ČAJ – SAVRŠEN NAPITAK ZA DORUČAK

Čaj je savršen izbor napitka za doručak. Iako vam kafa može pomoći da se razbudite, čaj je zdraviji i mnogo prirodniji. Saznajte više o čajevima za doručak!

 

Zbog čega piti čaj uz doručak

Započeti zimski dan toplim napitkom je najbolje rešenje. Čaj je bolji izbor od kafe; čak i čajevi koji se prave od istoimene biljke (koja sadrži kofein) imaju manji udeo kofeina nego jedna standardna šoljica kafe.

ČAJ – SAVRŠEN NAPITAK ZA DORUČAK

Čaj je ukusan i zdrav napitak za sve generacije

Sa toliko razičitih ukusa, moći ćete da pronađete onaj koji vam se najviše sviđa. Možete da odaberete i onaj koji će vam rešiti određene zdravstvene probleme.

Takođe, tokom leta možete da započnete dan hladnom osvežavajućom čašom ledenog čaja.

Najbolji čajevi uz doručak

Pošto postoji mnogo vrsta čajeva širom sveta, teško je odabrati jedan i reći da je njega najbolje piti uz doručak. Izbor varira od osobe do osobe, u zavisnosti od ličnih preferencija.

Postoje razni čajevi koji se obično preporučuju uz doručak, od kojih su dva najpoznatija: čaj uz engleski doručak i čaj uz irski doručak. Oba su varijante crnog čaja s visokim sadržajem kofeina.

Čajevi koji se prave od istoimene biljke (crni čaj, zeleni čaj, oolong čaj i beli čaj) predstavljaju najčešći izbor za doručak. Oni su zamena za kafu zbog visokog sadržaja kofeina. U ove čajeve za doručak se ubrajaju roibos čaj, oolong čaj Bai Hao, čaj Earl Grey, čaj Assam, cejlonski crni čaj i japanski zeleni čajevi (sencha ili matcha).

Deci se ne preporučuju čajevi koji sadrže kofein. Voćni čajevi su najbolji izbor za njih za tople jutarnje napitke.

Benefiti čaja uz doručak

Svaka vrsta čaja ima određene benefite za zdravlje, što bi trebalo da vas podstakne da uživate u šoljici vrućeg čaja svakog jutra.

Čajevi koji sadrže kofein povećavaju budnost. Kofein nam pomaže da se probudimo i povećava koncentraciju čak i u ranim jutarnjim časovima. Ostali benefiti čajeva koji sadrže kofein (koji se prave od istoimene biljke) su sledeći: smanjivanje rizika od pojave raka, snižavanje krvnog pritiska i podsticanje mršavljenja.

Kontraindikacije čajeva koji se piju uz doručak

Baš kao i benefiti, kontraindikacije ovih čajeva variraju od vrste do vrste. Međutim, najčešći neželjeni efekti se vezuju za kofein iz čajeva koji se prave od istoimene biljke.

Kofein može izazvati glavobolju, nervozu, probleme sa spavanjem, povraćanje, dijareju, razdražljivost, nepravilan rad srca, drhtavicu, vrtoglavicu, zujanje u ušima ili grčeve. Nemojte piti ove čajeve (crni čaj, zeleni čaj, beli čaj ili oolong čaj) ako znate da vam kofein škodi.

Ovi čajevi se takođe ne preporučuju deci, trudnicama i dojiljama. Za njih je bolji izbor biljni ili voćni čaj. I u tom slučaju se posavetujte s lekarom, jer i ovi čajevi mogu imati svoje kontraindikacije.

Čaj se definitivno mora piti uz doručak. Bilo hladan preko leta ili topao preko zime, čaj je idealan napitak. Bez obzira na ukus, uživajte u čaju uz doručak!

Izvor: Najboljicajevi.com