Origami – japanska veština savijanja papira

Kako napraviti origami figure od papira. Japanska veština i umetnost savijanja papira i pravljenja modela bez sečenja i lepljenja

 

Origami

Origami (jap. 折り紙; ori = savijanje + kami = papir) je tradicionalna japanska veština kreiranja modela od papira. Tradicinalno se koristi kvadrat ali postoji veliki broj modela koji se pravi i od drugačijih oblika papira – pravougaonika, trougla, osmougaonika itd.

Origami - japanska veština savijanja papira

Istorija origamia

Ne postoje precizni podaci o tome kada je origami nastao. Najčešće se vezuje za izum papira u Kini negde oko 2. veka n. e. Iako je tamo najverovatnije i nastao, origami je pravi procvat doživeo u Japanu, gde se i tretira kao nacionalna umetnost. Pored Japana, ova veština se pojavila i u drugim delovima sveta, na primer, u Španiji gde je poznata pod imenom Papiroflexia.

Budistički sveštenici preneli su u VI veku papir u Japan i prve japanske Origami figure datiraju iz tog perioda.

Već u VIII veku, origami je postao sastavni deo raznih ceremonija u Japanu. Samuraji su razmenjivali poklone koji su na sebi imali ukrase “noši” od savijenih traka papira. Za vreme obreda šintoističkih venčanja, korišćeni su origami leptiri koji su simbolizovali mladence.

Sigurno se zna da se tokom XII veka papir u Japanu koristio za savijanja u tradicionalnim običajima, za čuvanje hrane i raznih vrsta trava, za uvijanje poklona, i posebno za ukrašavanje cvetnih aranžmana gde je svaka vrsta cveća imala svoj specijalni omotač.

Iskustvo se prenosilo sa roditelja na decu i bilo je malo zapisanih primera konkretnog Origami dizajna. I danas u Japanu postoji običaj da se uz upakovane poklone prilažu mali ukrasi savijeni od papira čije se poreklo proteže iz te duge tradicije.

Prva pisana izdanja koja su predstavila Origami figure kao veštinu i zabavu pojavila su se u Japanu 1797. godine. U prvoj knjizi se objašnjava kako se izrađuju spojene grupe i lanci od papirnih ždralova. Prema legendi, onaj ko napravi hiljadu ždralova i pokloni ih nekome, šalje mu puno sreće na svim životnim aspektima, a sam se oseća emotivno ispunjenim. Druga knjiga obuhvata izradu likova i karaktera iz čuvenih japanskih pozorišta. U ovim knjigama predstavljene su složene figure koje su značile veliki korak unapred u odnosu na figurice koje su deca pravila u igri ili školi.Vremenom je Origami veština prerasla u internacionalni pokret.

Materijal za origami

Origami se u principu pravi od papira, iako se mogu koristiti i drugačiji materijali (tkanina i sl.)

Za vežbu i neke jednostavne modele često se koristi papir za fotokopiranje standardne gramaže 70–90 g/m². Pored toga, moguće je koristiti i razne druge vrste papira – foliju, papir za uvijanje, hamer i td. Postoji i specijalizovan papir za origami koji je najčešće dvobojan i već isečen u oblik kvadrata.

U Japanu se često koristi „vaši“ – specijalan papir čvršće strukture napravljen od pulpe dobijene iz kore nekoliko karakterističnih drvenastih vrsta koje rastu u Japanu.

Postoji i posebna grana origamija koja koristi novčanice za pravljenje modela i to najčešće američki dolar.

Izvor: Wikipedija

Deset saveta za početak:

1. Veliki početak! Koristite zato veliki kvadrat papira.  (20 x 20 cm je dobra veličina).

2. Počnite sa jednostavnim primerima! Izaberite model sa deset ili manje koraka.

3. Izaberite za rad veliku, ravnu površinu.

4. Proučite simbole koji označavaju poteze u uputstvima i naučite da ih prepoznate.

5. Proučite savijanja i okretanja koja će se koristiti u vašem primeru.

6. Savijajte papir uredno i precizno.

7. Ivice vam moraju biti oštre!

8. Pročitajte uputstva pažljivo. Pratite svaki od koraka tačno navedenim redosledom. Nema preskakanja i menjanja redosleda koraka.

9. Koristite papir koji je različito obojen na svakoj strani.

10. Zabavite se! Zapamtite, napredovaćete kao i u aikidou samo vežbajući.

Origami Heart (Folding Instructions)- Kako napraviti origami srce