Fiksne proteze – vrste i održavanje higijene

Iako se smatra da je ortodontska terapija “spora” jer je za njen uspeh potrebno nekoliko godina, ona donosi pacijentima ono što nijedna plomba, krunica ili most ne mogu, a to je da svojim prirodnim zubima dobijete savršen zubni niz.

 

Fiksni ortodontski aparat ili fiksna proteza koristi se kada postoji potreba za ispravljanjem nepravilnog rasporeda ili položaja zuba, a radi postizanja pravilnog zagrižaja i višeg nivoa estetike osmeha. Ne postoji starosna granica za postavljanje fiksne proteze. Mehanički proces ispravljanja položaja zuba je isti kod svih uzrasta.

fiksna-proteza

Glavna razlika se ogleda u tome što se kod odraslih, za razliku od dece, kost već formirala pa je za ispravljanje zuba porebno nešto više vremena. Za razliku od klasičnih mobilnih proteza, koje se nose po nekoliko sati dnevno (uglavnom noću), fiksni ortodontski aparat se ne vadi i samim tim je period nošenja kraći. Fiksne proteze se u najvećem broju slučajeva koristi kod dece i adolescenata, a ređe kod zrelih ili starijih osoba. U zavisnosti od stepena nepravilnosti vilice i zuba uopšte, kao i godina pacijenta, fiksna proteza se nosi od pola godine do 6 godina. Raznim ispitivanjima se došlo do podatka da je prosečno vreme nošenja fiksne proteze 2 godine i 4 meseca.

Koje vrste fiksnih proteza postoje?

Savremena stomatologija danas ima u svojoj ponudi fiksne proteze od različitih materijala. Tradicionalne klasične fiksne proteze su od nerđajućeg čelika. Mogu se naći u kombinaciji sa nikl-titanijom. Sačinjavaju ih metalne bravice i gumice, koje mogu biti u različitim bojama, ukoliko to pacijent želi. Aktuelne su i samolegirajuće fiksne proteze, koje čine metalne bravice bez gumica. Takozvana “čista” ili estetska proteza napravljena je od keramičkih i plastičnih materijala, tako da se boja podudara sa bojom zuba. One se mogu postavljati sa prednje strane zuba, što se najčešće i čini, a mogu se postaviti i sa unutrašnje, tj. zadnje strane zuba, tako da su u priličnoj meri “nevidljive”. Bravice na oim fiksnim protezama se najčešće prave od keramike, safir stakla ili kompozitnih materijala sa metalnim slotom.

Kako održavati higijenu fiksnih proteza?

Nošenje fiksne proteze zahteva svakodnevnu intenzivnu oralnu higijenu, jer se na bravice, prstenove i žice lako zavlači i zadržava hrana, pa se samim tim povećavaju šanse za nastanak karijesa.

odrzavanje-higijene-fiksne-proteze

Pacijentu se najčešće preporučuje upotreba specijalne četkice za održavanje higijene fiksne proteze, kao i interdentalne četkice. Ovo omogućava pacijentu da “vanredno” vodi računa o svojim zubima.

Šta nakon skidanja fiksne proteze?

Stavljanje i nošenje fiksne proteze je individualno, i razlikuje se od slučaja do slučaja. Nakon uklanjanja fiksne proteze, pacijent dobija mobilnu protezu ili foliju, koja se obavezno non stop nosi (skida se samo za vreme obroka), i to onoliko dugo koliko je pacijent nosio fiksnu protezu. Posle toga, mobilni aparat se nosi pola godine, ali samo noću. Vrlo je bitno poslušati stomatologa i primeniti ove savete, jer u suprotnom postoji mogućnost da se zubi vrate u prvobitni položaj. Ukoliko ste u dilemi da li da stavite fiksnu protezu ili ne, razmislite da li će nakon njenog skidanja vaš osmeh biti lepši. Iako se smatra da je ortodontska terapija “spora” jer je za njen uspeh potrebno nekoliko godina, ona donosi pacijentima ono što nijedna plomba, krunica ili most ne mogu, a to je da svojim prirodnim zubima dobijete savršen zubni niz.