Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Preporuka

Internet prevara su akvareli i slikarka Svetlana Živković Cecily iz Niša

Internet prevara – print akvareli i akademska slikarka Svetlana Živković Cecily

Par godina traje internet prevara pod nazivom prodaje unikatnih Akvarela koje navodno pravi i jeftino prodaje slikarka Svetlana Živković Cecily iz Niša

 

Inteligentna internet prevara Made in Srbija. Organizovana grupa internet prevaranata iz Aleksinca i Niša par godina preko web i email poruka nudi navodne akvarele akademske slikarke Svetlane Živković Cecily iz Niša. Navodna slikarka svoje unikatne akvarele zbog bolesti jeftino prodaje i nudi ljudima da ih povoljno kupe kako bi joj pomogli u lečenju.

Cena za akvarele je 1000 dinara po komadu a ako kupite više akvarela dobićete jedan na poklon po izboru.

Internet prevara slikarka akvareli Svetlana Živković Cecily Niš
Akvarel Svetlane Živković Cecily akademske slikarke iz Niša

Na žalost, mnogi sajtovi, pa i naš, izmanipulisani su pričom o dotičnoj virtuelnoj slikarki.

Zahvaljujući upornom čitatelju Bašte Balkana koji je kod nas pročitao priču o Cecili a zatim i naručio slike, saznali smo istinu. Čitalac nam se požalio da je u pitanju internet obmana, mi smo zajedno sa njim istražili stvar i došli do konačne istine o čemu se radi. To je zaista internet prevara i obmana u koju je uključeno nekoliko osoba.

Naime, unikatni akvareli koje Cecily prodaje za 1000 dinara po komadu uopšte nisu akvareli, nego digitalno odštampana slika. Ti akvareli nisu čak ni kopija njenih radova, jer akademska slikarska Svetlana Živković iz Niša ne postoji. Profil na Fejsbuku, sajt i lik akademske slikarke iz Niša su izmišljeni. A akvareli koje ona navodno crta su zapravo fotografije predela koje su pokupljenje sa interneta, koje su zatim obradjene u Photoshop-u ili nekom sličnom programu, tako da fotografija dobije izgled akvarela.

Zahvaljujući softveru za pronalaženje istih slika na Internetu Tineye uspeli smo da pronadjemo odakle je Cecili uzimala slike i kako ih je preradjivala u akvarel. Dotični softver pronalazi originalne slike objavljene na internetu i pronašao je nekoliko njih koje su upotrebljene za akvarele slikarke iz Niša. Ne treba napominjati da je cena proizvodnje tako dobijenog „akvarela“ manja od 100 dinara, da tu nema nikakvog umetničkog a ni slikarskog rada, da je samo u pitanju internet prevara i dovitljivost snalažljivih momaka.

Internet prevara su akvareli i slikarka Svetlana Živković Cecily iz Niša
Originalna slika tramvaja od koje je nastao akvarel akademske slikarke iz Niša

Akademska slikarka Svetlana Živković Cecily iz Niša ne postoji. Ona je virtuelan i izmišljen lik.

Ne postoje nikakvi njeni akvareli, šalju vam se jeftine digitalne kopije fotografija koje su obradjene da liče na akvarel i odštampane na boljem papiru.

Molimo vas da vodite računa o ponudama ovakve vrste koje vam stižu mailom.

Redakcija sajta

4 komentara

  • Tako je lepo napisan intervju sa Cecily. Tako sam se primio da sam hteo smesta da odem u Nis da vidim njene slike i da kupim neku.Žao mi je sto sve to nije istina a tako je lepo.Svaka cast ovim mladima bolji su od filma Žaoka.Treba iskoristiti te ljude dobri bi bili za marketing promocije poznatih brendova.

  • Nažalost, zbog želje da pomognem u promociji mladih umetnika, doživeo sam da dođem u takvu situaciju da budem prevaren i zloupotrebljen od strane ko zna kakve kriminalne grupe. Priznajem nisam prvi koji je naseo, mnogi pre mene su objavili i reklamirali ovu slikarku, a ja sam čak uradio i intervju po onome, što je ona meni o svom životu i umetničkom radu napisala. Žao mi je Borisave ako imate osećaj da mi mladi novinari nismo dorasli svom poslu, vreme je nepouzdano, mnogi su spremni da zarad promocije izmišljaju svoj život . Moja je greška što nisam proverio informacije na licu mesta, ali za tako nešto kao student nemam novčana sredstva. Računao sam da su mnogi objavili i da je informacija tačna. Od tog trenutka mnogo detaljnije proveravam ljude sa kojima radim intervjue. Veliki pozdrav, student master studija žurnalistike Marko Mirković.

  • Tvorac te papazjanije sa umetničkim falsiifikatima zove se Dušan, zubar bez zaposlenja, iz Aleksinca.

Ostavite komentar