Kako je plaža Ričardova glava u Budvi dobila ime

Popularna plaža Ričardova glava u Budvi pored samog Starog grada i hotela Avala, naziv je dobila po jednom holivudskom glumcu ali to nije Ričard Barton koji je glumio u filmu Neretva

 

Plaža Ričardova glava

Na putu ka Starom gradu, proći ćete pored plaže Ričardova glava. Mnogi će vam reći da je ime dobila prema Ričardu Bartonu koji je glumio Tita u filmu Bitka na Neretvi. Plaža je, međutim, dobila ime prama jednom drugom Ričardu – Ričardu Vidmarku, još jednoj popularnoj holivudskoj zvezdi iz šezdesetih godina. On je igrao glavnu ulogu u filmu Dugi brodovi koji je ovde sniman, a kasnije ćete videti i deo scenografije za ovaj film.

Kako je plaža Ričardova glava u Budvi dobila ime

Plaža Ričardova glava u Budvi – photo Zlatko Šćepanović

Stariji meštani reći će vam da se plaža ne naziva ni po jednom Ričardu, već da joj je pravo ime Brijeg od Budve. Nažalost, taj autentični naziv vremenom sve više izlazi iz upotrebe. Danas je to popularno sastajalište mladih u letnjoj sezoni. A van sezone u njoj uživa puno izletnika koji dolaze da se ogreju na prijatnom zimskom suncu.

Današnja plaža je nastala veštačkim putem tokom gradnje novog dela hotela „Avala“. Do tada je more dosezalo do mesta na kojem verovatno upravo stojite, t.j. do samih zidina i platoa ispred Starog grada. Tokom 20-ih godina prošlog veka, grupa budvanskih iseljenika u Americi dala je novac za izgradnju malog pristaništa gde bi se mogle vezivati barke. Muo je bio dug oko sedam – osam metara i nazivao se Muo od San Franciska, prema meštanima koji su finansirali njegovu izgradnju. Deo ovog malog pristaništa se nazire i danas, a kada bi se uklonilo malo peska sa plaže videli biste da on još postoji, samo je prekriven novim slojem vremena. Tih dvadesetih godina, gusari su harali Budvom, pa su vrata koja vode na plažu iz Starog grada zazidana!

Ana Stojanović

Audio vodič kroz Budvu