IDJIROT

Lekovita biljka Acorus calamus za odvikavanje od pušenja, bolju cirkulaciju i memoriju

Idjirot Acorus calamus je dragocena lekovita biljka iz močvare. Koristi se za odvikavanje od pušenja, za bolju cirkulaciju, otvaranje apetita, kod gubitka memorije. Postoji opasnost od njene primene

 

Idjirot, latinski Acorus calamus, je zanimljiva biljka koja ima neobična dejstva. To je trska koja raste pored jezera i na močvarnim predelima a koristi se njen koren, odnosno rizom. Medjutim, Idjirot je opasna biljka i nije za samostalnu i amatersku upotrebu. Iako joj se pripisuju dragocena lekovita svojstva i čudotvorna moć, Idjirot je i biljka koja se mora obazrivo koristiti i u malim dozama jer ima korozivna svojstva. Mi je koristimo u našem preparatu – kapi za bolju cirkulaciju BioCapillary ali vrlo dozirano i u ograničenoj meri, u maloj koncentraciji, gde u sadejstvu sa drugim biljkama za krvotok, podstiče cirkulaciju i jača memoriju.

Idjirot ili Acorus calamus - biljka protiv pušenja, za bolje pamećenje i dobar krvotok

Idjirot ili Acorus calamus – Lekovita biljka iz močvare

U našem narodu je Idjirot korišćen najčešće za stomačne probleme i kao afordizijak, iako se zna i za njegovo svojstvo da odvikava od pušenja pušače. Oni koji imaju želju da se oslobode pušenja na prirodan način, trebalo bi da pomalo žvaću koren svežeg idjirota, što je teže pronaći, pa kao zamena mogu da piju blagi čaj od Idjirota i da dnevno pojedu najmanje 3 do 5 jabuka.

Često se Idjirot upotrebljava za stomačni katar i nadimanja, ali opet upozoravamo, Idjirot ima korozivno dejstvo i kiselinu koja nagriza tkiva, tako da se mora koristiti u malim koncetracijama i ne dugo. Svojstvo Idjirota da poboljšava krvotok i cirkulaciju, dovelo je do njegove popularnosti za lečenje gubitka pamćenja i memorije, ali i do toga da se ceni kao afrodizijak. Naime, često je nedostatak libida kod muškarca posledica slabog krvotoka, pa kako Idjirot podstiče cirkulaciju, to se i seksualna moć povećava.Zato ne deluje na sve one muškarce koji imaju dobar krvotok ali seksualne poteškoće izazvane psihičkim ili hormonalnim smetnjama.

Generalno govoreći, radi se o lekovitoj biljci koja nije za amatersku fitoterapiju ni za korišćenje iz hobija.

. . .

Idjirot – Acorus calamus

Sinonimi: Acorus aromaticus Gilib. — Acorus odoratus Lam. — Acorus vulgaris Kern.

Narodni nazivi: baban — igirot — kalmus — kolmež — mačinac — meček — mirisava trska — mirisavi šaš — mirisna trstika — mirisni korijen — miriš­ljivi šaš — sabljar — vodena sabljica — vodeni božur.

Opis biljke: iđirot je trajna biljka s vrlo razgranjenim podankom koji je na donjoj strani gusto obrašten korije­njem. Iz njegovog prednjeg kraja izbijaju mnogobrojni ravni do 1 m visoki listovi sabljastog oblika. Trobridna ili četvorobridna stabljika nosi u sredini cvjetni klip, čunjastog oblika 5 do 8 cm dužine, žućkasto-zelene boje. Plodovi su crvene boje koji rijetko dozore u srednjoevropskom podneblju, pa se biljka razmnožava vegetativnim putem, tj. podankom.

Vrijeme cvatnje: lipanj — srpanj.

Stanište: biljka potječe iz Azije, a u našim nizinskim područjima često raste u velikim skupinama kao izrazito močvarna biljka uz stajaće i tekuće vode, zatim u plitkim barama i močvarnim područjima.

Ljekoviti dijelovi biljke: iđirot je prastara ljekovita biljka koja je u Mlinar­skim zapisima cara Shin-nonga (3700. god. pr. n. e.) nazvana Chang-Pu, što znači „onaj koji produžuje život“, a hvaljena je i kao najbolje sredstvo za že­ludac. U staroperzijskim zapisima VII stoljeća pr. n. e. kao i u sanskritu i Vedi Indijaca (III stoljeće pr. n. e.) iđirot se više puta spominjao kao ljekovita biljka. Dok se u starim zapisima stvarno radi o iđirotu, sporan je biblijski iđirot spominjan u psalmima Salomonovim (glava 4, stih 14) iako ga se hvali kao najdragocjeniji korijen.

O tome i kako je nakon toga iđirot prenesen u Evropu, mogla bi se napisati posebna knjiga. Prvi opširniji opis i besprijekornu sliku dao je za evropsko područje Mattioli (1570. g.). Uskoro nakon toga dobiva iđirot putem pučke me­dicine značajnu ulogu u gradu i na selu.

Sabire se podanak očišćen od sitnih korjenčića i dijelova živih i obamrlih li­stova, te dobro opran (Rhizoma Calami). Sabiranje podanka vrši se obično krajem ljeta ili u jesen, tj. onda kada na staništu gdje biljka raste nema više vode. Podanak se razreže na oko prst duge komade i suši u sjeni, najbolje na­nizan na jaki konac i obješen na prozračno mjesto. U većim količinama može se podanak iđirota sušiti i na umjetnoj toplini, koja ne smije preći 35° C, jer bi u protivnom droga izgubila na sadržaju eteričnog ulja. Podanak se prera­đuje i na način da mu se oguli vanjska kora (Rhizoma Calami decorticata). Ot­padak nakon guljenja treba također osušiti jer i on sadrži dosta eteričnog ulja. Iz čitavog podanka dobiva se destilacijom eterično ulje (Oleum Calami). Gornja površina podanka je smeđe-zelena, dok je unutra podanak bijele boje, spužvast i mekan. Na površini, gdje je korijen prerezan, većinom se nahuče crvenom ili crvenkastom bojom. Podanak miriši aromatično, dok mu je okus gorak i aromatičan, a u suhom je stanju znatno blaži.

Ljekovite i djelotvorne tvari: podanak sadrži gorku tvar akorin, smolasti akoretin, nadalje eterično ulje i kalamin-holin. Za vrijeme sušenja stvaraju se male količine tanina.

Idjirot ili Acorus calamus

Idjirot (Acorus calamus)

Ljekovito djelovanje: u službenoj je i propisanoj upotrebi podanak iđirota, njegovo ulje, ekstrakt (Extractum Calami) i tinktura (Tinctura Calami). Poda­nak iđirota u prvom redu služi za liječenje katara želuca, katara crijeva, dugo­trajnih želučanih slabosti, pomanjkanja teka, kod osjećaja gladi koji se kod najmanjeg uzimanja hrane pretvara u odvratnost prema jelu, kod pojava vrenja u želucu i kod tromosti želučane muskulature. Osim toga pospješuje izlučivanje mokraće, otklanja skupljanje plinova i normalizira sekreciju žuči i njezino istjecanje. Uklanjanjem svih tih bolesti otklanjaju se konačne smet­nje u izmjeni tvari, pojačava optok krvi i znatno poboljšava slabokrvnost. Podanak iđirota bolji je od droge Cortex Condurango koja se dobiva od biljke Marsdenia condurango Rchb. a uvozi se iz istočne Afrike ili Južne Amerike. Za sve navedene bolesti ili teškoće uzima se ili čaj od iđirota, koji se priprema na način da se 1 puna čajna žlica sitno izrezanog podanka stavi na hladno mo­čenje kroz 8 sati, odnosno, kao vrući čajni oparak koji se pusti da odstoji 5 mi­nuta, ili se uzima 20 do 30 kapi tinkture ili 3 do 5 g praška od korijena. Sve na­brojeno uzima se tri puta dnevno.

Ako se osušeni korijen žvače, on stvara kod pušaća lagani podražaj na po­vraćanje, a kod ponovljene upotrebe može doći i do odvikavanja od pušenja. Sirovi sok podanka, nakapan u oči, djeluje na jačanje očiju. Masiranje leđa esencijom iđirota, koju je najbolje gotovu nabaviti u ljekarni, vrlo jača djecu koja naginju rahitisu ili skrofulozi.

Isto tako pospješuje ozdravljenje ako se esencija stavlja na čireve, na otvoreno razjedanje i gnojenje kostiju. U tu svrhu se lanena krpa umoči u esenciju i nakon toga stavi na oboljelo mjesto.

Kao dodatak kupkama podanak iđirota djeluje vrlo dobro i umirujuće kod prenapetih i rastrojenih živaca i s time u vezi na stalne nesanice, kod nervnih slabosti kao i kod ženskih bolesti. Za tu svrhu stavi se 500 g grubo narezanog osušenog podanka u 5 litara vode, jednom se prokuha i poklopljeno ostavi oko četvrt sata, nakon čega se pripravak ocijedi i ulije u toplu kupku. Na kraju treba upozoriti da se podanak iđirota ni u kom obliku ne smije upo­trebljavati kod proljeva!

Primjena u narodnoj medicini: čaj se u pučkoj medicini hvali kao sredstvo za jačanje pamćenja. Kod teškoća u radu želuca i bubrega preporuča se čajna mješavina iz jednakih dijelova podanka iđirota i pelina (br. 23). Uzima se jedna puna čajna žlica za 2 šalice čajnog oparka koje se piju dnevno u gut­ljajima. Čajni uvarak podanka iđirota je sredstvo za rast kose jer jača kožu na glavi.

Protiv griže se preporuča: 60 g u prahu stučenog podanka iđirota, 4 g korijandra, 12 g crnog papra — to se kuha u pola litre vode dok se ne iskuha na trećinu litre i odmah procijedi. Uzima se 3 puta dnevno po 1 puna čajna žlica.

Za pospješenje menstruacije doda se sjedećoj kupki uvarak iđirotova podanka.

Sok svježeg iđirotova podanka pomiješa se s bjelanjkom i namaže preko očiju, ostavi se 5 minuta da djeluje i tada se ispere; to jača oči.

Listovi iđirota obješeni u sobu rastjeruju insekte.

Za otklanjanje laganih seksualnih smetnji u početnom stadiju kod muška­raca, stavlja se u 1 litru čistog jabučnog mošta 20 g podanka iđirota pa se to pije u gutljajima kroz 10 dana dnevno po četvrtinu litre. Kod slabosti i poteškoća želuca i protiv nadimanja upotrijebiti: ekstrakt iđirota, 5 do 10 kapi na kocki šećera prema potrebi ili iđirotovo ulje 3 do 8 kapi na kocki šećera 1 puta dnevno ili tinkturu 5 do 10 kapi na šećeru prema potrebi, ili iđirotovo vino 1 dl piti u gutljajima prema potrebi.

BIOCAPILLARY KAPI baner

Iđirotovo vino ili iđirotov mošt: 30 g osušenog iđirotova korijena ostavi se kroz 6 do 8 tjedana u 1,5 litre dobrog i nepatvorenog bijelog vina ili u 1,5 litre čistog jabučnog mošta, nakon čega se vino, odnosno mošt, procijedi u nove boce. Taj napitak djeluje na jačanje cijelog organizma, a naročito je vrlo dobro sred­stvo za jačanje slabog želuca.

Kod stalno hladnih ruku ili nogu, tj. kod loše cirkulacije krvi u rukama i no­gama djeluju vrlo dobro tople kupelji ruku i nogu, pripiemljene od iđirota, a nepotpunu cirkulaciju krvi dovode ponovo u kretanje.

Kod ozeblina i kod ostalih pojava smrznuća mnogo su puta pomogle kupke od iđirota.

Kod zubobolje ili kod labavosti zubnog mesa žvače se dnevno navečer komad iđirotova podanka ili se pripremi čaj od iđirota za višekratno ispiranje usta. Pučka medicina primjenjuje čaj od iđirota pripremljen kao kupku ili oblog kod čireva, apscesa i čireva nalik na rak.

Svježi sok upravo iskopanog korijena kaplje se na ozljede od cijepljenja, pa brže zacjeljuju.

Konačno, pučka medicina preporučuje čaj od iđirota i to prema potrebi 1-2 šalice kod nervoznih srčanih poteškoća.

Primjena u liječenju životinja: prašak iđirotova korijena posipa se u malim ko­ličinama na stočnu hranu ili se pomiješa u stočni prašak i daje domaćim životinjama koje slabo uzimaju hranu. Mlade životinje, koje su slabe, dobivaju u stočnu hranu pomiješan prašak od iđirota da bi ojačale. Esencijom iđirota u obliku obloga liječe se rane i čirevi.

Rihard Vilfort – Lekovito bilje i njegova upotreba

https://prirodanadar.rs/