Koje vrste industrijskih šećera imamo – kome treba šećer?

Čovek konzumira najviše ugljenih hidrata. Šećer je osnov u proizvodnji hrane. Koje vrste industrijskih šećera imamo i kako se dobijaju

 

Kome treba šećer? Trgovcima!

A sada evo ostatka moje liste s popisom tvorničkih vrsta šećera – vrste industrijskih šećera. Nakon što postaneš svjestan sadržaja tih šećera, možda će ti doći da ih nikad ne poželiš vidjeti u svojoj kući.

Koje vrste industrijskih šećera imamo - kome treba šećer

Slatkiši su skoro čist šećer

Kukuruzni sirup: Prozirna, gusta glukoza, dobivena jakim zagrijavanjem škroba, uz uporabu kiselina da bi se spriječilo kristaliziranje. Rabi se kao jeftino sredstvo za zaslađivanje. U probavnom traktu se brzo pretvara u alkohol i razara vitamine, koji inače rastvaraju masnoću. Veoma često remeti funkcije gušterače, naročito ako postoji sklonost k šećernoj bolesti.

(Sva Coca Cola i Pepsi obojena gazirana pića imaju visok sadržaj kukuruznog sirupa koji je odgovoran za stavranje Insulinske rezistencije kod dece i odraslih).

Dekstroza: To je prirodni šećer, prisutan u tkivu biljaka i životinja, ali dekstrin u proizvodima, tabletama i prahu je umjetno izrađen raspadanjem škroba pod utjecajem kiselina. Miješan s jodom dobiva crvenu boju. Rabi se u proizvodnji ljepila, služi kao surogat za gumu, a koristi se i u pravljenju umjetnih sokova i piva. Očito je da takav produkt može izazvati svu silu bolesti. Kad na koncu probave taj proizvod dosegne područje mozga, može izazvati duševne poremećaje, ometajući normalno djelovanje živaca i mišića, kao i moždine u hrptenjači.
(Dekstroza se nalazi u mnogim slatkišima i keksima za decu)

Glukoza: U prirodi glukoza se stvara pri probavi ugljikohidrata, ali industrijski se pravi grijući škrob kiselinama, posebno kukuruzni škrob, od kojega se dobiva jeftin sirup za izradu umjetnih sokova.

(Mnogi sportski proizvodi i bar štanglice za decu imaju glukozu u sebi, kao i gazirana pića)

Saharin: Proizvodi se u velikim količinama. Pravi se od ugljene smole i dehidrirane saharinske kiseline. Iako je 300 do 500 puta slađi od šećera, nema nikave prehrambene vrijednosti. Naprotiv, kao i svaki proizvod od ugljene smole izaziva kiselinsku reakciju u tijelu.

(Saharin je veštački zasladjivač koji se nalazi u mnoštvu proizvoda koji imaju nazic Light, Diet, No suggar added, jer daje slatkoću. Ima ga u voćnim jogurtima, sokovima, slatkišima, sosovima, supama. Smatra se da izaziva Rezistenciju na insulin, Dijabetes i poremećaj metabolizma jer vara organizam lažnom slatkoćom stimulišući ga da prekomerno luči pankreas)

Kukuruzni škrob: Proizvodi se mljevenjem zrnja i naknadnim močenjem u kaustičnoj sodi. Tijekom postupka uklanjaju se klice i ljuska (klica je živa tvar, zametak života u biljnom sjemenu) . Tada se smjesa umoči u rastopinu sumpornog dioksida da bi se spriječila fermentacija. Potom se iscijedi ulje, a od ostatka se prave kolači za govedsku i ovčju ishranu. Grubi grumen i škroba se daju govedima, dok se bijeli škrob pročišćava kaustičnom sodom i prodaje za ljudsku ishranu!

Dakle, pahuljice škroba, tako paperjaste i bijele, nose u sebi dah kaustične sode. Kao što valjda znaš, kaustična soda se obično koristi kao bjelilo, te u izradi sapuna i industrijskih ulja. Probava toga škroba nije svrsishodna. Bilo da je u obliku pahuljica, ili u pićima, začepljuje fina propusna tkiva vena i arterija.

Priroda može zadovoljiti tvoju žudnju za slatkim

Šećer je neupitno potreban u procesu metabolizma. U krvotoku ima uvijek šećera, poznatog kao krvni šećer, a to je jedan od bitnih sastojaka ljudskog tijela. Međutim, bijeli šećer i krvni šećer nisu isto, kao što ni kestenjast konj nije konjski kesten. To isto vrijedi za usporedbu bijelog i smeđeg šećera s medom i šećerima u svježem voću.

Neka te ne prevari reklama o čistom šećeru od šećerne trske. Taj izraz „čisti šećer“ u ovom slučaju znači, da je sve što je hranjivo vrijedno uklonjeno iz tog proizvoda, ostavivši beživotnu tvar, koja kada je pojedena, žuri kroz želudac da bi postala alkoholom prije nego enzimi mogu intervenirati.

Kad počneš kušati svježe sokove od voća i povrća (koji su popisani u raznim kombinacijama u odsjeku za recepte), otkrit ćeš da ih ima mnogo koji će utažiti tvoju žudnju za slatkim.

 

Dr Norman W. Walker – Čista i jednostavna prirodna kontrola težine