Izrada internet prodavnica korak po korak

Kako napraviti sopstvenu internet prodavnicu. Web sajt kao internet shop i metodologija izrade korak po korak

 

Kada jednom otisnete svoj biznis u internet sferu, uz malo vešte navigacije biće lako da svoj proizvod ili uslugu predstavite milionskom tržištu. U zavisnosti za kakvo rešenje ste se opredelili kada je u pitanju izrada internet prodavnica, moraćete da sačekate od 10 dana do mesec i po da bi vaš online shop bio u etru. Taj tehnički deo posla nije najkomplikovaniji. Pred vama su odluke o tome, kako ćete pozicionirati svoju prodavnicu prema potencijalnim kupcima, kako će vas pronalaziti i kako ćete ih vi tamo dočekati.

Izrada internet prodavnica korak po korak

Izrada internet prodavnica korak po korak

Odabir domena bitna stavka za izradu internet prodavnica

U cilju što veće transparentnosti i dostupnosti na mreži, izrada internet prodavnica zahteva i pažljiv odabir domena. Često će domen koji ste želeli biti zauzet pa morate tražiti varijantu koja može da se upotrebi. U suštini, domen se može odabrati na dva načina, tako da on sadrži ključne reči i da se domen sastoji od imena vaše firme. Prva varijanta u velikoj meri poboljšava pretragu. Recimo, ako ste zanatlija koji pravi ramove za slike vaš domen bi bio ramovizaslike.com. Manjkavost je u tome što se u domenu ne vidi ime vaše firme što brendiranje iste kasnije može u nekoj meri da oteža. Drugi način da se kreira domen kod izrada internet prodavnica je suprotan prethodno opisanom. U ovom slučaju firma se lako brendira jer domen sadrži ime vaše firme, ali u tom slučaju optimizacija za pretraživače mora da bude znatno bolja nego sa ključnim rečima. Idealno rešenje je kombinacija ova dva načina, ali i tada pazite da domen ne bude predugačak. Izrada internet prodavnica podrazumeva i zakup hostinga, a to je najzanimljivija faza u izradi online shopa jer od njega se i očekuje najviše za novac koji je uložen.

Šta vide kupci, šta vidi administrator? Bitne funkcije sa obe strane online shop-a. Izrada internet prodavnica mora da zadovolji očekivanja i kupca i prodavca

Posetioci vašeg online shop-a su potencijalni kupci vaše robe i usluga i zato izrada internet prodavnica mora da bude pažljivo i postupno razmotrena i izvedena. Posećujući prodavnicu, vašim mušterijama trebalo bi da budu dostupne sledeće funkcije: unikatan i pregledan dizajn u skladu sa proizvodima i uslugama koje se nude na internet prodavnici; kupovina proizvoda iz najviše dva klika; pretraga proizvoda iz najviše dva klika; jasna kategorizacija proizvoda; akcije, najnovije, najprodavanije itd…; jasan pregled i opis samog proizvoda sa galerijom slika; komentarisanje proizvoda; ocenjivanje proizvoda; sortiranje proizvoda po ceni, nazivu, boji itd.. (zavisno od proizvoda); upis u newsletter sistem; integracija sa socijalnim mrežama (Facebook, Google+, Twitter…); kontakt forma za svaki proizvod; Automatsko generisanje fakture za naplatu proizvoda; registracija korisnika; administracija korisničkog naloga; online šoping korpa preko koje korisnik kupuje. Administratorska lista takođe je bitna i sadrži niz stavki i zakonitosti koje bi trebalo ispoštovati kako bi izrada internet prodavnica bila unosan posao: siguran, jednostavan i moćan sistem za održavanje web sajta; neograničen unos proizvoda; neograničen unos kategorija i podkategorija; neograničen unos stranica; eograničen unos aktuelnosti; baner sistem; sistem za postavljanje akcija na web sajt; lager lista; kontrolisanje naloga svih korisnika web sajta; uvid u statistiku priliva i odliva na web sajtu; uvid u statistiku poseta na web sajtu; automatsko generisanje faktura ka dobavljačima ili korisnicima; automatsko slanje newsletter emaila na više hiljada email adresa (Vaša email lista). Što se tiče zakupa hostinga (a to je vaš prostor na Internetu) preporuka je da zakupite malo bolji paket od onog standardnog koji u Srbiji obično nude.

Izrada internet prodavnica: unos proizvoda i usluga, promocija vašeg online shop-a

Unos podataka može se vršiti takođe na dva načina, ručno gde proizvode i usluge unosite jednu po jednu. Automatskim unosom sa spiska vaših proizvoda iz fajlova tipa .XML ili .CSV baza podataka na vašem sajtu se ažurira. Ovaj način daleko je brži od prethodnog, ali ako spisak nije napravljen po tačnoj strukturi, greške su neizbežne. Nakon automatskog unosa, morate još jednom prekontrolisati svaki proizvod pojedinačno i uneti slike prilagođene dizajnu na sajtu.

Kada je izrada internet prodavnica gotova, na vama je novi zadatak, da privučete potencijalne mušterije koje će pogledati vašu ponudu. Varijante su besplatno oglašavanje – deljenje sadržaja sa online shop-a na društvenim mrežama, zatim plaćeno oglašavanje, a tu je pregršt servisa koje možete da platite da bi promovisali vaš sajt. Tu je i advertising ili oglašavanje po kliku što znači da vi plaćate pretraživačima ili određenim servisima da vaš web sajt visoko pozicioniraju u rezultatima pretrage na internetu, a naplaćuju vam tek kada neko klikne na vaš oglas.

Preostaje samo da dobro osmotrite vaše potencijalno tržište i da na njega izađete sa što boljim proizvodom ili uslugom.