Monah Gavrilo iz manastira Sv. Kozme i Damjana na Zlataru

Obišli smo i fotografisali manastir Sv. Kozme i Damjana na planini Zlatar. Domaćin nam je bio monah Gavrilo i prelepa priroda

 

Fotografije i tekst: Vladimir Mijailović

Manastir Sv.Kozme i Damjana

Manastir Sv. Kozme i Damjana

Manastir Sv. Kozme i Damjana nalazi se na planini Zlatar, na mestu zvanom Vodena poljana. Od najvišeg vrha Zlatara (Golo brdo 1627m) udaljen je svega 2km, pa je prilikom posete idealno spojiti ove dve lepote, lepotu prirode i lepotu svetinje…

Photo by Vladimir Mijailović

Drveni krov i pokrivka crkve

Zemljište i drvo za gradnju crkve poklonile su „Srbija šume“ a ovu, po arhitektonskoj zamisli jedinstvenu bogomolju, na mestu gde je ranije nije bilo, izgradili su lokalni majstori.

Photo by Vladimir Mijailović

Drvena kupola crkve sa unutrašnje strane

 

Photo by Vladimir Mijailović

Crkva brvnara na Zlataru

Photo by Vladimir Mijailović

Unutrašnjost crkve brvnare

Ova bogomolja namenjena je putnicima namernicima, turistima i bolesnicima koji traže mir i lek u zlatarskim šumama, a tu će se Bogu moliti i stanovnici okolnih naselja.

Photo by Vladimir Mijailović

Monah Gavrilo iz manastira Sv.Kozme i Damjana

Photo by Vladimir Mijailović

Božiji sluga na vrhu Zlatara

 

 

 

 

 

 

 

 

Onaj koga ćete uvek sresti ovde i ko će vam poželeti srdačnu dobodošlicu je monah Gavrilo. Besedi o manastiru, unutrašnjosti crkve…Takodje priča o drugim lepim, ali i ružnim životnim stvarima.

Photo by Vladimir Mijailović

Gavrilove ljubimice

Photo by Vladimir Mijailović

Nakon obilaska crkve i manastirskog konaka Gavrilo nudi da se popije kafa i ozveži.

 

Photo by Vladimir Mijailović

Monah Gavrilo

A ko je ustvari Gavrilo? Gavrilo je Ex vozač Rakete iz Užica, a jedno vreme i gradskog prevoza Beograd. Sluga Božiji postao je ne tako davno, 2010 godine. Ali na prvom mestu, Gavrilo je čestit, dobar čovek i istinski vernik.

Photo by Vladimir Mijailović

Monah Gavrilo i manastir Sv. Kozme i Damjana na Zlataru

I šta reći na kraju? Posle uživanja u prirodnim lepotam Zlatara, priča sa Gavrilom ispunjava i taj duhovni deo čoveka, ali i opušta, kao razgovor sa nekim koga jako dugo poznaješ.

.

O autoru

„Vladimir Mijailović je iskreni ljubitelj prirode i o tome svedoče njegovi brojni radovi. Uspešan je u poslu kojim se bavi ali kako sam kaže njegovo najveće interesovanje predstavljaju putovanja i nova, nedovoljno istražena mesta. Voli kada poseti malo istražene pećine, klisure, kanjone, uživa u plovidbi na rekama i planinarenju. Prava stvar je naravno, kako i sam kaže, kada u avanturu krene sa prijateljima. Odličan je poznavalac naših krajeva i pravi sagovornik. Uvek je spreman da pomogne i učestvuje u organizaciji putovanja. Pravi je čovek za to. Njegov doprinos razvoju eko-turizma u Srbiji je veliki, upravo iz razloga što voli da otkrije i poseti manje istražena i popularisana mesta koja imaju veliki eko-turistički potencijal. I pored svega što uspešno radi Vladimir je pre svega skroman i prijatan, spreman da pomogne, posavetuje i sarađuje sa pravim ljubiteljima prirode.“

http://www.facebook.com/vladimir.mijailovic

http://www.shutterstock.com/g/Vladimir+Mijailovic?rid=1906883