ŠTA JE JESENJA DEPRESIJA

Promena godišnjeg doba i manjak svetlosti dovodi do pojave depresije, koja se naziva jesenja depresija. Koji su simptomi i terapija kako se leči jesenja depresija

 

JESENJA DEPRESIJA

Verovatno ste od nekog čuli da ne voli jesen zbog kiše, tmurnih dana i zato što se rano smrkne, jer se u takvom okruženju oseća bezvoljno i depresivno. Ove osobe najradije bi, da prespavaju do proleća i prvih lepih i sunčanih dana.

Stručnjaci ističu da je reč o jesenoj depresiji, da ona najčešće pogađa osetljive s obzirom na to da manjak dnevne svetlosti u njihovom slučaju izaziva poremećaj raspoloženja. A, tu se pre svega misli na simptome kao što su potištenost ili bezvoljnost, slabija koncentracija, manjak energije, poremećaj spavanja, razdražljivost…

Jesenja depresija - simptomi i uzrok, terapija i lečenje depresije

Jesenja depresija

Procenjuje se da ova vrsta depresije pogađa dva do pet procenata stanovništva, među kojima je više žitelja severnih delova planete. Iz ovoga proističe pitanje zašto je svetlost toliko važna za funkcionisanje organizma? Stručnjaci ističu da je dnevno svetlo važan činilac brojnih hemijskih i fizikalnih procesa u telu od kojih zavisi rad mozga. A, ovaj organ programira i održava naš biološki sat uključujući i ritam spavanja i budnosti. I Osim toga nedostatak svetla smanjuje lučenje serotonina (hormona sreće), dok mrak pospešuje količinu melatonina (hormona važnog za san) što utiče na pojavu sezonske depresije.

Zbog toga se onima koji pate od sezonske depresije preporučuje da se tokom jeseni i zime izlažu dnevnom svetlu kad god je moguće. Tim pre što i kad je oblačno sunce zrači dovoljno svetla da epifiza ili pinealna žlezda (nalazi se u međumozgu, liči na šišarku bora, ružičaste je boje, duga je 10 a široka šest milimetara) prestane da luči melatonin već posle pola sata.

Savet je i da se tokom jeseni i zime redovno trči u prirodi ili vežba u teretani jer fizička aktivnost pospešuje lučenje nekoliko antidepresivnih hormona. Stručnjaci, takođe, preporučuju da, čim se probudite, upalite sva svetla u stanu. Neki čak savetuju da, ako vam ne smeta, ostavite tokom noći upaljeno svetlo i u spavaćoj sobi. Može da pomogne i ako nekoliko kapi etarskog ulja sipate u čašu vode i stavite da isparava, upalite mirisne štapiće ili na radijator ili peć stavite koru pomorandže ili mandarine.

A, kada je o hrani reč protiv jesenje depresije preporučuje se da na trpezi češće imate namirnice bogate ugljenim hidratima koji nadoknađuju manjak serotonina, a da „prikočite“ sa jelima koja obiluju proteinima. Jedite što više krompira, testenine, pirinča, pasulja, sočiva, žitarica, a smanjite porcije mesa, mleka i sira. Ne zaboravite ni na kiseo kupus i južno voće bogato vitaminom C, namirnice bogate nezasićenim masnim kiselinama (maslinovo ulje, riba), kao ni začine (vanila, đumbir i karanfilić).

Depresivnima pomaže i ako u prostor u kome borave stave cveće, jastuke, zavese i prostirke žute, narandžaste ili crvene boje koje podstiču na akciju i bude optimizam.

Ako patite od sezonske depresije češće se družite, i izjadajte se prijatelju, idite u pozorište, na izložbe, koncerte… i sve to, isti za volju, neće vas izlečiti, ali će da pomogne da simptome lakše podnesete. Oni koji pate od sezonske depresije s početkom proleća počinju da se osećaju sve bolje a njihove tegobe se umanjuju.

 

Dragan Djordjević