Recept kako se pravi Grčka čorba sa jajima i limunom

Veoma zanimljiva Grčka čorba sa jajima, piletinom, limunom i pirinčem je pun i ukusan obrok. Recept kako se pravi ovaj omiljeni grčki specijalitet

 

Grčka čorba sa jajima i pirinčem je odlično jelo koje je malo ko probao u Grčkoj na letovanju. Mnogi od nas su bili na letovanju u Grčkoj i probali su njihove poznate specijalitete kao suvlaki, musaku, giros, ali verovatno su malo gde ponudjeni ovom čorbom. Zato smo spremili recept kako se sprema Grčka čorba sa jajima i pirinčem jer mislimo da je odličan izbor za vašu kuhinju. Proverite, nećete zažaliti. I zapamtite, limun daje čar ovoj čorbi.

Recept kako se pravi Grčka čorba sa jajima

Grčka čorba sa jajima, pirinčem, piletinom i limunom

Grčka čorba sa jajima sastojci

– 1 litar bistre supe (sa piletinom ili bez nje, izbor je vaš)

– 1/2 šolje pirinča

– 2 žumanca

– 1/2 kašike skrobina (majcene)

– 1/2 šolje mleka

– sok od 1 celog limuna

– 1 kašeka rastopljenog maslaca

– so, biber

– sitno sečen peršunov list

Kako se priprema Grčka čorba sa jajima

Mnogi Grci ovu čorbu prave sa pilećim mesom, a neki ne. Supu možete skuvati sa parčićima piletine ali i ne morate, vaš je izbor. Stavite supu na vatru da provri, dodajte predhodno opran pirinač i kuvajte pola sata dok pirinač ne omekša. Razmutite žumanca, skrobin i mleko u glatku kašu i umešajte u vruću supu. Kuvajte još koji minut, mešajući dok se supa ne zgusne, pa postepeno uspite limunov sok da se čorba ne bi zgrušala.

Dodajte na kraju maslac, pobiberite, posolite i pospite peršunov list. Odmah služite.

Vojislav Voki Kostić – Gastronomski dnevnik