Veliki brat gleda sve – Nadzor vlasti ili ovo je tek početak

Nadgledanje i kontrola od strane države i bezbednosnih agencija vašeg računara i mobilnog telefona stvaraju utisak da nadzor vlasti sve više liči na koncept da Veliki brat gleda sve

 

Istraživač privatnosti Kristofer Sogojan gleda kako predeo vladinog nadgledanja izmiče pod našim stopalima, dok industrija raste da podrži programe nadgledanja. Kako on kaže, preko privatnih kompanija vlade kupuju tehnologiju sa kapacitetom provaljivanja u računare, krađe dokumenata i nadgledanja – bez otkrivanja. Ovaj član TED Fellows programa, pruža uznemirujući pogled na ono što dolazi.

Veliki brat gleda sve - Nadzor vlasti ili ovo je tek početak

Nadzor vlasti – ovo je tek početak

Godine 2011, arapsko proleće privuklo je pažnju sveta. Takođe je privuklo pažnju diktatorskih vlada drugih zemalja, koje su se zabrinule da će se revolucija proširiti. Kao odgovor, oni su pojačali nadzor aktivista, novinara i disidenata, koji bi inspirisali revoluciju u njihovim zemljama. Jedan istaknuti aktivista iz Bahreina, kog je njegova vlada uhapsila i mučila, rekao je da su mu ispitivači pokazali transkripte njegovih telefonskih poziva i SMS poruka.

Naravno, nije tajna da su vlade sposobne da presretnu telefonske pozive i SMS poruke. Zbog tog razloga mnogi aktivisti naročito izbegavaju da koriste telefon. Umesto toga, oni koriste alate poput Skajpa, za koje misle da su imuni na presretanje. Greše. U poslednjih nekoliko godina, pojavila se industrija kompanija koje obezbeđuju vladama tehnologiju za nadzor, naročito tehnologiju koja dozvoljava tim vladama da hakuju kompjutere meta nadzora. Umesto da presreću komunikacije dok idu preko žice, oni sada hakuju vaš računar, uključuju vašu veb-kameru, vaš mikrofon, i kradu dokumente sa vašeg računara.

Kada je vlada Egipta pala 2011, aktivisti su upali u prostorije tajne policije, i među mnogim dokumentima koje su našli, bio je ovaj dokument korporacije Gama, međunarodne Gama korporacije. To je nemačka firma koja proizvodi softver za nadgledanje i prodaje ga samo vladama. Važno je zabeležiti da većina vlada zaista nema vlastite sposobnosti da razvije ovaj softver. Manje države nemaju sredstva ili stručnjake, i zato postoji tržište kompanija sa zapada, koje ih rado snabdevaju alatima i tehnikama za određenu cenu. Gama je samo jedna od ovih kompanija. Takođe treba napomenuti da Gama zapravo nikad nije prodala svoj softver egipatskoj vladi. Poslali su im fakturu za prodaju, ali Egipćani ga nikad nisu kupili. Egipatska vlada je zapravo izgleda koristila besplatnu demo verziju Gaminog softvera. (Smeh)

Ova slika je iz reklamnog videa koji je Gama proizvela. Zapravo, oni samo naglašavaju, u relativno uglađenoj prezentaciji, činjenicu da policija otprilike može da sedi u klimatizovanoj kancelariji i sa udaljenosti nadgleda nekoga ko nema pojma o tome šta se događa. Svetlo na vašoj vebkameri neće se upaliti. Ne postoji ništa što ukazuje na to da je vaš mikrofon uključen.

Finfisher promo videos | Finspy (full HD)

httpv://www.youtube.com/watch?v=qc8i7C659FU

 

Ovo je rukovodeći direktor Gama Internešnala. Njegovo ime je Martin Minh. Postoji mnogo fotografija gospodina Minha. Ova je možda meni omiljena. Zumiraću malo na njegovu veb-kameru. Možete tu videti malu nalepnicu koja je postavljena preko kamere. On zna koja vrsta nadzora je moguća, i jasno da ne želi da se upotrebi protiv njega. Minh je rekao da je namera njegovog softvera bila hvatanje terorista i lociranje pedofila. Naravno, takođe je priznao da jednom kad softver proda vladama, on nema načina da zna kako se koristi. Gamin softver je lociran na serverima u zemljama celog sveta, u mnogim sa zaista svirepim zapisima praćenjima i kršenjima ljudskih prava. Oni zaista prodaju svoj softver u celom svetu.

Gama nije jedina kompanija u poslu. Kako sam rekao, to je industrija od 5 milijardi dolara. Jedan od drugih velikih igrača u industriji je italijanska kompanija zvana Haking Tim. Haking Tim ima verovatno najuglađeniju prezentaciju. Video koji su proizveli je veoma seksi, i pustiću vam isečak samo da biste stekli osećaj o sposobnostima softvera, ali i o tome kako se reklamira svojim klijentima, vladama.

(Video) Narator: Želite da gledate kroz oči vaše mete. (Muzika) Morate hakovati vašu metu. [„Dok ona pretražuje internet, razmenjuje dokumente, prima SMS, prelazi granice“] Morate da pogodite mnogo različitih platformi. [„Vindouz, OS X, iOS, Android, Blekberi, Simbijan, Linuks“] Morate prevazići enkripciju i uhvatiti bitne podatke. [Skajp i šifrovani pozivi, lokacija mete, poruke, veze, pretraživanje interneta, audio i video“] Biti u tajnosti i nemoguć za otkriti. [„Imun na svaki sistem zaštite, skrivenu kolekciju infrastrukture“] Raspoređen po celoj vašoj zemlji. [„Čak stotine hiljada meta kontrolisane sa jednog mesta“] Tačno ono što radimo.

Kristofer Sogojan: Bilo bi smešno da nije istina, ali, u stvari, softver Haking tima se prodaje vladama širom sveta. Prošle godine smo, na primer, saznali da ga koristi marokanska vlast za marokanske novinare. Pronađen je u mnogim, mnogim zemljama. Haking Tim se aktivno udvarao američkom tržištu za sprovođenje zakona. Otprilike u poslednjoj godini, kompanija je otvorila prodajni prostor u Merilendu. Takođe je zaposlila portparola. Oni posećuju konferencije industrije za nadgledanje gde se pojavljuju predstavnici zakona. Oni govore na konferencijama. Najfascinantnije mi je da su oni zapravo platili pauzu za kafu na jednoj od ovih konferencija ranije ove godine. Ne mogu vam reći sa sigurnošću da je Haking Tim prodao svoju tehnologiju u Sjedinjenim Državama, ali mogu vam reći da ako je nisu prodali, to nije zato što se nisu jako trudili.

Kao što sam već rekao, vlade koje nemaju resurse da izgrade svoje alate, kupiće softver za nadzor sa tržišta i iz tog razloga, vidite da, recimo, vlada Tunisa, možda koristi isti softver kao vlada Nemačke. Svi oni kupuju sa tržišta. FBI u Sjedinjenim Državama ima budžet za izgradnju vlastite tehnologije nadzora, i tako sam nekoliko godina pokušavao da saznam da li i kako FBI hakuje kompjutere meta nadzora.

Moji prijatelji iz organizacije Fondacija Elektronskog Fronta – oni su grupa građana – dobili su stotine dokumenata od FBI sa detaljima o sledećoj generaciji tehnologija za nadzor. Veći deo ovih dokumenata je prilično izmenjen, ali ono što možete da vidite sa slajdova, ako zumiram, je ovaj termin: Jedinica za Daljinske Operacije. Kada sam ovo prvi put pogledao, nikad pre nisam čuo za ovu jedinicu. Proučavam nadgledanje više od šest godina. nikad nisam čuo za njih. Pa sam otišao onlajn i malo istraživao, i na kraju pogodio zlatnu žilu kada sam otišao na LinkedIn, društvenu mrežu za traženje posla. Bilo je mnogo bivših radnika vlade SAD-a koji su nekad radili u toj jedinici, i opisivali su sa iznenađujućim detaljima u svojim biografijama šta su radili na tim prethodnim poslovima. (Smeh) Uzeo sam te informacije i dao ih novinarki Vol Strit Žurnala koju poznajem i kojoj verujem, i ona je kontaktirala nekoliko drugih bivših predstavnika zakona, koji su potvrdili da zapravo, FBI ima posvećeni tim koji isključivo hakuje računare meta nadzora. Kao Gama i Haking Tim, FBI takođe ima sposobnost da sa udaljenosti aktivira vebkamere, mikrofone, uzima dokumente i informacije o pretraživanju i ostalo.

Postoji prilično veliki problem sa vladama koje ulaze u hakovanje, a to je da teroristi, pedofili, dileri drogom, novinari i borci za ljudska prava svi koriste iste vrste računara. Ne postoji telefon za dilera droge i ne postoji laptop za novinara. Svi koristimo istu tehnologiju, i to onda znači da vlade, da bi mogle da provale u računare stvarno loših momaka, takođe moraju imati sposobnost da provale i u naše uređaje.

Tako da su vlade širom sveta prigrlile ovu tehnologiju. Prigrlile su hakovanje kao tehniku sprovođenja zakona, ali bez ikakve prave rasprave. U sjedinjenim Državama, gde ja živim, nije bilo saslušanja u kongresu. Ne postoji odobreni zakon koji posebno odobrava ovu tehniku, i zbog njene moći i potencijala za zloupotrebu, bitno je da imamo informisanu javnu raspravu.

Mnogo vam hvala.

Kristofer Sogojan

Izvor: Ted konferencija