je slika Božja i od tud svaka ljubav, a ta dioba na Srbe kao Nad Narod mi beskrajno ide na živce.

  Pročitala sam samo naslov i ovu gore rečenicu…

  Cijeli život govorite srpski a sad odjednom srbski, kakvo je to sad prenemaganje, vjerojatno nisu pravi Srbi oni koji govore srpski.

  Nemam više volje zbog vas ovdje pogledati ni u duhovnost. Prestala me je zanimati.
  Odjednom.

 • http://hadzimilanarsenovic.blogspot.com/

  Drago mi je da sam upoznala malo autora ovdje, sad vidim Hadži je titula koja pripada pravoslavlju, tim više, hvala što ste mi otvorili oči.

  Više me ne zanima ništa pravoslavno, to zahvaljujem vama.
  Totalno razočaranje. Bolje bi vam bilo da se držite duhovnosti a ne pisati ovakve naslove u kojima se odražava kao „istina“ koju vi namećete čitateljima, imate političke zalogaje a ne duhovne.

  Matej 5,9 Blago mirotvorcima: oni će se sinovima Božjim zvati!

  Ja ne mogu zaključiti da vi to jeste. Velik vam je zalogaj.

  Samo vi maštajte. Prije će Krist na zemlju doći da nam da državu nebesku, svakom prema zasluzi.

 • Mogli ste napisati na temu „Tko je gađao Dubrovnik?“, niste znali to?

  Može vas biti sramota. I onda se čudite mnogim stvarima kako je narod tvrde šije i ne želi ni obraćenje ni pokajanje. Počnite od sebe. I od naslova. On je rekao sve.

  Puno vas pozdravlja ponosna Hrvatica i katolkinja. Sa korijenima iz Srijema, Vojvođanski Hrvati. Kojih više nema. Možda da Šešelj napiše koju pametnu?

 • @Marina: Obična ustašoidna kučka, koja glumi duhovnost, a popizdi kada čuje istinu o Dubrovniku.

  Inače, da te naučim malo, pošto si totalno nadrogirana ustaškom propagandom, prefiks Hadži se dodaje prezimenu posle posete Hristovom Grobu u Jerusalemu, ali po posebnom obredu. Lično sam posetio Hristov Grob, ali nemam pravo na prefiks Hadži.

  Još malo lekcija neprosvećenom ustašoidnom puku: današnja genocidna tvorevina pod nazivom Hrvatska se sastoji od Hrvatske, Istre, Dalmacije i Slavonije. Dok se nije pojavio Hrvatski Komunistički Diktator Tito, sa njegovom „promenom svesti“, tako je i bilo…Isto važi i za novoizmišljenu crnogorsku naciju – pre Hrvatskog Tiranina Tita niko se nije nacionalno određivao kao crnogorac. Isto važi i za Makedonce, Bošnjake…Sve Srbi! Kao i Slavonci, Dalmatinci, sve Srbi rimokatolici.

  Marina, verovatno si i ti Srpkinja, testiraj se ako smeš, hehehehehehehe….

 • Novi nick name gospodina izvan svoje zemlje? Kako napreduje knjiga o SrBskoj istoriji?
  Milenko Grubor?

  Hvala na pouci, ne bi ni dobio prefiks jer ne zaslužuješ psovanjem to imati.I načinom kako mi se obraćaš, kučka. Žali Bože što si posjetio Kristov grob, tko zna što bi od tebe bilo i da nisi, možda ti je to šansa za spasenje duše. Jedina.

  Ponosna sam Hrvatica, Mađarica i Albanka. Imam sve u svojoj krvi što prezireš.

  Testirat će tebe Isus Krist.

  Bolje ti je da si danas posjetio Srebrenicu.I da plačeš za grijehe svoga naroda.

  Već sam te upoznala pa se ne nerviram, a ako i nisam rijetko je tko od vas normalan.

  Budući da me bez pardona proglašavaju ustaškinjom, zato što volim svoju zemlju, onda ti četniče, sjeti se Vukovara i klanja po njemu, ništa nije istina ni Srebrenica ni Vukovar, samo ustaše zar ne?

  Ljudi kao ti za mene su ništa. Dno dna. Valjda postoji i srpski pakao, pardon četnički.
  A kad sam ja ustašoidna onda nisi bolji komentar dobiti od mene.

 • Bogu hvala da se nisam udala za ovakva Srbina, zamalo. Zamalo. Imam primjer u svojoj familiji, velika ljubav, on iz Bosne u Vojvodini. Lijepo sam joj rekla, promisli, (moja sestrična), ne ne i ne. Vjenčala se u pravoslavnoj crkvi,a onda je njegova obitelj išla razoriti brak jer je kako vele po narodnosti ustaškinja. I uspjeli su. Rastavljeni, dijete ima dvije mame i jednog tatu. Vidiš, takav si i ti.

  Inače, ne zaslužuješ ni komentar, ovo si sve dobio jer mi je krv uzavrela.
  U živo bi dobio poštenu šamarčinu. I blagoslovljenu vodu da popiješ.

  Ne zanima me što pišeš ni ovaj hadži….dobro je da sam naišla na OVOM portalu na ovakve tekstove. Kad mi prije nije došlo do mozga, neka je bar sada u ovoj prilici.

  Nemam što ovdje više ni gledati.

 • @Martina

  Draga Martina, ne obaziri se na poruke raznoraznih sovinista i ne dopustaj da te njihovi maliciozni komentari uvrede. Ovaj gore tekst ne odgovara istini, i inklinira ka mitomaniji. Pominjes Dubrovnik, Vukovar i proterivanje Hrvata iz Vojvodine… evo ja ti se kao posten i moralan Srbin izvinjavam za te zlocine. Niko iz moje familije nije uzeo ucesca u nesrecnom ratu u Hr, ali bez obzira osecam duznost i potrebu da se izvinim i osudim zlocine. Doci cemo mi k sebi, samo da prodjemo kroz katarzu, dotle…. ne mrzite nas toliko!

  Pozdrav!

 • @Panzer

  Ja Vas ne mrzim ili nekog drugog. Mogu se ljutiti, biti emotivna ali ne mrzim. 🙂
  Recimo to tako da mrzim na zlo. Iskreno, još jučer sam se oprostila od ovog portala, naravno, sa razočaranjem. Neka. Tako treba biti. Neke druge stranice, teme duhovnosti. Konstantno ja imam osjećaj da se mene mrzi i ono što je moje, pa makar bilo i mišljenje, makar to bila i ispravka netočnog navoda, primjerice da katolici u crkvi zauzimaju strane na kojima stoje, totalna neistina i ljudi ovdje uopće, nekako jako čudno razmišljaju, „ne mrzimo te ali nemoj da se mešaš itd.“ „makni se i ne mešaj se“. Svoje ljude ne ispravljaju a ako se ja javim onda šta se „mešam“. Otkuda ta iskonska mržnja, ne mogu se načuditi da je to među vjernicima posebno izraženo, to me najviše boli. Na ovom portalu sam duže vremena baš iz razloga jedne nostalgije prema Vojvodini, došla sam sasvim slučajno, nisam ni znala za ovaj portal. Taj portal je bio doticaj sa izgubljenim, sa uspomenama. Bilo je tu od samog početka ružnog načina prema meni tipa šta sam došla ovamo,a došla sam da nemam blage veze o pravoslavlju, zapravo sam ga tu i upoznala, nekim se stvarima zanijela, a na kraju potpuno razočarala. Bogu hvala na tome. Bilo je ljudi koji su više govorili o sebi nego o meni. Tipa da me treba zaklati ustaškinju, zašto sam ustaškinja nije mi nikad bilo jasno stvarno ako sam ovdje.Kao što mi nije bilo jasno zašto mi netko iz čista mira odmah spominje papu i Jasenovac,iz čista mira.Bilo je ljudi neću imenovati koji su se iz tuđine Srbi rugali na vrlo ružan način meni, pa dobro, bilo pa prošlo. I do jučer, da shvatim zapravo da jedan običan ispravak znači puno više. I Bogu hvala. Odlučila sam više ne komentirati uopće, i ne pogledati ovamo. Na portal. Ali eto, onda vidim Vas. Vi ste zaista neka posebna iznimka i dragulj, biser u pozitivnom smislu riječi. Nikada u životu nisam čula ove riječi koje ste Vi ovdje meni sada izrekli. I hvala Vam. Ne mrzim vas općenito niti Vas, ali ja to ne vjerujem da ćete doći do toga kao narod. Većina ne misli tako.
  Ne vjerujem, duboko je to jako duboko, toliko je prošlo.Mrze Hrvati. Mrze Srbi, ja nisam došla mrziti, ali sam naučila ovdje da vam ne treba vjerovati. Preko duhovnosti sam tražila doticajne točke,a onda mi spominjaše ekumenizam, da se ne mešam, pa dobro,nisam ni znala, kod nas se propovijeda o ljubavi prema svima i dijalogu sa svima. Krivo su me učili.Jedino su me za opraštanje dobro učili, ta moja jeretička vjera, vjernici u nas opraštaju.
  Također ja isto osuđujem svaki zločin bez obzira koja strana, bilo je.I više nego znamo. Takav je rat. Kad demon obuzme osobu taj čini svašta nezamislivo i strašno. Evo, što reći, Šešelj je pušten onaj koji je sigurno kriv, sigurno, koji je imao svoje koji su radili što su radili vezano za Vojvođane,zna se točno gdje je on djelovao.Al to ne zna Srbija,(iako zna, čitala sam neke srpske informativne stranice) ne zna Hrvatska koju nije ni briga, može mi se i ona ispričati,skrbi se za Srbe, neka, i njihovo neka im se vraća, nemam ništa protiv, bosanskim Hrvatima puno se pomaže, a Vojvođani su šta, ničiji? Nit ih voli Hrvatska niti ih voli Srbija, a onda ih voli sud za ljudska prava. Ako…
  Ne mogu pisati detalje, ali Vaša riječ je posebna.Gotovo mi je nevjerojatno da ste to napisali, pa čitam ispočetka i ne vjerujem. Ne bojite se svojih što ste to rekli? Ja bih se bojala. Opasno je biti Srbin pa čak i odvjetnik koji brani neku drugu stranu, opasno za njega, čovjek je iskusio prijetnje i svašta.
  Hvala Vam na ovome, lijepo je završiti boravak ovdje sa takvom misli. Nisam očekivala.Niti doživjela. Neka Vas Bog blagoslovi i čuva.

  Vi ste mi zaista svjetlo današnjega dana i misli o vama. Pa i da ste jedini, neka Bog nagradi vašu dušu sada i u vječnosti.

  Ne mrzim vas, nije to mržnja, to je gorčina i čežnja što neće da bude bolje.Razočaranje. Ja reagiram afektivno, nekad mi je fitilj kraći, ako me se više napada borba je teža. Teže je kad si sam a napada te više ljudi, tko ne bi izgubio živce i mir. Ali nisam izgubila istinu.
  A ni sebe. Čovjek nije cvijet bez korijena, uvijek voli svoje i to je u redu.

  Svako vam dobro, tuđe misli mi i ne trebaju i ne mogu me uznemiriti.
  Neka Vas Bog blagoslivlja svakim danom Vašega zemaljskoga života i nagradi na nebesima.

  Zbogom

 • Indirektno si(odlucio sam da ti ne persiram) postavila toliko pitanja i ujedno najavila da napustas sajt. Iako nece imati mnogo smisla, moram ti odgovoriti i preneti moje vidjenje citave situacije, u slucaju da odlucis da se vratis i nastavis diskusiju. Buduci da neretko pominjes religiju, odmah ti moram reci da sam ateista. Moj ateizam ne znaci da imam nesto protiv vernika, naprotiv, postujem i cenim vernike…. ali VERNIKE… istinske, koji ne mrze! Uzasava me cinjenica da toliko deklarisanih vernika sipa mrznju samo tako, na svim stranama, nije to svojstveno samo Srbima. Kod tebe mi se dopalo sto nisi takva. Nisam primetio da si zlurada i ne uzvracas istom merom. Raduje me sto povremeno naletim na takve ljude, skoci mi moral i pomislim da ima sanse za drustveno pomirenje nasih naroda.

  Sto se srpske mrznje tice(necu pricati o hrvatskoj jer je to problem Hrvata), duboki su koreni iste. Znas sta se dogadjalo tokom WWII, dodaj tome jos malo komunisticke hiperbole, propagande, izbegavanja cinjenica… sve se to polako akumuliralo, dosle su 90-te i doslo je do eskalacije. Srbija je tokom 90-tih bila pod jakom medijskom blokadom. Svi mediji su bili rezimski, nije bilo SAT TV-a, jednostavno nije bilo nacina da se sazna istina i stvarno stanje na terenu. Zalosti me cinjenica sto ni dan danas javnost Srbije ne zna sta se desavalo kod vas. Mnogi i dalje veruju da su u Dubrovniku paljene gume, vecina ne zna sta se desilo na Ovcari, vecina ne zna sta se desavalo u Skabrnji… tuzno je to. Mislio sam da ce demokratske promene 2000-te doneti istinu ovom narodu, ali ne, oni su na kratko promenili plocu i ubrzo nastavili istim putem. Nije doslo do sustinske promene. Da ne duzim, uzmi u obzir ovo sto sam napisao, jer se zaista radi o olaksavajucoj okolnosti. Mrznja je dobrim delom prouzrokavana neznanjem i polu istinama.

  Zaista bih voleo da nam se vratis ako bilo kako mozes. Ja volim sve svoje sugradjane, bez obzira na verski i nacionalni predznak. Pokusaj da pokrenes proces restitucije imovine, verujem da se nesto moze uraditi. Verovatno postoje mehanizmi koji se bave tim pitanjem.

  Apropo Seselja, ne bih trosio sentence da doticnog. Imam jako nisko misljenje o njemu. Ukratko, klasican primer fasiste…. verujem da sam time sam sve rekao! Secam se uzasne fotografije na kojoj u Hrtkovcima proziva „nepozeljne“ sa nekog spiska. Strasno!

  Iskreno se nadam se da ce ovaj odgovor naci put do tebe, ne volim da ostanem nedorecen, imam jos mnogo toga da kazem.

  Pozdrav!

 • @Panzer, nazilazila sam na ljude koji bi se uvrijedili ako se ne persira, nisam takva, meni je nekako uvriježeno odmah na“ti“, pa ču i ja onda na ti.Netko u tome vidi nepristojnost a netko bliskost. Želim otići jer mi treba mir.Iako,lijepo je znati da si ostavio neki trag. Ne zbog mene nego zbog ovoga što si napisao. Iako sam sama smatrala da nema nikakvog smisla biti ovdje.Možda se i vratim,tko zna, puno sam puta napuštala portal i vraćala se. Ja ne dijelim ljude na vjernike i ateiste. Dijelim ih na one koji žele komunicirati u ljubavi i na one koji ne žele. Stvar slobodnog izbora.Katolici ne smiju mrziti, crkva uvijek zove na praštanje, mrze oni koji su zadojeni politikom, čak i mene mrze neki veliki Hrvati, tamo u nekim raspravama koje ne dozvoljavaju kršćansku poruku ljubavi i pomirenja itd. To je do ljudi, ne do vjere.Iako se često katolička vjera proziva kao neka zločinačka organizacija, to sam naučila ovdje 🙂 Nije mi žao sto sam ovdje boravila, upoznala sam da je tanka granica između pravoslavlja i mržnje, oholosti i poniznosti, nažalost, par ljudi je ovdje bilo normalno, tekstovi su takvi da se skoro pa uvijek dotiču katolika, dosadilo mi je to šibanje. Dok nisam znala da je pravoslavlje takvo da uvijek kori i spominje jeresi, bila žestoka i ljutila sam se jer nisam vidjela ono što je bit Biblije, ljubiti čovjeka. Bit i moje vjere. Bit Isusovih zapovijedi.Poslije sam samo preskala takve tekstove, čak ih nisam ni imala volje komentirati. No neću davati ja ovdje svoje mišljenje o greškama koje ja vidim, dovoljno je vatre bilo.Nisam tražila ni da me netko voli ili razumije, ali poštivanja nekako nedostaje na portalu, jedva se čeka da se nešto spusti, da se bocne.

  Često sam se suzdržavala da ne vratim istom mjerom, nekad i jesam priznajem. Ali ne do kraja. I ja bih davno spomenula na provokacije možda i Vukovar i Ovčaru i logore, i silovanja žena u Vukovaru,šutjela sam.Mnoga su se srpska djeca rodila u tim silovanjima, nisu abortirana. Znam za slučaj da je žena rodila, bila je udana i imala obitelj, bila je slomljena, imala je muža, i nosila dijete začeto silovanjem. Vjernica i pobožna žena. I bunila se protiv Boga na cijelu situaciju. Rodila je dijete i dala ga u sirotište na posvajanje i nije htjela više za njega čuti, to je mržnja o kojoj pričamo i koju malo tko može razumjeti. Ta mržnja je grizla tu ženu, prestala je i u crkvu ići. Brak joj više nije bio normalan. A ni ona psihički normalna žena. Jednog dana je pitala za to dijete, i dovela svojoj kćeri sestru za koju nitko nije pitao. Djevojku. Danas žive svi sretno. Ali to su traume za koje Srbi pobijaju. Da, to su radili četnici, svašta su radili. I prvi put se osjećam slobodno da to ovdje kažem. Da, dezinformiranost i igra vaših medija, istina, i drugi su mi to rekli.Uglavnom se sve prebacivalo na nas. Postoji jedna knjiga koju ću ja sad ovdje spomenuti, zove se „Preživio sam Vukovar i Ovčaru“, Vilim Karlović. Strašno, ja ju nisam mogla čitati, izaziva povraćanje i mučninu ne samo suze.Preživo masakr i streljanje na Ovčari. Ima jedan naslov „Moje spasenje i Srbin koji vjeruje u Boga“, samo jedan odlomak

  „Obraćam se Maretu:
  – Jesi li ti četnik?
  -Jesam.
  – Pa kako to da si četnik?
  – Pa tako lepo, četnik sam i šta bi drugo bio!?
  – Pa nije mi jasno zašto me spašavaš ako si četnik!
  – Ma to bre nema veze! Mi smo četnici, a vi ustaše i gotovo!
  – Zašto me spašavaš ako si četnik?
  – Ja sam Srbin koji vjeruje u Boga!
  – I ja sam vjernik! Oženjenen sam, imam sina, trudna mi je žena!

  (Mare ima 22 godine, a Vilim 21), to se saznaje iz daljeg dijaloga dok Mare nekud vodi Vilima.

  ….Pita ga Mare „jesi dobro?“
  „Nevjerojatno, hodam s četnikom koji me čak pita jesam li dobro!
  Nakon svih psovki i uvreda, poniženja i potpunog obezvređivanja mene kao ljudskog bića, a posebno nakon fizičkog maltretiranja, četnik me pita jesam li dobro.“

  Ah, istina, kao da i ovu vlast kod nas brine istina, Jugoslaveni, svi ih mrze i oni koji su ih birali ih sada mrze. Kao da smo opet u nekim vremenima gdje se najviše mrzi Crkva, tako meni izgleda, komunjare.Da tako ih zovu.

  Ja sam bila dijete kad je bio rat.Jednom prilikom sam čekala i da umrem jer više nemam snage, da me bomba pogodi i dobro. Nisam otišla u skonište, bilo je strašno. Od tada nosim medaljicu Majke Božje na lančiću, od tada, čuvala me.

  „Zaista bih voleo da nam se vratis ako bilo kako mozes.“ Hvala, NE, tamo nema života, raseljeno.Ostali su izdajnici koji su se uvukli Srbima pod kožu radi svoje koristi. Hrvati Mađari i Srbi koji su dočekali Srbe iz Hrvatske. Svi smo se lijepo slagali, i svima vjerovali.To je sada neko drugo mjesto, skroz drugačije, čak je i uništeno kulturno, zapušteno, vojvođani su vrijedni bili. A sve znate, ne treba meni kuća, neka se isplati, tamo se živit ne može. Neka živi i taj u njoj i u svojoj savjesti. Kada bih se i vratila ne bi našla čovjeka kao ti ni za razgovor. Zaista si čovjek u punom smislu riječi.

  Tebe nije snašla medijska blokada kada sve ovo znaš, neću ništa pitati dalje. Samo ću dodati, hvala što spominješ Hrtkovce, mislim da se tako više ne zovu, nego Srbislavci.
  Taj spisak je laž nad lažima.Čula sam za njega, sotonske laži.To je sve planski rađeno, ovi sileđije su planski ušli u te kuće,sjećam se pred sam početak svega toga lošega, barikade itd. Prvo su neki fotografi snimali kuće kao za uspomenu,dobar plan, nismo ništa sumnjali. Onda je drugi dan JNA počela paradirati na tenkovima po selu sa tri prsta uzdignuta i meni su pokazivali,bila sam u vožnji na biciklu, znala sam što to znači, nisam se zaustavila iako dijete, pa sam im ja pokazala dva prsta nan što su mamicu psovali itd. a ja sam bila dijete.Osjećala sam neko zlo na tim tenkovima i vidjela sam zle vojnike.Cesta je iza njih ostala uništena, asfalt sam izrezbaren. Tako je počelo. Poslije su iz Hrvatske planski došli u kuće koje su slikane. Vraćam se jedino u fotografijama i sjećanjima. Tamo više nema osobe koju bih zagrlila. Nema nikoga. Osim komšija izdajnika. Jedino groblje obraslo u korov kad nema tko da ga sasiječe.

  Srpsko pravosuđe je jadno, nema u njemu istine ni pravde.

  Hvala ti za sve što si rekao.Lijepo i hrabro. Hvala ti. Jedino mi je žao ako te napadnu vukovi, izložio si se zbog mene. Zbog istine.

  Ako si i ateista, nadmašio se mnoge duhovnjake. Vjerujem da će se Bog pobrinuti za tebe,jednom.

  Zaista hvala što si me doživio tako kako jesi, nisam uopće mislila da bi itko o meni tako mislio. Ne želim te izlagati ovdje vukovima koji će doći. A ni sebe, briga me za njhova mišljenja, odvje sam se nakratko zadržala da tebi odgovorim jer si ČOVJEK.Samo sam zbog toga još ovdje ostala.

  Moj životni put je sada drugačiji, jedino žalim i to jako, što svom suprugu nisam mogla nikad pokazati da je Dalmatinska Zagora nikakvo selo spram vojvođanskog. Iskreno, ne volim ju. Ne sviđa mi se. Uvijek hvali svoje selo a da vidi moje. Kakav krš i kamen i vukovi koji hodaju po selu, Bože sačuvaj, pravi vukovi ne ovi koje spomenuh 🙂

  Sretno ti i svako dobro. Bolje u tami upaliti svjetlo nego proklinjati tamu. Ti si upalio.
  Dovoljan je i jedan čovjek da svjetlo svijetli. To svjetlo ne može ugasiti ni sto istomišljenika suprotnih.

  Stoga, ovo je kraj naših dijaloga, nemam potrebe tu pogledavati više.

  http://www.youtube.com/watch?v=YTzalUlcQUU

 • Procitao sam odgovor u jednom dahu. Bez trunke sarkazma priznajem da me tvoja licna tragedija(da je tako nazovem) potresla. Necu duziti ovog puta, jer nemam tvoju perspektivu, na svu srecu, nisam doziveo tako nesto. Delovace cinicno ako napisem da te razumem, a zapravo te ne razumem.

  Elem….. beskrajno mi je zao zbog svega sto ti je „priredjeno“ u Srbiji, MNOGO SMO IZGUBILI TVOJIM ODLASKOM! NEPROCENJIVO MNOGO! Rodjen sam u Beogradu. Medjutim, mnogo volim Vojvodinu. Slozicu se sa tobom da se ista znacajno promenila. Veliki priliv izbeglica, malo ulaganja, sve vise prmitivizma i nasilja! Ti mi delujes primerak, arhitip stare vojvodjanske kulture, srdacnosti, velikodusnosti, dobrote….. kao melem na rane, ni trunke mrznje i zavisti u tebi. Drzava Srbija se ogresila o vas, mnogo!

  Kazes da ne zelis da se vratis, razumem… sigurno imas debele razloge za takvu odluku. Medjutim, savetovao bih ti da ne odustajes od postupka restitucije imovine i da se boris za to! Materijalno obestecenje je bolje nego nikakvo, zar ne? Ovo ti govorim onako iz principa, nemoj da dozvolis da se tako lako i jeftino izvuku sa zlocinom!!!! Srbija polako koraca prema EU, jacaju veze i sa HR, siguran sam da ce se formirati neka radna grupa koja ce se baviti tim pitanjem.

  Sve u svemu, pred Srbijom i sprpskim narodom je dug i bolan put. Srpski narod se mora suociti sa prosloscu i proci kroz proces katarze. Smeta mi ta….. jalovost i nemogucnost da se pogleda istini u oci. Toliko je obmana, lazi, kompromisa sa istinom… boli me sve to.

  Sta da ti kazem. Nemoj da gubis nadu, ne dizi ruke od nas, tvoje bivse, a mozda cak i buduce otadzbine. Svrati, umiri na trenutak osecaj nostalgije. Srpstvo ima i neko drugo lice….. lice ljubavi, postovanja razlicitosti, humanosti, prastanja!

  Pozdrav!

 • Procitao sam odgovor u jednom dahu. Bez trunke sarkazma priznajem da me tvoja licna tragedija(da je tako nazovem) potresla. Necu duziti ovog puta, jer nemam tvoju perspektivu, na svu srecu, nisam doziveo tako nesto. Delovace cinicno ako napisem da te razumem, a zapravo te ne razumem.

  Elem….. beskrajno mi je zao zbog svega sto ti je \"priredjeno\" u Srbiji, MNOGO SMO IZGUBILI TVOJIM ODLASKOM! NEPROCENJIVO MNOGO! Rodjen sam u Beogradu. Medjutim, mnogo volim Vojvodinu. Slozicu se sa tobom da se ista znacajno promenila. Veliki priliv izbeglica, malo ulaganja, sve vise prmitivizma i nasilja! Ti mi delujes primerak, arhitip stare vojvodjanske kulture, srdacnosti, velikodusnosti, dobrote….. kao melem na rane, ni trunke mrznje i zavisti u tebi. Drzava Srbija se ogresila o vas, mnogo!

  Kazes da ne zelis da se vratis, razumem… sigurno imas debele razloge za takvu odluku. Medjutim, savetovao bih ti da ne odustajes od postupka restitucije imovine i da se boris za to! Materijalno obestecenje je bolje nego nikakvo, zar ne? Ovo ti govorim onako iz principa, nemoj da dozvolis da se tako lako i jeftino izvuku sa zlocinom!!!! Srbija polako koraca prema EU, jacaju veze i sa HR, siguran sam da ce se formirati neka radna grupa koja ce se baviti tim pitanjem.

  Sve u svemu, pred Srbijom i sprpskim narodom je dug i bolan put. Srpski narod se mora suociti sa prosloscu i proci kroz proces katarze. Smeta mi ta….. jalovost i nemogucnost da se pogleda istini u oci. Toliko je obmana, lazi, kompromisa sa istinom… boli me sve to.

  Sta da ti kazem. Nemoj da gubis nadu, ne dizi ruke od nas, tvoje bivse, a mozda cak i buduce otadzbine. Svrati, umiri na trenutak osecaj nostalgije. Srpstvo ima i neko drugo lice….. lice ljubavi, postovanja razlicitosti, humanosti, prastanja!

  Pozdrav!

 • @Penzer, svratit ću ja, imam i u Beogradu familije imam i u Bačkoj.I u Rumi. Drugačije bi bilo da pričam uživo, ovo je ipak internet.
  Vojvodina je meni lijepa, nema ljepšeg mjesta u Hrvatskoj od Vojvodine, ni more mi ništa ne znači.Meni je ljepša Sava kako se kaže ono „na rupačama“, „peskara“ na koju sam s djedom išla na špediteru sa konjem po šljunjak.Kupali smo se u blatnjavoj Savi.I pas je išao s nama.Nema asfalta koji to može nadokanditi. Eto, Slavonija me jedino podsjeća na Vojvodinu, i ljudi. Topli. Ostali su drugačiji po mentalitetu. U Slavoniji nemam nikoga, tako da mi je i ovdje daleka. Ovdje sam jednom prilikom iza nekih Cigana( Roma) udisala miris balege koju je konj „posadio“ na cesti, podsjećala me na Srijem, na sve.Stajala sam i udisala i plakala. Uopće mi nije smrdilo. Ja sam uvijek visila po štalama i imala takav miris, smrdila sam drugima.Imali smo puno životinja, puno doživljaja, puno plodova ruku.
  Meni čak ni Bačka nije isto što i Srijem, ni Banat mi nije isto što i Srijem, oprosti. Roditelji umiru, mi imamo svoje živote u kojima više nismo sami. Više nismo mali.
  Naravno, idemo do kraja pa kako Bog da. Neki su tako tražili pravdu van obiju država,i uspjeli su. Čak i to obeštećenje, eto, nema tu slasti, neka jadna zadovoljština, ne može novac zamijeniti sve ovo.Nije to samo materijalno, tu su ljudi, tu se sijala ljubav, tu su uspomene. Ja ću ustrajati zbog tate kojeg više nema. Od svega ovoga se razbolio.I umro.
  Kao ateista me ne razumiješ, nitko se neće pred Bogom izvući za zločin.Koliko god se ljutila, čak ni tom čovjeku ne želim zlo, ono ga je već snašlo. Samo mi žao tate, više nego kuće.
  Otišao je od bola jer ga je grizlo. Jer se u Hrvatskoj osjećao kao višak. Bilo mi ga je teško gledati kako se nada da će mu Hrvatska pomoći, Hrvatska je pomagala Bosance mogla je malo protegnuti ruke i ovamo.Jadno je da mnogi Hrvati misle kako su Vojvođani Srbi. I nemaju interes.Više ljube Kanađane svoje. I opet Bosance i Srbe. Ja bih razlupala ćirilićne ploče zbog dvoličnosti ove Hrvatske, zbog sviju vlada dosada, i to bi bio šamar vladi a ne ćirilici ni Srbima.Ja, ali nije kriva ćirilica, to je pismo, kriva je država i jedna i druga.Čak mi je krivlja Hrvatska.Srbija bar voli svoje Srbe.I kažem joj svaka ti čast.Hrvati, jadnici.
  Jedino je Crkva pokazivala interes.
  Imam razloge, osjećam se Hrvaticom u svojoj domovini, kakva god bila. Lakše mi je ovdje nego tamo što bi mi bilo. To sigurno. I posao. Nemam povjerenja.Ma tko bi danas zaposlio Hrvata pored nezaposlenih Srba? Imam familiju i njihova iskustva.

  E moj prijatelju, sve i da svratim i da vidim selo i da uđem u tu kuću ne znam kako bi živa izašla. Danas.Nakon dugo godina nije se ništa promijenilo.Eto i Šešelj se vratio. Mogu svratiti i gledati izdaleka, a što mučiti dušu? Ljepši je šor u uspomenama i sa bagremom koji nije odrezan. Neki dan sam na you tubeu gledala, netko je snimio selo iz auta. Plakala sam kao malo dijete. A netko će jednom doći i očisiti groblje, valjda ću to biti ja.

  Hvala na drugom licu. Vidjela sam to drugo lice i u Hrvatskoj. Vrijeme rata, u istom stubištu i Srbi Hrvati. Nesnošljivost. Poslije rata,pozdravljanje i koja riječ u prolazu.Vrijeme umiranja, svi smo isti. U vremenu umiranja smo isti.Meni je prva došla Srpkinja sa suzama u očima čiji je muž isto umro.I kažem mami,e što ti je život, na kraju ostaneš ili postaneš čovjek koji će istim putem, u prah i pepeo.

  Ja sam doživjela mnoga dna, najveća je bolest na rubu smrti. I iako si ateista, ja ti dajem nadu, Bog postoji, Isus Krist. Medicina nije znala pomoći, Krist je. Nemoj ni ti gubiti nadu,Bog te voli.To iskustvo je najveće.

  Moja isprika na patetičnosti, život je kratak, materijalno je raspadljivo a ljubav je vječna.
  Mržnja je otrov za dušu a ljubav sve može, ona učini i da oprostiš.Jedno je bol, bol je uvijek prisutna ali uz bol stoji uvijek opraštanje, inače bi bol otišla u mržnju.
  Ovo kako ti ja djelujem to je sve učino Bog u mom životu. Tako su me i roditelji učili.

  I meni je beskrajno žao. Za svaku suzu i bol i patnju Srba koji su stradali od loših ljudi Hrvata.

  Lijepo te bilo sresti, ne zamjeri štogod. Imam temperament ali ne mrzim.
  Pa doviđenja, na Petlovom Brdu ili negdje drugdje.

 • Da se ne bi krivo shvatilo možda,ni jedno mjesto u Hrvatskoj mi nije divno i lijepo kao Vojvodina, krivo sam se izrazila nenamjerno.

 • @Martina

  Zao mi je zbog smrti tvog oca, sigurno je bio emotivac kao ti. Tesko je sve to podneti, i najtvrdji pokleknu….

  Seselj se nije vratio, haski tribunal je odbio njegove zahteve. Cak i da se vrati, njegovo vreme je davno proslo. On i njegova stranka su politicki mrtvi!!!!!

  Kao sto rekoh, ne odustaj, bori se, trazi pravdu. Mozda se otvore mogucnosti za odrziv povratak. Ko zna sta nosi sutra, optimizam je zdravlje duse. Sve najbolje!

  Pozz!

 • @ Panzer

  Tata je bio emotivac. Ja sam na njega.

  Hvala. I Tebi svako dobro i sve najbolje.

  Srdačan pozdrav.

 • Slucajno sam naisao na ovaj tekst (sa malim zakasnjenjem) i fascinantno mi je kako se neki ljudi olako primaju na neke stvari, a da pritom nemaju veze sa istorijom, niti poseduju neke argumente gde mogu iskazati stvari na drugi nacin. Prva i zadnja stvar je naravno psovanje i vredjanje citavog srpskog naroda (pravoslavlja) jer je to jedina argumentacija koju poseduju neki ljudi ovde, a pri tom sebe nazivaju hriscanima. Zalosno zar ne?! Postoje ljudi koji se bave ovim stvarima, dal’ je Dubrovnik nekad bio latinski, srpski ili hrvatski, mislim da je sad potpuno nebitno. Iako se istorija naroda na Balkanu decenijama unazad siluje (i uci onako kako Bec dirguje) Ja kao neko ko je rodjen u Dalmaciji, sa kolena na koleno su nam ispirali mozak (kako smo doneli blato na opancima) i da nemamo veze sa teritorijom na kojoj su nam rodjeni, odrasli, ziveli nasi preci. Medjutim, istorija je pokazala nesto sasvim drugo, a to da su Srbi autohtoni narod na prostoru Dalmacije, Like, Banije, Korduna, Slavonije…i da imaju ista prava kao hrvatski narod. Stavise, nauka je pokazala da su Srbi i Hrvati jedan te isti narod, neki su samovoljno uzimali jednu veru, drugi nasilno prekrstavni kao za vreme drugog svetskog rata, kad je NDH izvrsila genocid nad srpskim narodom. Skoro svaka druga (srpska) familija nije imala muske glave jer su nastradali u Jasenovcu i ostalim logorima za vreme NDH. Meni licno za to nisu potrebni istoricari, knjige i pisci tekstova kao ovaj, licno sam cuo price ljudi koji su prosli kroz sve to. Jedino je jedan te isti narod mogao onako (samoubilacni) da ratuje jedan protiv drugog, i to je tragedija svih ovih ratova 90-tih. Ako neko danas zeli da se naziva Hrvatom, treba to postovati, ali ne zaboraviti svoje poreklo…Meni je vredjanje inteligencije kad Petrovic iz Dalmacije (koji sebe zove Hrvatom) Petrovic iz Trebinja (Srbin) Petrovic iz Budve (Crnogorac) i Petrovic iz Sumadije kazu da su oni tri, cetriri razlicita naroda, vere, mentaliteta itd. Pa to je prosto vredjanje inteligencije. Svako ima pravo na svoj integritet, ali postujuci ustav koji je uvek isao na stetu Srba.

 • Šta je to Hrvatska? Poznato je da u regionalno-istorijskom smislu samo jedan deo današnje Republike Hrvatske može da bude tako i nazivan ali ne i čitava njena državna teritorija.Poznato je da npr. Istra i Dubrovnik nikada do “maršala” Josipa Broza (ako ne računamo poglavnika Antu Pavelića) nisu bili ni u kakvom sastavu ikakve Hrvatske a u slučaju Dubrovnika, tj. Dubrovačke Republike je takođe dobro poznato da se njeno stanovništvo u etnolingvističkom smislu ogromnom većinom oduvek izjašnjavalo kao Srbi sve do Drugog svetskog rata.Hrvatska(region kao deo Ugarske u 13. veku) se svodi na širu okolinu Zagreba i Karlovca.Uporedo sa kroatizacijom pravoslavnih i katoličkih Srba zapadno od Drine tekao je i proces širenja imena “Hrvatska” na sve one južnoslovenske oblasti koje su na ovaj ili onaj način nekako dospele pod administrativnu upravu Zagreba. Milioni Srba primivši katoličanstvo pretvoriše se u Hrvate.Neki umni ljudi su grad Zagreb nazvali prestonicom pokatoličenog Srpstva..Hrvati ni pre ni posle 1918. godine nisu imali svoju državu, a prvu su dobili proglašenjem „marionetske“ NDH 1941. godine.Potom su tu tvorevinu, podignutu genocidom nad milion Srba, utvrdili Tito i komunisti, a dovršili Vatikan i zapadne neoliberalne sile predvođene Nemačkom i SAD. ..Stanovništvo Istre je do početka sedamnaestog stoleća bilo srpsko i pravoslavno.Po austrijskom popisu iz 1850. godine Srbi su dominirali u Istri, Kvarnerskim ostrvima i tačno se zna da ih je bilo 134.555, dok se u tom popisu Hrvati uopšte ne pominju i vodili su se pod kategorijom Srba rimokatoličke vere.Do 1918. cijelo područje Boke pripadalo je Dalmaciji.Prema austrougarskom popisu iz 1850. godine u Dalmaciji je bilo 330.000 Srba rimokatolika i 70.000 pravoslavnih Srba, bez pominjanja Hrvata. U Slavoniji je 250.000 Srba pravoslavnih i rimokatoličkih, bez pominjanja Hrvata. …U Srednjem veku u Dubrovniku, Dalmaciji i ostalim delovima Vojne Krajine bio u upotrebi samo srpski jezik — nikad Hrvatski.Ljudevit Gaj, Nemac poreklom, otvoreno kaže da su Hrvati prisvojili srpski jezik za svoj.I Josip Juraj Štrosmajer to priznaje… Za linkove po Vikipediji i čišćenje stranica na internetu, hrvatska vlada je 2004. izdvojila početnih pet miliona dolara!

 • @Panzer

  Ovo je zasigurno moj zadnji komentar i boravak ovdje. Nemam razloga tražiti istinu i dobrotu ovdje. Tebi hvala na čovječnosti kao i advokatu koji nam je vodio slučaj, Srbin a čovjek koji je radi nas i batina dobio jer brani Hrvate. Izgubili smo. Bez obrazloženja i prava na žalbu. Iz Salzbura, sa svim dokazima. Advokat ne vjeruje dokle to može ići. Očito Srbi svugdje imaju svoje šešelje u Nizozemskoj.

  Ja samo mogu reći, neka je oteto prokleto. Srbi u Hrvatskoj ne prolaze ovakva sranja, njima je njhovo vraćeno. I neka ti prokleto zločinče u tuđoj kući, najradije bih ti ovdje ostavila ime i prezime i mjesto, na kojem si sam napisao „likvidacija“ i to postoji na internetu, tvoja adresa i mjesto i napisao si „likvidacija“. Šešeljevci dobro prolaze. Pitam se kako takvi ljudi mogu pjevati Bože Pravde, imaju li savjest. Zločinče, pobjegao si istini ali nećeš Onome gore, tamo nema žnjore ni špage ni Van Den govneta nego „Bog Pravde“ kojemu pjevaš sa rukom na srcu ?

 • @Panzer, ovo zločinče, to je za onoga koji mirne savjesti živi u tuđem kao svojem…da ne ispadne da je tebi namijenjeno, možda čita….kako bih voljela ostaviti mu ime ovdje na sramotu.I mjesto. I adresu.

 • @Martina

  Ne znam sta me iznova inspirisalo da posetim ovu stranicu. Valjda sam zeleo da se uverim da se nisi mozda opet oglasila. Vidim da jesi, sa jako losim vestima. Zao mi je Martina, nemas pojma koliko mi je zao, iz dna duse!!! Izvini u ime svih koji su ti naneli zlo! Na ovom svetu ne postoji apsolutna pravda, to i sama znas. Drzi se, i nemoj da se predajes!

  Srdacan pozdrav!

 • I meni je žao. Tko mi je nanio zlo, pa Šešelj i njegovi uključujući ovoga, hrvatske prodane komšije i jude ulizivačke, pardon hrvatsko mađarske, sud u Srbiji na kojemu nema nikakve pravde nego sutkinje koje su vjerojatno neprijateljice i svojim muževima ako ih uopće imaju 🙂 Ma oprošteno. Iako to ne znači da ne boli. Zato ne smijem pogledati stare fotografije. Nema pravde nigdje. Ni u Hrvatskoj. Najžalije mi je od svega što svoga muža nikada nisam dovela u srijemsko selo, da vidi što je selo a ne planina i kamen kojeg hvali (nikada to nisam zavoljela), da vidi što je mekana duša i hleb iz pekare koje više nema a u kojoj su izvrsno pekli hleb Albanci (najbolji je bio), došla bi kući a fali ga pola 🙂 Žao mi je da je ikada rata bilo, to nikome trebalo nije. Žao mi je. Nema takve Vojvodine ni u Slavoniji, nema. Ostavit ću ti jedan video pogledaj, ja sam plakala od početka do kraja, nisam ja u njemu, neki dan sam naišla na nj, i čitam komentar, sve sam grcala i gutala suze ko nikad, kao na sprovodu. I mi smo imali lubenice, prodavali ih, nema takvih, male crne sitnih špica a crvene i slatke ko ni jedna u Hrvatskoj, ko ni jedna iz Makedonije.

  Eh, ova pjesma….samo to nije bio kućerak, to je bila kuća sa dva dvorišta i sa mnogo životinja, sa puno čardaka i zelenila i bašte a imali smo i zemlju / polje ili bostan daleko gdje smo išli sa djedom i konjem. Puno doživljaja, a sad samo slike koje ne volim gledati jer plačem. Samo to nije više isto.

  Novi gazda je porezao bagrem ispred kapije i maknuo klupu koju je imala ama svaka kuća, moderni gradski čovjek ne zna da je ta klupa bila puno više od klupe, gdje god je mogao porezao je stabla, srušio je tavan i štalu….ma, unakazio, a koliko čujem bostan je obrastao i nema ko da ga obrađuje, vjerojatno je i zemlju prodao, nije to za gradska čovjeka. Usuđujem se reći, nije to isto selo, pričaju oni koji su ostali, nekom srećom, srušena je škola i disco klub a dugov vremena su i ovce hodale glavnom prometnicom do Beograda. Tako da su i lokalni Srbi zamrzili u što se to selo pretvorilo.

  Ništa nije važno. Razmišljam jednog dana kada dođem rodbini u druge dijelove Vojvodine da pokucam na vrata te naše kuće, samo bojim se da mi ne naudi taj čovjek. Vjerojatno ću samo izvana gledati i plakati i otići na zapušteno groblje koje nema tko da dovede u red.

  Ove ljude sa snimaka poznajem.

  I sve ih razumijem.

  Ukucaj jer neće primiti link, KAD ŽIVOT PUKNE KO LUBENICA

 • Opraštam svima koji su mi nanijeli zlo. Najteže je oprostiti smradovima u Salzburu, nije to nikakav sud za ljudska prava, to je korumpirani sud koji se ne želi zamjeriti Srbiji.
  puno toga bi se moglo još reći ali ne na internetu…
  I tebi srdačan pozdrav, malo je dobrih ljudi kao ti. Malo. Malo je empatičnih, svi nose neke osvete, ti si jedina osoba koja je rekla da ti je žao, a svima drugima ne vjerujem s kojima sam dijalogizirala ovdje.

  Sve je istina što ovi ljudi pričaju sa videozapisa, a puno toga nije ni ispričano.

  Svako ti dobro. Pozdrav.

 • Hrvatska je vestacka tvorevina Vatikana. Hrvati su Srbi , koji su se odrekli vere svojih predaka.
  Istorija o poreklu Srba je falsifikvana posle Berlinskog kongresa. U svim srpskim istorijskom knjigama pisanim pre Berlinskog kongresa jasno je opisano poreklo Srba i da su Srbi starosedeoci na Helmu (srpski naziv za Balkan). Sve te knjige su gotovo zabranjene .
  Pisci srpske istorije nakon Berlinskog kongresa ih jednostavno ne pominju. Jer da srpska deca pročitaju tu istoriju, naravno da ne bi verovala u bajku o doseljavanju Slovena u VII veku i jedan jedini izvor koji o tome imaju – Porfirogenit.
  U današnjem svetu kao “globalnom selu”, dostupnost informacija je čudesna. Pa i onih istorijskih. Savremena arheološka istraživanja nedvosmisleno dokazuju tezu o Srbima kao starosedeocima. I u budućnosti će dokazi biti sve očigledniji. I ovaj tekst je samo deo tog mozaika.
  Vatikan je stvorio vestacku drzavu Hrvatsku samo u cilju potcinjavanja pravoslavnih i sirenja svog uticaja na Balkanu. Bratoubilacki ratovi poslednjih stoleca su potvrda, da vatikan ne odustaje od svog nauma ni posle 1000 godina. Uspeo je proterati Srbe iz Krajine. Etnicko ciscenje , za koje nisu odgovarali. Sta je sa Jasenovcem gospodo pobozna????.. Sta je sa 700000 Srba , nad kojima je katolicka crkva zverski izvela monstruozna ubistva . Alojze Stepinac, katolicki biskup duhovna potpora egzekutora Pavelica , proglasen svecem???? Svecem, ali kojeg boga? Zna se, onog sto je svj tron hteo da podigne iznad pretola Tvorca, onog sto je sebe proglasio Bogom, i onog sto mu sluzi onaj koji sbe proglasava oredstavnikom Hrista na zemlji. pa ko mu se ne pokori, na njih ide macem, nozem, i naravno..“misionarenjem “ .
  Istorija je uciteljica mudrosti. Onaj ko se odrice istorije, je najblaze receno bezuman.

 • Malo me zasmejalo neznanje pojedinaca ovde, ali to je samo dokaz kako gnev coveka moze da posrami. …….
  __________________
  Hrišćani na hadžiluk odlaze u posetu Hristovom grobu u svetom hrišćanskom gradu, Jerusalimu. Nakon hadžiluka, hadžija (osoba koja je bila u hadžiluku) ima pravo da na svoje ime doda prefiks Hadži-. Mnoga prezimena potiču od takvih predaka jer se taj status smatrao vrlo prestižnim (Hadži-Petrović na primer)…izvor: wikipedia

  Hodocasce u Svetu zemlju na Vaskrs, obliazak svih svetih mesta kojima je hodio Gospod i svenocno bdenje u Crkvi Hristovog Groba na veliku subotu. Prisustvovanje silasku Blagodatnog ognja , koje je cudo nad cudima, a koje se javlja samo pravoslavnima, je priziv i najveca zelja svakog pravog Hriscanina. O silasku Blagodatnog ognja, zapadni mediji cute, ali istina se ne moze sakriti. Istini nije potreban marketing, ona nadje put do srca onih koji je traze.
  Svako dobro od Gospoda!

 • @Martina

  Martina, molim te, dodji nam, doji svim postenim i cestitim Srbima koji su iznad sovinizma, mrznje i laznog morala. Nemoj da odustajes o Srbije, ponavljam, mnogo smo izgubili! Zelimo te nazad, mesto ti je kod nas, vrati se!!!! Ti si nukleus svega onoga kvalitetnog sto smo imali, VOLIMO TE! Nemoj da nas napustas…..

 • Predpostavljam da pod tim cecestitim, i postenim Srbima ubrajas sebe. Ti si jedan od onog „intelektualnog“ beogradskog krema, koji je od rata u bivsoj Jugoslaviji propatio gledajuci b92 udobo zavaljen u svom trosedu. Od te silne patnje, svu nadu polazete u EU , koja ce vam omoguciti da i dalje zivite konforno, ali da zadrzite svoje koministicke stanove i sve benificije predhodnog sistema, koga ste se deklarativno dorekli i preko noci postali demokrate i pro europejci. Od istorije poznajete iskljucivo ideolosku istoriju, onu koju su vam ubice tvoga naroda servirale unazad 100 godina, a veoma uspesno isprali mozak i izbrisali nacionalno osecanje. Kojoj to proslosti treba Serbija da pogleda u oci, nesrtenice? Jer onoj proslosti, u kojoj su joj pobili stotine hiljada ljudi po logorima NDH? Onoj proslosti, pod vlascu Vatikanskog oca nasih naroda i narodnosti, koji je Srbe ubijao na Golom otoku, Srbiju pocepao na pokrajine da bi povampirenim Ustasama pripremio teren za konacni obracun sa Srbijom? Onoj proslosti u kojj je 220000 Srba proterano iz Krajine? Samo bezuman covek moze da ovakvim sistematskim oraganizovanim pogromima, svoga sopstvenog naroda daje legitimet ubici, a svoj narod okrivljuje za sporadicne slucajeve nepravde , nastale kao posledica rata i pripisuje to drzavi Srbiji i celom svom narodu.
  Isprazne i pateticne fraze, preuzete sa glavnih antisprskih medija, koju besomucno ponavljaju oni koji bi da zrtvu pretvore u krivca, ali kada tu vec toliko otrcanu frazu koriste sami Srbi , da bi se dodvorili ili sebe predstavili kao postene i casne je krajnje degutantno, rekla bih monstruozno.
  Narodi na Balknu vode poreklo od istog naroda. Sloveni kao kategorija se pominju tek u 5 veku n.e.

  O tome je pisao pored mnogih i Hrvatski istoricar. Martic : U Minhenu se nalazi originalna nemačka hronika, pisana oko 750. godine nove ere, u kojoj doslovno piše: „Srbi predstavljaju tako veliko carstvo (regnum) da su iz njih proizašli svi slovenski narodi“ (Hormayers Archiv, st. 282-283). Hrvatski istoričar Maretić, pišući o rimskom istoričaru Pliniju, koji je živeo u Hristovo doba, navodi da su Srbi živeli oko Dona, a Vendi uz Vislu. U to doba Srbe su uglavnom nazivali Tračanima, Tribalima, Vendima i Antima. Prokopije iz Cezareje, gotski pisac Jornand i Arapin El Bakr’ tvrde da su Srbi nastanjivali veliki deo Azije, ceo Balkan i još pre Hrista dopirali do Rima. Dr. Rački u svojoj „Povjesti Slovena“ (st. 6 i 7) navodi: „U početku Sloveni su se nazivali domaćim imenom Srbi, tj. rođaci, a stranci, specijalno Nemci zvali su ih Vendima. Tim imenom zvali su ih i Grci i Rimljani još od sedmog veka pre Hrista“. Sve ovo potvrđuje da su Srbi najstariji slovenski narod i da je ime Srbin hiljadama godina starije od imena Sloven. Ime Sloven javlja se prvi put u petom veku (491. g.) nove ere, sa rimskim osvajanjem.
  Dakle pre nego zaista pogledamo istoriji u oci, potrudimo se da pogledamo istini u oci, a to je da smo mi i Hrvati isti narod. Isti genetski kod, i da nas vatikan i osovine zla unistavaju vekovima primenom jednog poznatog principa a to je: “ devide at impera“, kada to shvatimo, prestacemo da budemo ovce koje bleje ispred TV ekrana i yanose se utopijom o hiljadugosinjem Hristovom carstvu na zemlji pod okriljem EU i Vatikana.

 • Oh Eva,hvala vam na razumevanju i dobroj upucenosti..o svemu ovome se vec diskutovalo na portalu ali su reci cini mi se, odlazile u vetar.Sve je vise onih koji otkrivaju istinu a to daje nadu i greje srce.

 • Evo jos jednog izvora(balkanska hronika):

  Po austrougarskom popisu stanovništva iz 1850. u Dalmaciji je bilo 330.000 Srba rimokatolika i 70.000 pravoslavnih Srba, bez pominjanja Hrvata. U Slavoniji je bilo 250.000 Srba pravoslavnih i rimokatoličkih, tzv. Šokaca, bez pominjanja Hrvata. U Istri sa Kvarnerskim otocima bilo je 134.555 rimokatoličkih i pravoslavnih Srba, bez pominjanja Hrvata.Dubrovnik je uvek bio srpski grad, koji je krajem devetnaestog veka, slično kao i Vukovar, pretvoren u velikohrvatski rubni bastion, a nakon Drugog svetskog rata, voljom komunista, potpuno „oslobođen“ od Srba, koji su proglašeni Hrvatima. O Dubrovniku kao nacionalnom i kulturnom sedištu južnodalmatinskih Srba najbolje svedoči popis stanovništva od 31. decembra 1890, po kome je dubrovačka opština imala 11.177 stanovnika, od kojih je bilo 9.713 Srba rimokatoličkih i pravoslavnih. U samom gradu živela su 5.823 Srbina. U popisu stoji da Dubrovčani govore srpskim jezikom, a pisali su Vukovom latinicom i ćirilicom. Ostatak stanovništva pripadao je Italijanima (Romanima) 716, Mađarima (384), Nemcima (285) i drugima.Hrvata nije ni bilo.A sada u tom Dubrovniku nema Srba, pretvorili su ga, kao i srpski Vukovar, u bastion mržnje prema Srbima…

  Ovih dana pažnju javnosti privukla je izjava uglednog hrvatskog istoričara mlađe generacije Tvrtka Jakovine hrvatskoj televiziji, da su Srbi 1918. godine spasli Hrvate i da Hrvatska, da je Srbi nisu prihvatili u zajedničku državu, danas ne bi postojala. Jakovina je rekao i da bi u tom slučaju „takozvani Hrvati iz Zagreba i Zagorja bili mađarska provincija, a ostatak katoličkog stanovništva iz Dalmacije, Slavonije, Like i BiH – ono što i jesu – Srbi katolici“.Izgleda da Jakovina više nije mogao da izdrži pritisak fantastičnih tvrdnji o velikohrvatskoj prastaroj istoriji, pa je javno progovorio o suštini i karakteru hrvatske nacije. Njegove stavove o značaju koji je za Hrvate imalo stvaranja zajedničke države sa Srbima potvrđuje izjava istaknutog hrvatskog političara Ante Pavelića starijeg (Zubara) iz decembra 1918. godine, kada je za hrvatsku državu napisao da bi bez jugoslovenskog ujedinjenja Hrvatska obuhvatala tri do četiri županije oko Zagreba (zagrebačku, varaždinsku i križevačku).Teško je biti narod, nacija i graditi svoju kulturu na izmišljenim istorijskim činjenicama….

 • drage dame, ništa mi ne može današnji dan pokvarit. Ni vaše baljezganje laži.

  Panzer,

  nostalgija je jedno a relanost je drugo a ipak ja znam kamo pripadam, pa zar da živim sa ovakvima u komentarima. Ne dirajte mi vjeru više, ako imate svoj mir okanite se diranja tuđega, nikako da prestanete. Jadno.
  Ja znam tko sam i što sam i kamo pripadam. Vratiti se nikada ne bih. Što imam i koga ja to tamo imam? Imam svoj život ovdje i brak, tko bi mi dao posao tamo, baš meni? Utopija.

  Ništa mi ne može današnji dan pokvarit 🙂 i s ovime ću završiti a svak tko želi neka osuđuje i neka sam osuđuje svoju dušu klevetama i izvrtanjima, bez brige, ne ide u moje srce nego direkt u nebo.

  Dali bi Hrist ovim jezikom govorio, samo neka se to upitaju dame.

  🙂

 • Kritika se odnosila na dame ( jer me zeza java skript pa nisam složila kako treba) za koje ne bih volila ni da su mi komšinice. 🙂

 • Da li bi Hrist rekao ovo sto vi poslednje izustili, obzirom da se cesto stavljate u ulogu Gospoda i pominjete pako i sud i kojesta. Sveti oci su to stanje definisali kao stanje prelašćenosti. Niko vas ne tera da čitate komentare onih koji drugačije misle od vas, a jos manje imate pravo da se ljutite na kiptite od besa, kada se izloze nepobitni istorijskii izvori, koji se samo ne uklapaju u vasu sliku stvarnosti o sebi i religiji kojoj pripadate. Budite to sto jeste to je vase pravo. Pa stim u vezi pade mi na um misao svetog apostola Pavla: „Sve mi je dozvoljeno, ali mi nije sve na korist. (Kor. 6,12)“.
  I jos nesto, vezano za svako izvrtanje učenja koje nam je Gospod ostavio preko svoje svete reči, apostola i svetih otaca crkve: “ Mt. 5,19 „Ako, dakle, ko ukine jednu od ovih najmanjih zapovijesti i nauči tako ljude, nazvaće se najmanji u Carstvu nebeskome; a ko izvrši i nauči, taj će se veliki nazvati u Carstvu nebeskome.“;
  Mt. 7,21 „Neće svaki koji mi govori: Gospode, Gospode, ući u Carstvo nebesko; no koji tvori volju Oca mojega koji je na nebesima.“;
  Otk. 22,14 „Blaženi su koji tvore zapovijesti njegove, da imaju pravo na Drvo života, i da uđu na kapije u Grad.“

 • Svašta, čujte gospođo Eva, Vi ste prvi počeli vrijeđati.Da ste Vi nekakav vjernik ne bu dirali u tuđu vjeru, kako vam se svima više ne umori duša od osuđivanja? Dakle, komšinice koje osuđuju i upiru prstom i tuđe pljuju na to sam mislila, poradite na strpljivosti i snošljivosti,usput, uopće ne znate kako se ja osjećam nit se ljutim niti kipim od bijesa, obično je to rečeno za drugoga a tako se osjeća onaj koji mi to napisa najverojatnije, tako uči psihologija.

  Samo Vi citirajte, usput pročitajte si onaj odlomak iz Biblije o farizeju i carniku, pa možda shvatite koja ste vi to od njih dvojice.

  Ne brinite ne čitam niti jedan komentar koji osuđuje, no odgovorili ste Panzeru pa sam se zato javila jer vidim da vas boli sebično samo srpska nesreća. I usput rečeno molim se u zagovor Alojziju Stepincu, pa eto Bog mi je kroz njega puno pomogao, to što vi o njemu govorite su laži, to je sve podmetnuto. Ne želim raspravljati. Bolje vam je da se okrenete pravoslavlju i ako baš imate potrebu dajte kritizirajte patrijarhe i sve ono što radi vaša bezgrešna crkva.

  Lako je biti jako tu u mnoštvu jak, na mom mjestu niste niti ste sami, tako da nema smisla uopće sa pravoslavnima raspravljati o katoličkoj vjeri nažalost, jer vama je jedini smisao udaranje po katoličkoj vjeri, duša vam se svima smirila više. Ne sekirajte se, dužna sam jedan komentar i pa pa…Nemam želje vraćati se ovamo, u jednu ruku zahvlajujem i redakciji na java skriptu koji mi vrlo otežava komentiranje, pa eto…još jedan razlog više da se maknem.

  Bog vas blagoslovio i smirio. Eva. Nemojte biti eva koja traži Adame da idu griješiti.Pozivanje na ogovor i klevetu, to radite komentiranjem, a ii to je grijeh.

  Ne mislim vam odgovarati a vi samo pišite ako vam to godi duši.

 • Za vjernicu Eva, trebali biste osjećati za sve ljude. čisto sumnjam da vi ne biste bili makar malo ljuti ili bijesni da vas netko istjera iz vašeg doma i otme vaše i da to nikad nemate pravo povratiti ni na koji način. Samo da znate, Bogu hvala na novoj predsjednici, i do nje će doći ovo što se nama dogodilo, to vam obećajem. Pa neka zna kad se zalaže za manjine što i njene manjine prolaze. Pa neka bude jednako pravedno. Počinite živjeti u sadašnjosti a ne u prošlosti više, i vi ste ti koji nikako ne opraštate a meni govorite ( ne vi osobno) oprostite a ti koji meni govore oprostite nitko nije rekao „žao mi je zbog vas “ nego samo gdin Panzer. Takvi su vjernici, udri po drugome jedino to.Sram vas bilo više, loš ste prezenter pravoslavlja. Loš.

 • Nekima pak koji se pouzdavahu u sebe da su pravednici, a druge potcjenjivahu, (Isus) reče zatim ovu prispodobu:“Dva čovjeka uziđoše u Hram pomoliti se; jedan farizej, drugi carinik. Farizej se uspravan ovako u sebi molio: Bože, hvala ti što nisam kao ostali ljudi: grabežljivci, ne-pravednici, preljubnici ili kao ovaj carnik. Postim dvaput u tjednu, dajem desetinu od svega što steknem. A carnik, stojeći izdaleka, ne usudi se ni očiju podignuti k nebu, nego se udaraše u prsa govoreći: Bože milostiv budi meni grešniku! Kažem vam, ovaj siđe opravdan kući svojoj a ne onaj! Svaki koji se uzvisuje bit će ponižen, a koji se poniuzuje bit će uzvišen!
  Lk 18, 9-14

  Znate Eva, uvrijedili ste se što sam rekla da vas ne bi za komšinicu a što ste vi sve napisali i kao nije meni napisano, ma dajte, pa ja sam katolkinja i toga se ne sramim, ali bih se sramila da se moja vjera odnosi samo na to da osuđujem druge, takve bi se vjere odrekla, to i nije vjera. To sam naučila da pravoslavlje ima veliku zanimaciju bičevati i osuđivati i ne opraštati. i to ovdje na portalu a ne među malim ljudima. I nije grijeh što ne bi bila prijatelj s vama, grijeh je mrziti, nemojte slučajno meni spočitati da mrzim ili bilo što implicirati jer me uopće ne poznajte, mogli ste shvatiti da ljubim i branim svoje i to cijelo vrijeme radim a vi to uopće ne vidite. Ali ja vas ne mogu obraniti od same sebe, neprijatelj je u vama samima. To je najgori neprijatelj zar ne? Dok drugima govorite kakvi trebaju biti i vadite im trnunje iz očiju brvno u svome oku ne vidite, zanimljivo. I još se usuđujete reći tko će u raj a tko neće, BRAVO, samo se Srbi ići u raj sa pravoslavljem, bravo. Isus nije rekao da se Kraljevstvo Nebesko zove Srpsko ili Srbsko Kraljevstvo Nebesko. Spustite se na zemlju, ništa me ne privlači u takvom pravoslavlju nego samo odbija. Na takav način nitko se neće obratiti i to prijećuju i vaši mnogi „slabiji“ pravoslavci ili čak ateisti.

  Adio Mare.

 • I prigodno, zahvaljujući damama ostavljam muzičku želju, bar ima neke veze sa temom u naslovu

  Dubrovački Trubaduri, Adio Mare. (budući da se ne može više ostaviti poveznica, portal je na neki način osakaćen) ali samo to ukucajte.

  Zahvaljujem komntatorima na ovoj isprovociranoj muzičkoj želji, i ja kažem Adio Mare Srijemu.

 • “ ne mislim vam odgovarati, a vi smao pisite ako vam to godi dusi“..
  ————————————————-
  I odmah nakon toga ostavi jos tri komentara. Jasno je nazalost odakle tolika pometnja u vasoj dusi, pa sami ste rekli da se molite tom satanisti Alojzu, koji je prineo hiljade pobijenih pravoslavnih Hriscana svom gospodaru tame. O vasim gnevnim i zustrim komentarima, svedoce teme na ovom portalu, a isto primecuju i ostali ucesnici. Gnev , koji kulja iz vas vam pomucuje duhovni vid, pa stoga padate u vatru i izgovarate kontradiktorne stvari. Nema smirenja u vama,kakva god vi mislite da je nepravda ucinjena, polazite samo od sebe. To je gordost i egoizam. Onaj ko je oprostio ne reklamira svoj oprost. Pa vas pitam , da li je vama zao onih stotina hiljada zverski pobijenih po logorima Hrvatske? Ko se njima izvnuo iz katolicke crkve , koju velicate? . Njima se desilo mnogo gore od gubitka imovine. Izgubili su zivote , muceni si, komadani,zverski ubijani, nigde na teritoriji Evrope u vreme nacizma nije postojao deciji logor, osim na teritoriji NDH. Postoji zapisi, o zgrazavanju samih Nemackih vojnika o monstruznosti hrvatskih ustasa nad srpskim zivljem u koncentracionim logorima. , svedocenja prezivelih iz tih logora smrti, medju njima i clanovi moje porodice. Ta vasa jereticka crkva i vas crni papa i vasi crni biskupi su najvece zlo posle Vavilona.
  Moji su oprostili, preziveli, ali nisu zaboravili i svedoce istinu, i ja to radim.
  Ovaj link govori o toj istini, koja je skrivana 50 godina od strane istih onih , koji su organizovali pogrom Srba, a onda ih naknadno ubijali komunizmom. Oni su uvencani vencima i prestavljaju novomucenike, jer su pobijeni za veru pravoslavnu. Ne ulazim u to kako Gospod spasava to nikad nisam ni tvrdila u svojim komenatrima, ali ne dajem sebi za pravo da menjam apostolsko predanje i
  i da sledim one koji su iz liturgije izbacili krv Hristovu i po sopstvenom rayumu guraju neku tableticu, gde se oprostaj grehova kupuje, gde ima hilajde sekti i redova i svako izigrava Boga( Luteranci, jezuiti, dominikanci..etc), Pravoslavni se drze predanja koje nam je ostavio Gospod , a apostli i sveti oci po obecanju Njegovom zadrzali do danasnjih dana. ako cu da biram izmedju predanja i katolickih , protestantskih verzija , biram ovo prvo. Dubokoumna mudrovanja o spasavanju po Bozijem promislu prepustam Bogu i onima, koji su na vecem duhovnom nivou, ali sveti oci su i na to dali odgovor. Meni je dovoljno sto se u pravoslavnoj crkvi i danas na pravoslavne silazi Blagodatni oganj na pravoslavni Uskrs, jedno od najvecih cuda , pa da znam da je blagodat i istina jos uvek zivi Bozijom miloscu u pravoslavlju. Slava Bogu!
  http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/reportaze/aktuelno.293.html:326243-Diana-Budisav
  ljevic—delo-vece-od-zaborava
  ———————————————————
  O pravoj i laznoj crkvi pisano i u jevandjelju…
  Otkr.Jn.17:1-18
  „Hodi, dati pokazem sud kurve velike, koja sedi na vodama mnogima“ (U istoj glavi Andjeo kaze Jovanu „vode, sto si video, gde sedi kurva, ono su ljudi i na narodi, plemena, jezici) – cime odmah vidimo da se govori u metaforama tj. simbolima koji nesto drugo znace.

  „S njom se kurvase carevi zemaljski koji zive na zemlji i opise se vinom kurvarstva njezina“
  „I videh zenu gde sedi na zveri crvenoj koja bese puna imena hulnijeh i imase sedan glava i deset rogova (kasnije u istoj glavi Andjeo govori Jovanu sta znace sedam glava: „Ovde je um, koji ima mudrost, sedam glava, to su sedam gora na kojima zena sedi).

  Dalje kaze „i zena bese ubucena u porfiru i skarlet i nakicena zlatom i dragim kamenjem i biserom, i imase u ruci svojoj casu punu mrzosti i poganstine kurvarstva svojega…“

  Dobro znamo da se zena u Hriscanstvu uzima kao nevesta Hrista. Osim sto se to u i narodu pominje, takodje se to pominje u 19. glavi Otkrovenja, pa onda Druga Poslanica Korincanina 11. Glava itd. Biblija uvek sama svoje simbole definise. Znaci zena je crkva. A zver?

  U svojoj knjizi prorok Danilo kaze u 7. Glavi: „Evo cetiri velike zveri jesu cetiri kralja (kraljevstva), koja ce nastati na zemlji“. Znaci da Biblija uzima zver kao kraljevstvo ili sto bi danas rekli naciju. I stvarno, i mi sami to radimo. Npr. Rusi imaju medveda, Kinezi zmaja, Nemci, Ameri, Srbi orla itd.

  Znaci zena koja je crkva se pridruzila zveri koja je nacija. Gde na svetu vidimo crkvu i naciju zdruzene kao jedan politicki entitet?
  Ta crkva sedi na sedam gora. Igrom slucaja i grad Rim na kome lezi ceo Vatikan je sagradjen na (ni manje ni vise) nego sedam gora. Vode koje su ispod zene su znaci svi narodi i plemena koji su verni zeni tj. crkvi.
  (Iz katolicke Enciklopedije str. 529: „It is within the city of Rome, called the city on seven hills, where the entire area of Vatican state proper is now confined“)

  Dalje…za citat koji kaze da je zena pijana krvi kurvarstva njezina, da je pijana krvi svetijih i mucenika… to se moze videti na toliko nevinoj prolivenoj krvi i inkvizicijama koje je radila Katolicka Crkva. Pa onda citat gore koji kaze sta zena nosi na sebi: kada ovo procatamo, samo jednom treba da se poseti Vatikan i videti da je cak (doslovno) sve, do zadnje telefonske slusalice i brave na nuznicima pozlaceno ili zlatno. Sve je u skarletu i porfiru. Fascinatno?

  Na kraju glave Andjeo kaze: „I zena koju si video jeste i grad veliki, koji ima carsvo nad carstvima zemaljskima“

  Na samom kraju radi jos vece zanimljivosti reci cu da Papina titula koja se na latinskom pise „Vicarius Filii Dei“ se po rimskom alfabetu izgovara „Vicarivs Filii Dei“ i ima brojevnu vrednost 666 (Vicarivs = 112, Filii = 53, Dei = 501). Ja mislim da Jovan jasnu kaze u svojoj prvoj poslanici u 2. Glavi: „Deco, poslednje je vreme i kao sto custe, da ce doci antihrist; i sad mnogi antihristi postadose; po tom znamo da je poslednji cas…“…
  17;5 – I na čelu njezinom napisano ime, tajna: Vavilon veliki, mati bludnica i gnusoba zemaljskih.

  Zapis na čelu pokazuje bestidnost bezakonja, punoću grehova i pometenost srca; ona je mati, jer u gradovima(nacijam-dryavama) koji su joj potčinjeni rukovodi duševnom preljubom i pobuđuje na bezakonja, mrska pred Bogom

  ———————————–

  .

 • Niste baš nešto pametni, ostavih tri komentara ne misleći vam dalje replicirati. Iskrvljena istina me ne zanima, nikada niste čuli za montirani proces A. Stepincu.

  Ne čitam što pišete pa i ne odgovaram. Radujete se jer neću ovdje više biti, ponekad pomislim, Bože kakav ste vi to narod, sa vama se jednostavno ne može. Vi niste smireni, gdje je krist u vašim ustima?
  Ne trebam odgovor. Prispodoba o farizeju i cariniku. Ženo, ako si i u pravu, zar ne shvaćaš da trebaš zašutjeti (a nisi u pravu), misliš mene preobratiti na pravoslavlje ili što? Pa što se bojiš mene jedine katolkinje na ovom portalu? Pa otići ću ženo. Vi ste za pomirenje? ma vi ste narod koji bi stalno ratovao, tako vam Bog pomogao. Jel ti sebe čuješ? Jesam li ja tebi ostavila bezgrešna djela koja ste vi napravili i jedno samo? Ajde, sram te bilo, koliko crkava imate i niste međusobno jedinstveni pa meni vadiš trunje. Gdje su vam huškači svećenici i patrijarski u prošlom ratu, pravi krvavi propovjednici? Poticali su na bratoubilački rat, hajde malo o tome.Promisli.

  Samo piši, sve što pišeš ide u knjigu života, farizeji su znali sve zakone napamet ali nisu imali srce za Isusa, podsjećaš me vrlo.

  Toliko. Samo piši, tješi se pisanjem.

  Bio bi dug spisak da ja počnem pisati što ste vi sve učinili, ali nema smisla.
  Ti ćeš mene jel mi žao, ja sam prva pitala…pa tebi žao nije. Bila si u ratu očito.

  Zbog ovakvih slavim raspad Jugoslavije, što bi se desilo da smo i ostali skupa, vi jednostavno niste spososbni za suživot sa drugim vjerama. Mrzitelji. Čast izuzecima.

  Samo piši, nitko te ne tjera da si čitala moje komentare, ne razlikuješ gnjev od temperamenta i emocije,jer vidiš tek zaslon i sama određuješ moje osjećaje.

  Koliko mržnje u tebi.

 • Hvala na komplimentima. Ljudi koji nemaju argumente, posegnu za uvredama, uz ekskluzivno znanje o tome sta ce ici u knjigu zivota, a sta ne po vasem svetom rasudjivanju, do pijacne retorike, u koju ne zelim da se upustam. Posluzicu se cinjenicama.
  Poznato mi je da je 1990.godine, vas ustaski vodja Tudjaman rehtabilitovao kravavog biskupa Stepincars .Otuda naprasna prica o montirnamom procesu, zasto? Zato jer je Vatikanu bila potrebna podrska javnog mnjenja u Hrvatskoj, kako bi ponovo pokrenuo krvavi pir nad pravoslavnim preostalim Srbima u vestackoj tvorevini Hrvatskoj i zavrsili trecu fazu plana: 1/3 pobiti, 1/3 pokatoliciti i poslednju trecinu proterati. Floskule koje korsitite odzvanjaju jos uvek sa HRtovske TV , koja vam je oblikovala svest do te mere da druge izvore ne smete ni pogledati . Vidim da citate ono sto pisem, mada su vecina preuzeti tekstovi istoricara, hronicara koji se ozbiljno bave ovom teskom temom. Ja imam pak prezivele svedoke iz najblizeg okruzenja, koji su se susresili oci u oci sa njihovim ubicama, a koje je blagoslovio vas crni biskup Stepinac.
  Hrvatska nije odgovarala pred medjunarodnim sudom pravde za holokaust nad Jervrejima i Srbima u II svetskom ratu u svim logorima po NDHa. To je istorijska nepravda , nad Srbima. da li vi ocekujete da vam se izvinemo sto nas je vasa Vatikanska vrhuska klala? To se i Jevreji pitaju.
  Ovo je clanak iz Jerusalem posta.Nije ga pisao Srbin. da li smete da procitate sta tamo pise.?
  http://www.jpost.com/Magazine/Opinion/Time-to-confront-Croatias-hidden-Holocaust-314896

  Ako ne znate engleski, ima google translate. Slike nisu montirane, dokumentacija u arhivama, svedocenja prezivelih stoje. Ali, Gebelsovi naslednci nastavljaju da klevecu i zamenjuju teze, ni jednog momenta se nisam vama licno obratila vec onom sto zastupate. Sami ste se javili jer ste se osetili prozvanom. Sto govori dovoljno.
  Katolicke crkve su sirom evrope i Amerike prazne. Zbog cega? Zbog krvave istorije, enormne politicke i finansijske moci, koja izaziva odvratnost kod obicnog sveta. Cak i ona vecina koja ne veruje u Boga ali ima neku svest dobru i zlu( moralni zakon u srcu, koji svaki covek dobija rodjenjem), osudjuje i prezire ono sto predstavlja Katolicka crkva, kako tek onaj koji je dublje u veri osim ako nije zabludeo moze da to ne vidi.
  Pravoslavni sirom sveta i danas placaju svojim zivotom neodstupanje od svoje vere( evo danas vest o pravoslavnim Koptima , kojima su Islamisti odrubili glave). Nakon odstupanja od prave vere 1054 godine, ne zadugo iz katalicke crkve izlaze stotine jeresi , kao odgovor na neslaganje sa razvratom i bludom pape i klera. Evo sta se kaze o jeresima u Svetom pismu u tumacenju Svetih otaca crkve jos pre raskola :
  Sveto Pismo direktno govori da oni koji se predaju „jeresi… neće naslijediti Carstva Božijega“ (Gal. 5:20-21). „Jeres“ ne predstavlja ruganje, to je reč koja označava povredu dogmata vere. Jeres je laž ili o Bogu ili o delu spasenja koje je On izvršio, a pošto je Bog Istina (vidi Jn. 14:6, 3:33), a spasenje predstavlja sjedinjenje sa Bogom onda je jeretiku nemoguće da se spasi, kao što je nemoguće da se laž sjedini sa istinom.
  Još je učenik apostola Jovana, sveštenomučenik Ignjatije Bogonosac pisao: „Ne varajte se, braćo moja, domokvaritelji neće naslediti Carstva Božijeg. Jer ako su pomrli oni koji su to činili po telu (= Judeji), koliko će više (umreti) kad neko zlom naukom kvari veru Božiju, za koju Isus Hristos bi razapet? Takav će, postavši nečist, otići u oganj neugasivi, kao i onaj koji ga sluša.“[1]
  Prepodobni Antonije Veliki govori: „Ko nema pravu veru, taj priprema hranu crvima koji ne spavaju i žrtvu knezu adskih tamnica; njegov duh je tuđ večnom životu.“[2] A po rečima svetog ave Agatona: „Jeres je otuđenost od Boga. Jeretik se odlučuje od Boga živog i istinitog, i pribraja se đavolu i anđelima njegovim. Odlučen od Hrista već nema Boga, Koga bi mogao da umoli za svoje grehe i u svakom pogledu je poginuo.“[3]
  To isto vidimo i kod svetog Jovana Zlatousta: „Spasenje je u Hristu. No to spasenje pripada jedino Crkvi, i niko ne može van Crkve i vere biti zajedničar Hristu, niti se spasti. Svesni toga, mi znamo da bezbožne jeresi nemaju nikakve nade na spasenje, jer nemaju ni najmanjeg opštenja sa Hristom.“[4]

  Upravo nepomirljiva i samopožrtvovana borba Svetih Otaca sa jeresima koju vidimo tokom cele istorije Crkve, objašnjava se činjenicom da je za Oce pitanje Pravoslavlja ili jeresi bilo pitanje života i smrti – večnog života i večne smrti. Zato se oni nisu bojali što njihova borba sa jeresima može izazvati smutnju u Crkvi i društvu, i radi spasenja ljudi od, za dušu pogubnih, jeresi oni nisu žalili ni zdravlje, ni sopstveni život – odlazili su u tamnicu, na mučenje i ruganje, nekima su zbog te borbe odsecali telesne ekstremitete, a neki su gubili i sam život.

  Da, rece vatikan, svi su ostali jeretici , samo smo mi pravi Hriscani , pa krenu krstaske ratove, koje i danas vode samo koriste medije ikani opljacnovac moc koju imaju , da u ime „Boga“ , silom ili novcem preobrate neverne i vaspostave Raj na zemlji , kojom ce vladati onaj sto je sebe proglasio nepogresivim.

 • Gospođo Eva, ne poznajte uopće katoličku vjeru, nego govorite kako vam je servirano. Pogledajte samo zadnji svoj odlomak. NIkada nismo rekli da je netko jeretik, to govori vaša crkva, mi ne dijelimo kršćane i ne izbacujemo ih iz plana Božanskog spasenja, kao što se ne usuđujemo suditi i druge koji nisu upoznali Krista. Pročitajte Katekizam Katoličke Crkve o tome, imate na internetu u pdf formatu, upoznajte malo vjeru o kojoj krivo govorite i klevećete, bar se informirajte prije.

  Jeli jeres i tamo neko dijete u Africi koje nije upoznalo Isusa? Nemate pravo suditi Božju milost i milosrđe. Ali će se zato onima kojima je dano više teže suditi pa stoga, vama je čini se (pravoslavlju) dano najviše, pa braćo, bolje da suspregnete jezik da vas ne dostigne kazna.

  Toliko i zbogom. Nemojte napamet tumačiti našu vjeru, prvo pročitajte Katekizam.Ali i to vam je zabranjeno, zabranjeno vam je da saznate zar ne?

 • Ne moram da citam katekizam, pola moje familije je osetilo katekizam u Jasenovcu kada su im silom i maljevima, i nozevima objasnjavali da su krivoverni.
  Najvise se svojim „krvavim prosvetiteljskim “ radom istakao Alojzije, pa ga bas na osnovu papine nepogresivosti i proglasio ga svecem.
  Obicno nad srpskim nevinim i mucenicki postradalim zrtvama, Vatikan gradi svoju „svetost“
  Tako i javljanje Gospe iz medjugorja:
  Ova cinjenica se moze naci iz razlicitih izvora na netu:(preuzeto sa index.hr)

  Ako je Međugorje, gde su stradali pravoslavni monasi i civili, postalo svetilište. Potomcima ustaša Devica Marija se „ukazala“ tačno na godišnjicu pokolja

  KRAJ prevare u Međugorju ili novi zamah za hrvatsko svetilište nastalo nad srpskim žrtvama? Odgovor na ovo pitanje uskoro bi trebalo da pruži Kongregacija za doktrinu vere u Vatikanu i sam papa Franja.

  Vatikanski kardinali nedavno su, naime, završili trogodišnju istragu o navodnom čudu u Hercegovini, koje je poslednjih decenija podgrevalo hrvatsku nacionalnu vatru, pripremajući izlazak iz Jugoslavije. Razlog je to što su s druge strane brda, na kojem se Devica Marija navodno ukazivala hrvatskoj deci, ustaše 24. juna 1941. godine mučile i ubile svih sedam srpskih monaha iz obližnjeg pravoslavnog manastira Žitomislić. Nešto kasnije, ustaški odredi pobili su još 3.000 muškaraca, žena i dece, gotovo sve srpske nacionalnosti, i zakopali ih u jamu kod Međugorja.

  Godinu dana posle smrti Josipa Broza, 24. juna 1981. godine, a upravo na godišnjicu ustaškog pokolja, šestoro dece iz hrvatskih porodica (najmlađe je imalo 10, a najstarije 16 godina) „videlo“ je u Međugorju Devicu Mariju, to su rekli roditeljima, što je bilo dovoljno da se napravi kult zbog koga je ovo hercegovačko selo do danas posetilo više od 30 miliona hodočasnika, a ondašnjim katoličkim sveštenicima džepovi su napunjeni do vrha.

  Među tom decom našla se i unuka ustaše Mata Ivankovića, koji je učestvovao u pokolju 3.000 Srba u Međugorju!

  Ubrzo je postalo jasno da lokacija „ukazivanja“, u blizini srpske masovne grobnice, nije odabrana slučajno i da je delu katoličkog sveštenstva bilo veoma stalo da se baš u Međugorju uspostavi lažni kult. Odmah po objavljivanju „čuda“ verski obredi su pretvoreni u propagandu ustaštva. Pevane su pesme u čast Ante Pavelića, a na stenama i fasadama osvanuli su ustaški simboli.
  ————–

 • Gospođo Eva, baš ste nepomirljivi ja Vama kažem jedno a vi stalno po svome. Ne morate da čitate, istina, ali ne morate ni da izvrćete nauk i da ga ovdje lažno prikazujte. Povijest nema veze sa katekizmom i povijest se isto tako može izmanipulirati i lažno predstaviti. Alojzije Stepinac nema veze sa ovime, isto tako podsjetila bih vas vrlo rado na Blaiburg i na nevino stradale.

  Ne dam Vam da pljujete po Međugorju, može vas biti sram. Nemam što više s vama raspravljati, vi kao da niste vjernik, ženo, ako je to i istina kada ćete stići do opraštanja? OPROSTITI, ne ide vam to kao vjerniku nikakako, umjesto da potičete na miroljubivost pogledajte se što vi radite, to radi vjernik? Bravo.
  Jovan Nikolić, pravoslavni svećenik: Stepinac je pružao pomoć tisućama srpske djece! Svjedočanstvo Jovana Nikolića, svećenika Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu, o nadbiskupu i kardinalu Alojziju Stepincu dano na crkvenom sudištu u postupku proglašenja blaženim sluge Božjega Alojzija Stepinca, 16. veljače 1993.
  Nisam osobno poznavao slugu Božjega Alojzija Stepinca, ali sam bio student u Zagrebu kad je nadbiskup Stepinac bio suđen. Sjećam se velike propagande koja je u ono vrijeme stvarana putem radija i tiska, što se odrazilo i na nekatoličko ozračje.

  Druga prigoda da sam se pozanimao o nadbiskupu Stepincu bilo je kad ga je rimski Papa imenovao kardinalom 1953. Ja sam tada radio kod Akademije znanosti u Zagrebu. Mi intelektualci bili smo potaknuti da sudjelujemo na jednom prosvjedu protiv Kardinala, protiv Pape i protiv Katoličke crkve. I ja sam sudjelovao, zajedno s mojim kolegama iz ureda, ali bez ikakovog uvjerenja, kao da sam bio na nekoj šetnji.

  Treći puta slušao sam o Stepincu otprilike 1960.; kad sam bio pacijent u bolnici u Varaždinu. Budući da tamo nije bilo dovoljno kreveta, tri su osobe spavale na dva kreveta. Dogodilo se da sam ja bio u krevetu s prijateljem jednog srpskog policajca koji je čuvao Nadbiskupa u Lepoglavi. Taj mi je pripovijedao kako je policajac imao veliko poštovanje i udivljenje prema Stepincu, premda je isti bio Srbin i komunist. Sjećam se da se taj policajac hvalio što je služio Stepinca i spominjao se kako se Nadbiskup pokazivao uvijek uljudan prema njemu i prema drugima. Nadbiskup je često primao pakete čiji je sadržaj redovito dijelio drugima. Sjećam se da je govorio kako je Nadbiskup često imao kutije cigareta u taški i, premda nije pušio, dijelio ih je drugima: za vrijeme šetnje, namjerno je ostavljao kutije cigareta u grmove trave da bi ih drugi zatvorenici mogli pronaći.

  Jer se policajac koji je čuvao Slugu Božjega trebao oženiti, taj je razmišljao odgoditi sklapanje ženidbe ne htijući napustiti nezaštićenoga Slugu Božjega. Kad je Nadbiskup to saznao zamolio ga je da pođe bez oklijevanja, da ne razmišlja o njemu. Čestitao mu je i udijelio mu je na dar jednu svotu novaca.

  Sjećam se da je za vrijeme suđenja vlč. Emil Marinović, koji je zatim postao biskup s imenom Emilijan iz Pakraca, zajedno sa drugim pravoslavnim Srbima iz Slovenije svojevoljno pristupio kao svjedok u Stepinčevu obranu, ali javni tužitelj nije dopustio da te osobe svjedoče.

  Znam da je jedan moj župljanin, prof. Marko Vidaković, također i on Srbin pravoslavac, pripremio obilnu dokumentaciju, s priloženim slikama iz kojih je vidljiva moralna i materijalna pomoć koju je nadbiskup Stepinac, za vrijeme rata, od 1941. do 1945. pružio tisućama srpske djece koja su bila uzeta iz raznih logora, Sisak i Jasenovac, i koja su smještena, opskrbljena hranom i odjećom te gostoljubivošću kod nekih obitelji. Zajedno s prof. Vidakovićem u zbrinjavanju i pomoći te djece sudjelovao je i prof. Julije Budisav- ljević, koji je bio liječnik, Srbin, pravoslavac.

  Nadbiskup Stepinac pomagao je sve, bez razlike na podrijetlo, rasu ili vjeru. Tko god je trebao pomoć, bio je zaštićen njegovom nesebičnom pomoći.

  Alojzije Stepinac pomagao je i spasio tolike Židove u Brezovici, pomagao je i spasio tolike pravoslavce i pokazao se spremnim i velikodušnim prema komunistima, opraštajući im sve zlo koje su mu nanijeli za vrijeme sudskog postupka.

  Znam da je jedan komunistički novinar često napadao Crkvu. Taj se novinar zvao Ive Mihovilović. Taj novinar nikad nije napadao Nadbiskupa osobno. Kasnije sam saznao da je razlog takovoga stava činjenica da ga je nadbiskup Stepinac spasio od jedne presude u Zagrebu.

  Proces što su ga komunisti upriličili protiv nadbiskupa Stepinca bio je politički proces, upravo kako se dogodilo i s kardinalima Beranom, Mindszentyem i Wiszynskim, jer se htjelo uništiti Crkvu i stvoriti potpuno bezbožnu vlast.

  Zajedno s Katoličkom crkvom komunistički je režim progonio i Pravoslavnu crkvu. I mi pravoslavci imali smo biskupe, svećenike, redovnice i vjernike koji su bili progonjeni, zatvarani, i ubijani iz mržnje prema vjeri (…). Za vrijeme suđenja Nadbiskup je mnogo trpio; bio je suđen i osuđen iz mržnje prema katoličkoj vjeri, zbog čega se s pravom može reći da je bio mučenik za istine vjere.

  Jovan Nikolić, umirovljeni svećenik Srpske pravoslavne crkve u Zagrebu (Beograd, 29. ožujka 1926. – Zagreb 4. listopada 1998.)

  IZVOR: Stepinac, Glasnik Postulature, 6. (1999.), br. 4., str. 86.-87.

  http://www.bitno.net/vjera/jovan-nikolic-pravoslavni-svecenik-stepinac/

  (Vidim da je uspjelo, hvala redakciji da uspjeh ostaviti kopirano i link.)

  Ne želim se prepucavati, ne želim nikoga vrijeđati, ali treba sagledati i drugu stranu.

  Međugorje je autentično. Vi biste mene i sve katolike najradije strpali u pakao. Hvala.

  Eva, Eva, ipak svako vam dobro i neka je ovo kraj rapsrave. Bog vas blagoslovio.

 • Niko vas ne moze strpati u pakao, osim vas samih. Vidim da ste zrtva teske ideoloske indoktrinacije, i da vam pod nos poture sliku na kojoj Alojzije pored jame stoji i blagosilaj klanje, vi bi ste rekli da je to laz.
  Verujem da je taj Srbin komunista voleo Stepinca, jer su objica daleko od Boga i svojim delima su to i pokazali. Komunisti su najveci neprijatelji Boga i pravoslavne crkve. Nijedan hram u hrvatskoj nije srusen, dok su srpske crkve paljene i rusene , bas na teritoriji Hrvatske i Bosne i u ovom poslednjem ratu.Sigurna sam da je milosrdnost Stepinceva, koja se ogledala u svercovanju cigareta(inace pusenje je Bogougdno i nije greh), proglaseno svetoscu. Znamo mi za pravoslavne svestenike, koji su se skolovali po vatikanu, oni su i danas orudje tim jezuitskim egzekutorima , da unose razdor i podrivaju pravolsavnu crkvu iznutra. Nego odgovorite mi na nekoliko veoma prostih pitanja. Koliko je to stepinac Srba spasio? Mora da postoji neki artefakt. Pokazite mi ga.
  Onda, mi odgovorite ko je je pobio 700000Srba i 30000 jevreja samo u Jasenovcu? I ko je to proganjao katolike, ikad?
  Drugo zamolila bih vas da ne histerisete , i ako se predstavljate da ste pobozni, bar zadrzite masku prividne smirenosti, koja u nekim momentima gubitka kontrole spadne, pa pokuljaju uvrede..
  Pomirljivost sa zlom je nedopustiva, Ko zlo odobrava i pravda , sluga je djavolu. Istina o medjugorju je poznata i medju samim Hrvatima, upravo je tekst preuzet za index.rs. U pitanju je cist biznis, zasnovan na nekaznjenom masakru nad pravoslavnim monasima i srpskim zivljem , koje su izvele ustase.. Dakle to su artefakti. Ako vama smeta istina, onda je to vas problem.
  Jos jedno pitanje, ko je falsifikovao istoriju kada je u pitanju sam Stepinac? kazite , koja je ta mocna elita to ucinila?
  Sto se tice vaseg zaklinjanja da sa mnom necete vise polemisati, vec ste to dva puta ovde javno napisali, ja potpisujem da ni treci put necete odrzati obecanje. Zasto? Jer volite da se svadjate.

 • A mozda su Jevreji falsifikovali istoriju?
  Clanak koji sam vec kopirala kao link, naravno niste ne pogledali. Zato cu ovom priliko da ga ponovim. Pametnom dovoljno.
  ——————————————————————–

  Ultimately, the Ustashe murdered more than 30,000 Jews, or 75 percent of the country’s prewar Jewish community.

  Croatian holding sign of fascist Ante Pavelic
  Croatian holding sign of fascist Ante Pavelic 311. (photo credit:(Reuters))

  Share on Facebook Share on Twitter

  Just over a month from now, on July 1, a historic event will take place in the heart of Europe, when the EU welcomes Croatia as its 28th member state.

  The move will mark the culmination of a grueling decade long process, one in which the former Yugoslav republic had to implement widespread changes in a number of fields – ranging from intellectual property law to the free movement of capital – to bring itself in line with accepted EU practice.

  But however much the Balkan state may have tweaked its legal system and upgraded its food safety and environmental protection standards, there is one thing Croatia has demonstrably failed to do: come to terms with its disgraceful record of mass murder during World War II.

  Most of us are aware of camps such as Birkenau, Dachau, Treblinka and Bergen-Belsen, where the Germans and their henchmen systematically slaughtered millions of innocents.

  But how many of us have heard of Jasenovac or the horrors that were perpetrated there by Croatian fascists? Known as “the Auschwitz of the Balkans,” it was the largest of a network of camps established by the independent state of Croatia, which the Nazis set up on April 10, 1941.

  Hitler assigned the task of ruling Croatia to Ante Pavelic, head of the fascist Ustashe movement, which vowed to rid the country of Serbs, Jews and other minorities.

  Following in the Germans’ footsteps, Pavelic passed racial laws against the Jews, imposed restrictions on their freedom of movement and banned them from various professions.

  Ultimately, the Ustashe murdered more than 30,000 Jews, or 75 percent of the country’s prewar Jewish community.

  But it was the two million Serbs then living in Croatia who were the primary targets of Pavelic and his quislings.

  With a bloodlust rivaled only by that of their Nazi patrons, the Ustashe set about the task of “cleansing” Croatian soil by torching Serb villages, beheading priests and herding Serbian worshipers into Orthodox churches before setting them alight. Over 200,000 Serbs were forcibly converted to Catholicism, with the active help and encouragement of the Archbishop of Zagreb, Aloysius Stepinac.

  But it was at the Jasenovac camp that the Croats unleashed their most bestial cruelty, by many accounts killing at least several hundred thousand people in an orgy of indescribable savagery.

  Jasenovac had no gas chambers or murder machines, so each killing had to be carried out the old-fashioned way: with knives, bars, axes or even hammers.

  If Auschwitz was the epitome of mechanized murder, Jasenovac was the embodiment of manually orchestrated massacre.

  In an interview that appeared earlier this month in the Serbian newspaper Politika, Jasa Almuli, a 95-year old author and journalist who previously served as president of the Belgrade Jewish community, described Jasenovac as “barbaric,” saying that “the murders were predominantly carried out manually.”

  “Very seldom did they use bullets,” he said, “because they believed the victims ‘didn’t merit it.’” Almuli went on to describe some of the Ustashe’s methods, which included cutting out the eyes of their victims and slitting their throats, throwing live prisoners into brick furnaces and poisoning children.

  The Ustashe even employed a special knife they called a “Srbosjek”, or “Serb-cutter,” to slaughter as many Serbs as possible.

  There are numerous detailed accounts of the malevolence that was perpetrated at the camp. Eduard Sajer, a Jew from southeastern Bosnia and Herzegovina, was imprisoned in Jasenovac in November 1941. His parents and four of his five siblings were murdered there, and in an interview for the US Holocaust Memorial Museum, he recounted some of the Ustashe’s chilling practices, which included the use of blowtorches and welding rods for torturing inmates.

  Sajer also described how his younger brother was bludgeoned to death by Croatian guards with a sledgehammer before his own eyes, and how he watched in horror as a group of Jews from Sarajevo were burned alive.

  After the war and the establishment of Communist Yugoslavia, the camp was bulldozed and Yugoslav leader Josip Broz Tito sought to suppress the story of Jasenovac because he didn’t want it getting in the way of creating a new Yugoslav identity.

  As a result, Croats were not forced to come to terms with their past or their dark deeds, a reality that continued even after the demise of Yugoslavia and Croatian independence.

  Indeed, even though Croatian leaders have traveled to Jerusalem to offer words of apology at the Knesset, the legacy of the Ustashe remains very much alive and even admired among some Croats.

  For example, a year and a half ago, in December 2011, large memorial masses were held in two Catholic churches in the Croatian cities of Zagreb and Split for Ustashe leader Pavelic, despite the fact that he was responsible for the deaths of hundreds of thousands of innocent people.

  Can you imagine a similar event taking place in Rome for Mussolini or in Berlin for Hitler? One of the most popular musical groups in Croatia, the Thompson rock band, has drawn tens of thousands to its concerts, where many young people have come proudly dressed in Ustashe uniforms. The band has also included Ustashe slogans in some of its songs, and has even sung lyrics calling for the elimination of Serbs.

  A key part of the problem lies in the fact that the memorial museum erected by Croatia at the Jasenovac site seems to have been deliberately designed to obfuscate the true nature of what took place there.

  According to Dr. Efraim Zuroff of the Simon Wiesenthal Center, the exhibition at Jasenovac is an “educational disaster.” He says that it “speaks of the Ustashe without explaining who they are or even what their ideology was,” and that it does not even contain any photos of the Ustashe commanders of the camp or those who perpetrated the mass murder.

  “If they don’t teach properly about what the Ustashe did at Jasenovac,” Zuroff told me, “one can only imagine what they are teaching in the schools in Croatia.”

  A few weeks ago, a former board member of the Jasenovac museum also raised serious concerns about the nature of the exhibition. In a letter addressed to foreign ambassadors in Zagreb, Julija Kos said that the museum display presented a false image of what took place, calling it “blurred” and “systematic in avoiding a clear presentation of the information.” For over seven years, Kos wrote, she had “persistently pleaded with high government officials to do something to fix the problem,” but they had refused.

  With Croatia marching forward into the arms of Europe, now is the time to compel Zagreb to confront its sinister past. History and its lessons cannot and must not be squelched, regardless of whether it is politically convenient.

  The Croatian authorities need to drastically revise the memorial at Jasenovac and stop hiding behind blurry language. Bans should be imposed on holding memorial services for Ustashe officials, and Holocaust education should be made a priority in Croatia’s schools.

  At a time of rising extremism and anti-Semitism across the continent, it is essential that Croatia’s hidden Holocaust, as embodied at Jasenovac, not be shunted aside.

  Europe is still in a position to make these demands, and it should not shy away from doing so.

  That is the least they can do in memory of the hundreds of thousands of innocent Jews, Serbs, Gypsies and others who were slaughtered there.

Ostavite komentar