Pripremanje lekova i lekovitog bilja u kineskoj medicini

Zašto je za kineze kod pripremanja lekova i lekovitog bilja bilo bitno da lekar ima moralnu osnovu u sebi. Odnos nebesa, lekara, pacijenta i leka u kineskoj medicini

 .

Ljudska ispravnost može uzdrmati Nebesa

Od Čingjen (Qing Yan)

U drevnoj Kini se proizvodnji lekovitog bilja pridavala posebna pažnja. Postoji kineska poslovica koja kaže: „Iako izgleda da niko ne gleda kako sastavljaš lek, Nebu je međutim poznata ozbiljnost kojom ga „pripremaš“. To znači da apotekar koji priprema recept za biljni lek mora da iskreno želi da spase druge i čini dobro.

Pripremanje lekova i lekovitog bilja u kineskoj medicini

U davna vremena način pripreme je bio takav da je farmaceut pre pripremanja leka gestom poštovanja izražavao veliki respekt svecu medicine a osim toga se je i nekoliko dana uzdržavao seksualnih odnosa. Tokom ovog procesa svakodnevno se je kupao i dnevno oblačio čistu odeću. Kada je jedan farmaceut zadržao ovo stanje čistoće bio je u stanju da proizvede veoma efikasne lekove.

Postoji fascinantan fenomen koji je vredan pomena. Kada bi lekari isti recept upotrebili za različite ljude često je rezultat bio veoma različit. Izgledalo je da je postojala veza između morala i vrlina lekara i lekovitog dejstva. Kakvo bi logično objašnjenje moglo biti za ovakav efekat?

Kada su bogovi stvorili ljude oni su postavili meru za jezik, ponašanje i što je još važnije standard za ljudski karakter. Bez obzira na okolnost ljudi treba da tretiraju sve i svakoga iskrenim stavom. Tek kada neko dostigne ovako postavljene božje standarde onda će ga i bogovi podržavati u radu. Ovo je razlog zašto se kaže da iskren čovek može da uzdrma nebesa.

Oblasti u kojima žive bogovi i nebeska bića se razlikuju od ljudskih. Postoji izreka: „Jedan sat na Nebu je kao hiljadu godina na Zemlji“.

Iz toga sledi da podrška s Neba traje večito. Kineske lekovite trave su ljudima prosleđene od strane bogova, dakle isceljujući efekat ovih recepata se tokom vremena nije smanjio. Karakteristike, ukusi, sveokupno dejstvo lekovitog bilja na telesne meridijane se je u zadnjih nekoliko hiljada godina pokazalo samo kao korisno ali ne i štetno, a lekovite moći farmaceutskih proizvoda Zapada gube efekat nakon nekoliko godina. Ono što se nalazi u savremenim preparatima je povezano sa nuspojavama a nakon nekoliko godina upotrebe imaju čak štetno dejstvo. Sve češće proizvodi moraju biti povučeni sa tržišta posle nekoliko godina. Nakon toga farmaceutska industrija pokušava da pronađe novi proizvod putem istraživanja koja obično prolaze kroz isti ciklus.

 

Izvor teksta: sajt Biser do bisera