Istorijat Daewoo Motors-a

Upoznajte se detaljima iz istorije ovog značajnog proizvođača automobila.

 

Daewoo Motors je bio južnokorejski proizvođač automobila, osnovan 1982. godne i deo Daewoo Grupe. Daewoo Grupa je osnovana 1967. godine. Pre velike azijske krize 1998. godine, Daewoo Grupa je bio drugi po jačini konglomerat u Južnoj Koreji, a Daewoo Motors je bio samo jedan njen deo. Jedino je Hyundai Group bio ispred Daewoo-a, a iza njega su sledili LG Group i Samsung.

Istorijat Daewoo Motors-a daewoo-logo

2001. godine nakon velike azijske finansijske krize, Daewoo je prodao većinu svojih akcija General Motorsu iz Sjedinjenih Američkih Država. Od tada nosi ime GM Deawoo sve do 2011. godine, kada ponovo menja ime u GM Korea koje je i danas na snazi.

Istorija

Ova kompanija za prouzvodnju automobila je prvi put osnovana davne 1937. godine kao National Motors. U novembru 1962. ovo ime je promenjeno u Saenara Motors. Saenara je sklapala i prodavala model Datsun Bluebird PL 310. Kao prva kompanija za proizvodnju automobila i delova za automobile u Južnoj Koreji, Saenara je imala veoma modernu fabriku za sklapanje automobila. Saenara je faktički osnovana 1962. godine kada je južnokorejska vlada objavila politiku podrške proizvođačima automobila. Shinjin Industrial je 1965. godine kupio Saenara motors, i promenio ime u Shinjin Motors nakon uspostavljanja saradnje sa Toyotom. Toyota se 1972. povukla iz ovog saveza, a Shinjin Motors se udružio sa General Motors-om pod imenom General Motors Korea (GMK), ali 1976. menja ime u Saehan Motors. GMK je kratko vreme prodavao njihov Ford Rekord pod GMK markom.

Preuzimanje i prodaja Ssang Yong-a

U toku 1998. godine, nakon velike azijske krize, Daewoo Motors je preuzeo Ssang Yong Motor, specijalizovanog proizvođača automobila sa pogonom na sva četri točka. Već 2000. godine Daewoo Motors je bio primoran da proda Ssang Yong Motor, pošto je ceo konglomerat Daewoo Group upao u veliku finansijsku krizu i dugove. Modeli nastali u ove dve godine su prodavani kao Daewoo – Ssang Young u Južnoj Koreji, dok su se na ostalim područjima prodavali kao Daewoo.

daewoo-matiz

Preuzimanje Daewoo-a od strane General Motors-a

Već 1999. godine, ceo Daewoo Group konglomerat je upao u velike finansijske probleme, i bio je primoran da proda svoju diviziju za proizvodnju automobila, odnosno Daewoo Motors. Kandidati za preuzimanje Daewoo Motorsa bili su Hyundai, koji je bio povezan sa Daimler Chrysler-om, Ford Motor Company i General Motors – Fiat alijanasa. Na kraju je General Motors bio taj koji je preuzeo Daewoo motors.

Ševrolet je preuzeo postojeće Daewoo modele i polako ih prebacivao u svoje. Sada se auto delovi za Daewoo mogu zameniti auto delovima za Chevrolet, pošto se Daewoo više ne proizvodi. U januaru 2005. godine Chevrlet je došao u Evropu, a svi modeli Daewoo-a su jednostavno preimenovani kao Chevrolet-ova vozila. Tada je Chevrolet izjavio sledeće: ”Daewoo je dovoljno porastao da postane Chevrolet”. U to vreme se smatralo da će Daewoo kao brend ojačati i da će se povratiti, ali nakon bankrota Daewoo Grupe, njihov predsednik Kim Woo Chong je pobegao u Francusku. Tada je izbila velika međunarodna afera u kojoj je stvorena veoma loša slika o Daewoo-u, tako da je Chevrolet odlučio da primeni strategiju koju je već koristio na drugim tržištima (Kanada, Rusija, Indija, Izrael) i predstavi automobile u Evropi pod imenom Chevrolet.