Recept za Gaspačo čorbu

Za vrele dane ide dobro hladna supa ili Gaspačo čorba. Dajemo recept kako se pravi ova popularna španska čorba koja se služi hladna

Gaspačo čorba (šp. gazpacho; port. gaspacho) je hladna supa od paradajza tipična za Španiju i Portugal. U Španiji je posebno popularna u Andaluziji, a u Portugalu u Alentežou i Algarveu. Pravi se od zrelog paradajza, zelene paprike, krastavaca, belog luka, starog hleba koji se prethodno potopi u vodu, sirćeta i maslinovog ulja. U nekim krajevima se dodaje takođe i aleva paprika ili kim. Aleva paprika se dodaje ne toliko zbog ukusa koliko zbog boje. Gaspačo čorba se služi hladna.

Gaspačo čorba  se može piti sama, ili joj se mogu dodati razni drugi sastojci, sitno iseckani na kockice – kuvano jaje, španski pršut, ili krastavac, paprika ili masline.

kako se pravi Gaspačo čorba - hladna španska supa

Gaspačo čorba

Gaspačo čorba – sastojci

– 2 supene kašike ulja

– 2 kašike brašna

– 4 kašike paradajz pirea

– 6 dcl jogurta

– 2 glavice crnog luka

– 3 jajeta

– 3 veća paradajza

– 3 babure

– 150 g praške šunke

– 1 svež krastavac

– 2 ljute papričice

– 2 kriške hleba

– 1 l vode

Recept kako se sprema Gaspačo čorba

Od ulja i brašna upržite blagu zapršku. Ohladite je. Dodajte hladnu vodu, lagano mutite i ostavite da provri. Dodajte paradajz pire, posolite po ukusu. Dodajte jogurt i čorbu dobro ohladite u hladnjaku.

Zatim u posebne činijice sitno seckano pripremite: crni luk, tvrdo kuvana jaja, paradajz (bez sredine), babure, prašku šunku, krastavce, ljute paprike, i pržen hleb.

Gaspačo čorbu služiti hladnu a svaki gost po ukusu i nahođenju po Gaspačo čorbi posipa šta želi.

 

Izvor recepta: Gastronomski kuvar – Vojislav Voki Kostić