Svetsko prvenstvo u fudbalu – Fudbala i piva umesto hleba i igara

FIFA i pivarska industrija su uspeli da kroz Svetsko prvenstvo u fudbalu dve hiljada star moto hleba i igara pretvore u novi slogan fudbala i piva

Fudbal je više od igre, zar ne? A Svetsko prvenstvo u fudbalu je više od života? Navijači umiru dok gledaju fudbal, mislite o tome.

Da, fudbal je danas globalni fenomen masovne zabave i opšte energizacije i histerije da se gleda svetsko prvenstvo. Kroz fudbal se može naslutiti kuda svet ide u procesu koji se zove globalizacija. Jer, fudbal se pokazao kao uspešan medij za zanošenje mase željnih hleba i i igara. Vekovima unazad običnim ljudima je uvek bilo bitno da bude dovoljno hleba i i igara. Jer, kada ima dovoljno hleba i dovoljno igara život je naizgled ispunjen i narod nije besan. A besan narod ruši vlast. Zato se fudbal pokazao kao odlično sredstvo za opštu zabavu a majka FIFA postaje nadnacionalna država sama za sebe. Stim, da pošto je hleb jeftin, ponudjeno je i pivo kao dodatak zabavi gledanja fudbala.  Pivo te lakše obezumljuje. Nali se pivom i navijaj iz sve snage. A tu su i grickalice za nervozu i kladjenje za još više strasti i energije.

Svetsko prvenstvo u fudbalu - Fudbala i piva umesto hleba i igara

Primećuje se nekoliko stvari koje čine ovo Svetsko prvenstvo u fudbalu i FIFA značajnim za analizu. Evo nekoliko zapažanja koja su mi očigledna.

– FIFA osim što je globalna korporacija, postaje i globalna država, jer preuzima na sebe ulogu konačnog sudije za stvari koje ranije nisu bile u njenoj nadležnosti. Odlučuje o sudbini igrača, trenera, menadžera, klubova, nacionalnih selekcija.

– Ne može se zamisliti gledanje fudbala bez piva i grickalica. Najgora hrana za najbolje navijanje. A tek kladjenje, duboki porok i ovisnost koja obuzima sve mladje i mladje.

– Fudbalske reprezentacije više ne predstavljaju svoje nacije i narod, nego su igrači reprezentacija mešavina raznih nacionalnosti – strani plaćenici i legionari, koje se kupuju i prodaju na liberalnom tržištu. I onda dobiju pasoš da igraju za reprezentaciju. Primer Švajcarske koja je puna albanaca, Francuske pune arapa i crnaca, Nemačke pune turaka, Holandjani puni crnih igrača sa kariba, Belgijanci slično kao i holandezi, Španci sa brazilcima u timu, i tako redom. Napred Makelele Srbine!

– Selektori nacionalnih reprezentacija su mahom strani stručnjaci. Više nisu bitni nacionalni treneri i interesi rasta svoje domaće trenerske struke, nego su bitni nacionalni interesi ostvarenja dobrih rezultata. Samo je rezultat bitan i pod to se sve prihvata.

– Nacionalne selekcije i fudbalske reprezentacije su danas postale biznis i državni projekat sa nekoliko ciljeva: da se reprezentacije plasiraju na Svetsko prvenstvo i zarade premije od FIFA, da menadžeri uz pomoć selektora što bolje promovišu svoje igrače i prodaju ih, da fudbaleri osvetlaju nacionalni ponos nacije da bi političari biri mirni jer je narod postao srećan makar za trenutak.

– Samo bogati fudbalski savezi i nacije mogu da osvoje Svetsko prvenstvo u fudbalu, male i siromašne reprezentacije su dekor i stalni heroji gubitnici. Jer, fudbal je više od igre, on je globalan biznis i često politička stvar.

– Utakmice postaju klasične gladijatorske borbe a publika postaje energizovana snažnim emocijama i inicirana da utone u sve bizarnije ponašanje i oblačenje.

– Pobede i porazi reprezentacije postaju nacionalne histerije i depresije. Još malo pa će vlade država da padaju zbog loših rezultata fudbalske reprezentacije.

– Izgubio se svaki nacionalni smisao fudbala osim da neki igrači koji su došli od ko zna kuda donesu pobedu svojoj zemlji, kojoj to uz pivo koje se pije, postaje najznačajnija stvar na svetu.

– Fudbal i kladjenje postaju globalni posao, nameštanje ulazi čak i u reprezentativni fudbal i na prvenstva, jer je ogroman novac u pitanju i ozbiljna mafija je ušla u tu priču.

– Svetska prvenstva postaju svetska pijaca za prodaju roblja – fudbalera, kojima cena vrtoglavo raste ako odigraju dobro.

– Veliki evropski i južnoamerički klubovi postaju globalni brendovi, pa biraju igrače sa raznih kontinenata ne bi li bili dopadljiviji tim sredinama i navijačima, ne bi li tamo vrteli novac.

– Selektori imaju udeo u prodaji svojih igrača iz reprezentacije, i delom gledaju da igraju oni koji im nose najveći profit.

– Fudbalske reprezentacije su sve izjedenačenije, fizičke sposobnosti su im skoro istovetne, tehnika slična, samo je pitanje taktike trenera, uigranosti i iskustva tima ko će da ode što dalje na svetskom prvenstvu.

I na kraju moram da priznam da se igra sve atraktivniji fudbal na nivou reprezentacija, jer je FIFA svojim strogim pravilima sudjenja uspela da nacionalne selekcije natera da poštuju fer plej, jer ulog je ogroman, pošto je ogroman novac u igri.

Novac koji se vrti oko hleba i igara, odnosno fudbala i piva, neverovatan je, mi ga ne možemo ni zamisliti, jer to nisu samo premije fudbalerima i prihod od ulaznica, TV prenosa i sponzora, to je čitav niz pratećih aktivnosti koje donose novac. FIFA je liberalizacijom prava igrača iz sveta da igraju u bilo kojoj reprezentaciji, uz povezivanje sa industrijom hrane, uradila odličan posao za globalni poredak i promociju suve ideologije novca i svejednosti. Zato je mnogima svejedno ko igra i za koga igra, ako je sve to šareno i dopadljivo i ako uz sve to možeš da se kladiš uz grickalice i hladno pivo. Kvote, fudbala i igara.

Hoću reći, fudbal je postao nadnacionalni biznis i alatka globalizacije, novi opijum za planetarne mase, to mu je glavni smisao danas. I to je u redu. Zar u igri koja se gleda i oko koje se vrte pare, može biti nešto loše. Juče je bila igra, danas je fudbal, juče je bio hleb a danas pivo glavni izvor sreće.

Zato, zabavimo se, lopta je okrugla. Fudbal je više od igre.

P.S. A ko će osvojiti Svetski kup u fudbalu? Kao što kaže bivši engleski reprezentativac Gari Lineker „na Svetskom prvenstvu u Fudbalu svi igraju fudbal ali Nemci osvajaju titulu“.

 

Š.V.

 

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.