5 saveta za efikasno AdWords oglašavanje na internetu

AdWords je platforma za internet oglašavanje kompanije Google. Kada neko u Google pretrazi ukuca relevantan termin, tj. ključnu reč, vaš sajt će se pojaviti u vrhu pretrage u vidu oglasa za koji sami kreirate tekst.

 

AdWords oglašavenje je veoma isplativ vid oglašavanja kako za velike kompanije, tako i za mala porodična preduzeća. Glavna prednost ovakvog oglašavanje je to što će se vaši oglasi prikazivati samo onim ljudima koji su tražili vašu uslugu na internetu, a plaćate samo kada osoba kojoj je oglas serviran klikne na isti. Ovakvo oglašavanje postaje sve popularnije i u Srbiji, a pojavljuje se i sve više kompanija koje nude ovakav vid internet marketinga. Ukoliko se već sami oglašavate putem Googla ili planirate evo 5 konkretnih saveta za efikasno oglašavanje na Googlu.

google-adwords-3

  1. Reklamirajte pravi proizvod

Mnogi proizvodi su izuzetno pogodni za Google oglašavanje, ali postoje i neki koji jednostavno nisu. To su pre svega proizvodi koji se ne traže na Internetu. Nije logično reklamirati papirne maramice na Internetu, jer to ljudi kupuju na ulici po potrebi. Niko neće otići na Internet da izabere papirne maramice. Sa druge strane, ukoliko ste vi proizvođač maramica, možete brendirati vaše maramice, povećati svest o njima i istaći njihove jedinstvene prednosti putem vizuelnih oglasa na Google Display mreži (GDN). Neki proizvodi kao što su alkohol, cigarete, oružje i sl. ne mogu se reklamirati putem Googla.

  1. Pravilno raspodelite budžet

Prvo treba odlučiti koliko ste spremni da uložite u ovaj vid oglašavanja. Novac koji ulažete u Google oglašavanje ne treba posmatrati kao trošak već kao investiciju. Budžet treba planirati na mesečnom nivo, a na osnovu mesečnog budžeta se određuje dnevni budžet. Vaši oglasi će se prikazivati dokle god nije potrošen dnevni budžet. AdWords platforma vodi brojne statistike za vas, pa tako možete videti kojim danima se najviše traži vaš proizvod i podesiti da vam dnevni budžet bude veći tim danima. Na primer, destinacije za letovanje se najviše traže ponedeljkom i tada treba povećati dnevni budžet, recimo 15%.

Pored dnevnog budžeta, treba odrediti i maksimalnu cenu koju ste spremni da platite za jedan klik. Cene klika se određuju za sve ključne reči koje aktiviraju vaše oglase (sami birate koje su to reči li fraze). Google može automatski podesiti cene klika za svaku ključnu reč, ali iskustvo govori da možete jeftinije proći ako sami odaberete malo niže cene od onih koje je Google preporučio. Realna cena klika se određuje po principu aukcije za ključnu reč koja je aktivirala oglas i u većini slučajeva ćete platiti manje od maksimalne cene klika koju ste odredili.

google-adwords-1

  1. Pravilno struktuirajte kampanju

Najbolja praksa je da za svaki proizvod napravite posebnu kampanju u okviru Google AdWords naloga, kako biste mogli precizno da odredite budžet za svaki proizvod. Ukoliko je pogodno, treba raditi i Search i Display kampanju, kao i Remarketing. Ako se radi Displey kampanja, obavezno napraviti i vizualne i tekstualne oglase.

  1.  Napravite privlačne oglase

Kreiranje oglasa je ključni deo. U zaglavlju oglasa treba pomenuti ključnu reč koja aktivira oglas radi većeg tzv. Quality Score-a, jer što je on veći, manje ćete platiti klik. Takođe, na osnovu zaglavlja mora biti jasno šta se reklamira. U druga dva reda oglasa morate istaći svoje prednosti u odnosu na konkurenciju: 20% popusta, kućna dostava, dostupnost 0-24… Kraj prvog reda treba završiti tačkom, a na kraju drugog reda obavezno ubaciti poziv na akciju, recimo „Saznajte Više!“. Svaku reč u oglasu početi velikim slovom, osim veznika i (veliko I će u oglasu izgledati kao da razdvaja nešto, a ne kao i ).

google-adwords-2

  1. Odaberite prave ključne reči

Izbor ključnih reči je bitan koliko i kreiranje oglasa, ali zahteva mnogo više pažnje. Prilikom izbora ključnih reči ne smete biti „preopširni“, jer ćete tako imati i neželjene klikove, a neželjeni klikovi su bačene pare. Uzmimo ponovo primer turističke agencije koja prodaje samo letnje aranžmane u Grčkoj. Staviti samo „letovanje“ kao ključnu reč je pogrešno, jer neko može tražiti termin „letovanje u Turskoj“, a to nije vaša ciljna grupa. U ovom slučaju kao ključnu reč treba staviti „letovanje +grcka“. Plus ispred reči poručuje Google-u da oglase prikazuje samo kada je ukucana reč koja stoji uz plus. Treba pomenuti da dodavanje „+“ ispred ključne reči može smanjiti vaš Quality Score. Izbor negativnih ključnih reči je izuzetno bitan posao i može biti veoma iscrpan. U ovom slučaju negativne ključne reči bi bile: Turska, Egipat, Crna Gora, slike, video, besplatno i još mnogo, mnogo toga…