Kinez prodavac i govori srpski da te ceo svet razume

 

 

GOVORI SRPSKI

U vrelo avgustovsko popodne ulazim u kinesku prodavnicu. Iza pulta šef nadgleda ovdašnje radnike i uzgred na monitoru prati čime mu se kod kuće, negde u dalekoj Kini, zabavlja verovatno jedini naslednik.

Kinez prodavac ili govori srpski da te ceo svet razume

Kineski prodavac koji govori srpski

Slatko, veselo dete, mlati li mlati ručicama nad neobičnom igračkom (a možda im je i to neka njihova praktična alatka, kojoj nisam u stanju da dokučim drugu namenu osim za igru).

– Izvoli, komšinice – oglasi se Kinez. Zapravo ni ne stanujem blizu, ali kako mi je baš ta prodavnica usput, često tu kupim poneku sitnicu. ,,E, baš sam ti ja komšinica“, pomislim malo zlurado i objašnjavam mu kakav mi lepak treba.

– A ti… Šta lepiš sa taj lepak? Metal? Plastika?

– Metal, tanka pločica metala.

– Tanka? Šta znači „tanka“?

Pokazujem mu tanje delove đinđuva naslaganih ispred njega, ali čini se da me ne razume. Nestrpljivi kupci sa korpama u rukama, pocupkuju iza mene, čekajući da im Kinez naplati robu, ja bih već da kupim bilo koji lepak, ali on se zainatio da shvati šta znači „tanka“ i pokazuje mi kojekakve drangulije, ne bi li pogodio, prateći svaku novu istim rečima:

– Tanka… Ovako?

Iznervirana, pokušavam da mu „tanka“ kažem na drugim jezicima. Uzalud. Kad mu ponudih englesku verziju, uz pitanje govori li engleski, konačno odustade od pokazivanja i osmehnuvši se odgovori:

– Ne govorim. Govorim srpski. I svi me razumu.

 

Gordana Radovanović