Kupiti sreću i tudja nesreća – priča o milioneru davljeniku

Priča o milioneru davljeniku koja govori kako tudja nesreća ne treba da bude izgovor da se kupuje sopstvena sreća

 

Kupiti nesreću

Hteo bih vam ispričati priču koju sam jednom čuo.

Jedan milioner je pao u jezero i neznajući da pliva dozivao je pomoć. Mladić koji je to video požurio je da ga spase čamcem.

Kupiti sreću i tudja nesreća - priča o milioneru davljeniku

Cunami talas – ilustracija

Dok je milioner pokušavao da ostane na površini vode vikao je: „Ako me spaseš daću ti 10.000 dolara. Pritom je progutao vodu, i panično vikao: „Brzo mi pomozi daću ti 50.000 dolara“ Onaj u čamcu čuvši ovo počeo je da vesla polako. Dok je davljenik pokušavao da se održi na površini vode povećavao je nagradu na: 100.000, 150.000, 200.000 ….. Mladić je veslao čak sporije jer je mislio da što više oduži spašavanje više će novca dobiti. I tako dok se je mladić upustio u maštanje naiđe veliki talas i odnese milionera koji se više ne pojavi na površini vode.

Milioner nije nikad ni mogao sanjati da će mu njegov novac doneti nesreću. Sve veća količina nagrade je stimulirala pohlepu mladog čoveka.

Ako pojedinac, grupa ili udruženje novac koji dobiju za opštu podršku propuste da namenjenom im ulogom probude svest, inspirišu i stvaraju ili ako čak odbijaju pravedne postupke i buđenje ljubavi onda će taj novac pojedince navesti na sebičnost i pohlepu.

 

Tekst prenesen sa sajta Biser do bisera