Novi Kurdistan i Turska ili kako su Amerika i Izrael izigrali Turke

Stvara se nova zemlja na Bliskom istoku – Kurdistan. Amerika i Izrael balkanizuju muslimanske zemlje i najveći gubitnik biće Turska

 

Kurdistan je nova zemlja koja se preko noći stvara na iznenadjenje mnogih neupućenih u spoljnu politiku velikih sila. A ako radite u spoljnoj politici i diplomatiji, onda vrlo često unapred znate šta će se dogoditi ali često niste u stanju da reagujete adekvatno jer su vaši neprijatelji jači od vas. Tako se tri decenije unazad pričalo kako će Amerikanci da demontiraju Siriju i Libiju, pa se to i desilo, iako su i Libijci i Sirijci znali da im se to sprema. Takodje, zna se da je Iran već par decenija na nišanu Amerike i Izraela, ali za mnoge je iznenadjenje da je Turska, veliki američki saveznik na Bliskom istoku, izigrana stvaranjem budućeg Kurdistana. Jer, Kurdistan stvaraju Amerika i Izrael protiv interesa Turske.

Kurdistan i Turska ili kako su Amerika i Izrael izigrali Turke mapa Kurdistana

Kurdistan mapa – plavo na mapi su teritorija gde žive većinski Kurdi

Projekat Kurdistan nije nov, priprema se decenijama. Po procenama analitičara na prostoru Turske, Sirije, Iraka i Irana živi skoro 22 miliona Kurda. Velika nacija koja pokriva planinske i nepristupačne predele se decenijama borila za nezavisnost, pre svega protiv Turske, zahtevajući veće slobode i autonomiju. Turska vojska je kroz mnoge krvave sukobe i na momente žestok gradjanski rat, uspevala da onemogući Kurde da naprave svoju državu – Kurdistan.

Svi su verovali da Amerikanci bezrezervno pomažu Turcima da osujete nastanak Kurdistana, ali zadnji dogadjaji na Bliskom istoku, pre svega stvaranje autonomne države Kurda u Iraku, uz obilatu američku asistenciju, pokazuju da je Kurdistan sasvim izvestan. Zapravo, u celom procesu koji se dešava na Bliskom istoku a koji se naziva balkanizacija Bliskog istoka glavni tok dogadjaja diktiraju Izrael i Amerika, gde je očigledno da su interesi Izraela na prvom mestu, jer suština svih sukoba koji se dešavaju u tom delu sveta su da se Izrael osigura od vojno jakih država u regionu. Stoga je zadatak Amerike jasan, treba razbiti Bliski istok na niz medjusobno suprostavljenih država.

Cena tog poduhvata je razbijanje Turske. A Turci to već znaju, zato se i jedini od svih muslimanskih zemalja, makar verbalno, suprostavljaju Izraelu, pošto znaju odakle vetar duva. Ali ne i Americi, jer znaju da njihov opstanak zavisi od Amerike, bez obzira što im Amerikanci rade iza ledja. Jer, i Turci se nadaju da se stvari mogu vremenom promeniti u njihovu korist. To se zove visoka diplomatija.

Turska i Amerika i Nemačka

Nemci favorizuju Tursku i da se samo oni pitaju, Turska bi bila odavno član Evropske unije. Nemci u svojim zamislima prodora na Bliski istok Turke doživljavaju kao prirodne saveznike, gde dve velike i jake zemlje medjusobno dele plen na Balkanu i Bliskom istoku. Tu zajedničku sklonost su pokazali i dokazali kroz zadnja dva svetska rata gde su Nemačka i Turska bili na istoj strani.

Zadnjih decenija je Nemačka uložila mnogo novca da podigne Tursku ekonomiju i da stvori što čvršće veze sa svojim saveznikom na Bosforu, iako je u vojnom i političkom smislu najznačajnij odnos bio izmedju Turske i Amerike, koja je Turke vojno opremala da budu stalna pretnja prema Rusiji. Stoga je izgledalo da su Amerikanci i Turci najveći prijatelji na svetu, toliko da je u par navrata sudbina Grčke bila neizvesna, jer je izgledalo da ih Turska hoće i može pokoriti uz prećutnu saglasnost Amerikanaca, iako se Grci stalno hvale svojim specijalnim vezama sa Amerikancima, uticajnom dijasporom i članstvom u Nato paktu. Verovatno samo zahvaljujući tajnoj diplomatiji i spremnosti Rusije da se založi za pravoslavnu Grčku, do sada pola Grčke nije otišlo u ruke Turaka.

Medjutim, osnovni pokretač spoljne politike Amerike nisu američki nego izraelski interesi, koji su posebno izraženi na Bliskom istoku. Izrael kao mala zemlja, bez obzira na to što je vojno jaka i ima nuklearni program, nije fizički u mogućnosti da se odupre svom neprijateljskom okruženju. Zato je cela strategija dešavanja na Bliskom istoku i uloga Amerike na tom tlu u funkciji očuvanja i jačanja Izraela. Ne treba napominjati da nikakva medjunarodna zajednica, počev od UN i ostalih tela nema nikakav uticaj na Izrael i da izraelci rade kad i šta hoće, uz obilatu asistenciju amerikanaca, koji svima u svetu sve zameraju, osim izraelcima.

S obzirom da je svaka mnogoljudna zemlja koja je i vojno jaka u blizini Izraela pretnja za Jevreje, čitava strategija za taj region je balkanizacija Bliskog istoka, stvaranje niza medjusobno suprostavljenih zemalja, koje će ratovati izmedju sebe i iscrpljivati se, ostavljajući Izrael na miru, da radi ono što je naumio. U tom smislu, Turska, Sirija, Egipat, Irak i Iran su pretnja Izraelu. Već sada je jasno da su Sirija i Irak nestali kao pretnja, ostali su Egipat, Iran i Turska. Kurdistan koji se stvara treba da zadnja dva regionalna igrača, Iran i Tursku, stavi na muke i uvuče u sukobe.

Balkanizacija Bliskog istoka i Kurdistan

Islamska država na teritoriji Sirije i Iraka nije nastala slučajno. Nijedna vojska ne može da pobedjuje i vodi rat širokih razmera bez velikog finansiranja, koje su u ovom slučaju obavili Turska, Katar i Saudijska Arabija, svi redom američki saveznici, koji ništa ne rade na svoju ruku bez dogovora sa Vašingtonom. Zvuči vrlo naivno da su te zemlje godinama uvežbavali borce, slali im lako i teško naoružanje, novac i opremu, amerikanci sve to znali i nisu reagovali. I zato je cela predstava oko bombardovanja Islamske države od strane Amerike jedna licemerna predstava.

Amerikanci su silom ušli u Irak, zemlju potpuno oslabili i ostavili je na milost i nemilost vojnim pokretima koje su oni u tajnosti projektovali, da čereče Irak i Siriju, ali i Tursku i Iran u sledećoj iteraciji. Turci i Iranci sve to znaju, samo je pitanje kako će odgovoriti na tu pretnju i kako će sprečiti da nastane Kurdistan koji je projektovan.

Amerikanci su pred finale sukoba pokušali da dodatno oslabe Tursku ciljajući na turskog predsednika i izazivanje nereda u Turskoj, ne bi li lakše došlo do sukoba unutar same Turske, jer velike sile mnogo lakše upravljaju dogadjajima kada počne sukob nego u miru. U ratnim sukobima vladaju zakoni fizike, koliko energije i snage uložiš u jednu stranu, ona će u toj meri i napredovati. U miru i ne mora da bude tako izvesno kretanje.

Turci naravno sve to znaju, ali ne mogu da okrenu ledja Amerikancima, moraju da održe savezništvo zbog ruske pretnje, jer Rusija vekovima već želi da ima Bosfor u svom posedu, a tu su i Grci koji čekaju svoj trenutak da se vrate u Konstantinopolj i zapadnu Tursku iz koje su isterani. Zato Turci javno prozivaju Izrael, jer znaju da Jevreji svemu daju takt i da postavljaju strategiju Americi.

Zašto sve to Izrale radi i stvara Kurdistan

Kurdistan ili Islamska država kalifat su samo deo slagalice koju Jevreji pokušavaju da postave na Bliskom istoku. Cilj njihovih napora je da se sve zemlje u okruženju raslabe i medjusobno suprostave do te mere da ne budu u stanju da se zajednički okrenu ka Izraelu. Tim pre što Izrael planira neke spektakularne i opasne korake u verskom pogledu, koji će trajno razbesneti muslimane i za to mu treba opšte stanje rata svih izmedju svih, kako ga ne bi zajednički napali. Otuda i rat u Gazi, koji treba da silom pacifizira Palestince.

U toj šahovskoj igri, šah mat pozicija se gradi za Egipat, koji samo što nije potonuo u gradjanski rat, nova zemlja Kurdistan je deo zavaravanja, a suština je slabljenje Turske i Irana, zemlje koje jedine mogu da vojno ugroze Izrael. Sve ostale zemlje u regionu nemaju snagu da udju u konfrotaciju sa Jevrejima. Opasna posledica cele zamisli je u tome što Turci u celoj geostrateškoj igri mogu dobiti mig od Amerikanaca da u ime kompenzacije za Kurdistan uzmu pola Grčke (kao što su na mig Velike Britanije uzeli 36% Kipra), ne bi li naterali Ruse da udju u otvoren sukob sa Turskom, dok za to vreme Evropa i NATO spremaju svoje snage da preko Poljske i Ukrajine krenu put sirovinama bogatim prostranstvima Rusije i eliminaciju pravoslavne imperije. Zato se smatra da će iz verskih motiva sukoba Treći Svetski rat početi na Bliskom istoku a ne u Ukrajini, jer Ukrajina je samo poligon da se oceni vojna sposobnost Rusije i nametnu joj se sankcije koje će je oslabiti za buduće planirane sukobe medju civilizacijama.

 

Š.V.

 

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.