LEO MARTIN

Beogradski pevač koji je stekao internacionalnu slavu na festivalima šansone i šlagera Leo Martin je obeležio čitavu jednu generaciju kvalitetne muzike sa ovih prostora

 

Leo Martin je tako moćan pevač i tako ima dobre pesme da mene uvek podidje jeza kada ga čujem, koliko je njegovo pevanje snažno i kvalitetno. Bez obzira što bi neko pomislio da je sve to retro, uvek se oduševim kada ga čujem. To stoga što kada je Leon Martin bio na vrhuncu slave, bio sam mali dečak koji nije mnogo razumeo muziku, niti sam mogao da raspoznam šta je kvalitet a šta je kič, ali sam od prvog puta kada sam čuo kako peva Leo Martin znao da će mi ostati drag pevač za sva vremena. Tako je i bilo.

Leo Martin - šansonjer i pevač za sva vremena

Leo Martin – veliki šansonjer i legenda jugoslovenske muzike i

I dan danas imam LP ploču sa njegovim najvećim hitovima, iako odavno više ne slušam gramofonske ploče, ali mi je on kao pevač i pojava nekako ostao neodvojiv od sećanja na lepo detinjstvo, na jedan lep period kada su ljudi živeli u miru, opuštenije i srećnije. Takve su i njegove pesme, pune plemenitosti, manira, rafinmana. Uz njegov odmeren i gospodski nastup, svaka njegova pesma dobije i dodatnu dimenziju kvaliteta.

Leo Martin ima moćan i prijatan glas, i uvek peva divne pesme čiji su tekstovi sjajni. Ono što je interesantno kada ga posmatram sa ove distance, postaje očigledno da je Leo Martin imao neki crnački filing u sebi, od pevanja koje dosta podseća na crnačke džez i bluz pevače pa sve do frizure. Poslušajte pesmu Ima vremena., tu baš zvuči crnački.

O njemu se nema šta mnogo pisati ili analizirati njegov muzički opus, Lea Martina jednostavno treba slušati. Jer njegove pesme traju, to su evergrini čija vrednost ne prestaje.

Leo Martin – Ima vremena

Leo Martin je rođen 1942. godine u selu Rašica u opštini Blace. Leo Martin je umetničko ime a pravo ime pevača je Miloš Jović. Njegov otac potiče iz Tičeva kod Grahova, a majka iz Kuršumlije. Karijeru je počeo kao modni maneken. Muzičku karijeru u Jugoslaviji započinje 1969. kada se vratio sa turneje u Nemačkoj. Po povratku upoznaje Vojkana Borisavljevića koji je komponovao većinu njegovih pesama.

Leo Martin – Odiseja

Sa pesmom Odiseja je trebalo na nastupa na jugoslovenskom izboru za Pesmu Evrovizije u Opatiji 1973. godine, ali zbog bolesti nije mogao da prisustvuje. Sa Odisejom se proslavio u Jugoslaviji i stekao status jednog od najpoznatijih jugoslovenskih šansonjera sedamdesetih godina dvadesetog veka. Nastupao je sa izvođačima kao što su Tom Džons, Ingelbert Hamperdink i Mirej Matje.

Po mom mišljenju najbolja pesma mu je ipak numera pod nazivom Laku noć dragi, laku noć draga

Leo Martin – Laku noć dragi laku noć draga

Između ostalog, glumio je i u filmu Bubašinter. Tokom raspada Jugoslavije je prešao da živi u Sofiji u Bugarskoj. Veoma je vezan za svoju suprugu. Trenutno živi na relaciji Beograd – Sofija i s vremena na vreme nastupa. I dalje ima moćan i divan glas i oduševljava publiku.

LEO MARTIN – JA TE VOLIM

https://www.youtube.com/watch?v=J0onXF3AZXs

. . .