Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Istorija

Srbi su najstariji narod na svetu – poreklo imena Srbin i postojbina Srba

 

Zašto su Srbi najstariji narod na svetu – poreklo imena i postojbina

Koji istoričar je rekao da su Srbi najstariji narod na svetu i šta su drugi istoričari pisali o Srbima, koje je poreklo imen Srbin i gde je bila postojbina Srba

 

 

”Srbi su nastanili veliki deo Azije i preko Baltika još pre Hrista dopirali sve do Rima, a to su bili – ne nekakvi bezimeni Sloveni, nego zaista Srbi.” To tvrde Prokopije iz Cezareje, zatim gotski pisac Jornand, pa arapin El Bekri … i mnogi drugi istoričari …

poreklo imena Srbin i postojbina Srba Srbi su najstariji narod na svetu

+++

Kalkokondilas iz Atine u “Histor Byzant“: “Srbi Tribali su najstariji narod na svetu.”

+++

O poreklu imena Srba istoričar Joachim u “Istorija naroda srednje Azije “ beleži zapis kineskog guvernera Hju Ju iz 160 g. pre Hrista:

”Srbi su od proleća do jeseni trideset puta napadali na nas i pljačkali. Usuđujem se predložiti da se izašlju sve vojske iz oblasti Judzeja da ih napadaju po dva put.”

Po toj depeši kineski državnik Caj Jun tumači ga svojim savetnicima: ”Otkako su pobegli Yuni osiliše se Srbi i zavladaše zemljama njihovim. Imaju preko sto hiljada vojnika, daleko su čuveni sa svoje telesne sile, a i dosta prosvećeni …. U njih su konji brži od hunskih i oružje još oštrije od hunskog. Srbska su plemena još silnija i mnogobrojnija, nego što su pre bila i već su dve godine da ne možemo da umislimo način, kako bi smo im doskočili…”

+++

”… Ime SRBIN od starine se odnosi na vojnički, ratnički stalež u Rusiji i to ime “SRB” znači vojnika, hrabra čoveka, koji se večno bori i od koga su postali svi današnji kozaci u Rusiji … ” tvrdi ruski istoričar Veltman u “Atila i Rusi”.

+++

”Neki stari autori dovode poreklo imena Srbskog od hunskih Srba (Huno-sabira ) a drugi od Svrbata-Sarmata, treći od reke Serbice između Tigra i Eufrata u Mezopotamiji. Drugi autori traže poreklo u reči “sobranje”- zbor, sabor ili od reči sever jer je prastara otadžbina Srba bila današnja Sibirija …” piše Jovan Rajić u “Istorija Srba”.

 

Sočinjenije: hadži Milan Arsenović

4 komentara

  • Uz dužno poštovanje ličnosti autora, mislim,da tvrdnja da su Srbi najstariji narod na svetu, današnjim Srbima ne može doneti nikakve praktične koristi. Mnogo je važnije razmišljati o tome kako da se narod zaposli i ljudima omogući normalan život bez oskudice. S poštovanjem,
    Branko Mićić

  • Lepo rece Branko. Sto nam je sadasnjost teza a buducnost neizvesnija , to smo u proslosti stariji i slavniji . Proporcionalno !

  • Da, Srbi su najstariji narod. Svetu su da li pismenost (obrazovanje), kulturu (najstariji i najtačniji kalendar na svetu) i dr. Pogledajte arheloška nalazišta kod nas i u svetu, to su činjenice koje same za sebe govore sve.

Ostavite komentar