Engleski doručak – full English breakfast

Recept kako se pravi i šta je to Engleski doručak, omiljeno jelo svih britanaca ali i celog sveta. Obilan i kaloričan doručak sastavljen od 9 obaveznih sastojaka

 

Engleski doručak je jutarnji obrok koji je idealan za početak dana. To je obilan, kompleksan, ukusan i jak doručak. Možda je jedino leti Engleski doručak malo teži za varenje po vrućinama, ali je tokom godine odličan izbor. Ko ne zna šta je Engleski doručak pokušaćemo da vam predstavimo to jelo u kratkim crtama, jer radi se o odličnoj i ukusnoj kombinaciji namirnica.

kako izgleda Engleski doručak - full English breakfast

Pun Engleski doručak (full English breakfast) od 9 sastojaka

Postoji pravi i potpuni engleski doručak, takozvani Full English breakfast i mnoge varijacije, sa manje ili više sastojaka. Kako sami engleski autoriteti za gastronomiju kažu klasičan Engleski doručak u sebi ima 9 sastojaka. Svih 9 sastojaka se servira zajedno na tanjiru. To su:

1. Pržena jaja

2. Pržene kobasice

3. Pečene ili pržene pečurke

4. Pečeni krompir

5. Kuvani pasulj

6. Crna kobasica (krvavica – tipična engleska kobasica koja se sprema sa svinjskom krvlju)

7. Pečeni paradajz

8. Prepečene šnite slanine ili masne šunke

9. Tost ili prepečeni hleb

Uz to se obavezno donosi puter i džem, a za piće se koristi mleko, kafa ili sok od pomorandže. U nekim slučajevima se dodaje u Engleski doručak i kašika pavlake ili gustog kiselog mleka, kao i prženice. Pokušajte kod kuće da spremite Engleski doručak, ceo dan ćete imati energije. Od strane dijetetičara je Engleski doručak optužen da ima puno soli i masnoća, ali ako ste fizički aktivni i ne preterujete sa ostalim obrocima, neće vam smetati engeleski doručak.

Prijatan vam početak dana!