Mesečeve mene i lunarne faze za Beograd 2014 godinu

Tabela kada su mesečeve mene i lunarne faze za Beograd i 2014-u godinu. Mesec u svim važnim fazama tokom godine, mlad mesec, prva i druga četvrtina, pun mesec ili uštap

 

Mesečeve mene su posledica revolucije Meseca oko planete Zemlje. Ovo kretanje se može pratiti svakim danom i pritom primetiti da Mesec se na nebu pomera od zapada ka istoku (ne računajući prividno kretanje neba) i to u približno istom pojasu kao i Sunce i planete i svakim danom se izlazi i zalazi kasnije. Ovo kretanje Meseca menja i međusobni odnos položaja Sunca, Zemlje i Meseca.

 lunarne faze za Beograd 2014 godinu Mesečeve mene

Mesečeve mene i lunarne faze – izgled Meseca na nebu po fazama

Lunarne faze

Kad se Mesec na svojoj putanji nađe u blizini Sunca, mi ga više ne vidimo i kažemo da je tada mlad Mesec ili mladina i moguće ga je videti sledećih večeri po zalasku Sunca na zapadnom delu neba, kao tanki srp na nebu.

U sledećih sedam dana Mesec postupno dolazi u položaj u kojem ga u odnosu na Sunce vidimo pod pravim uglom i tada vidimo osvetljenu desnu polovinu, jer je tom stranom okrenut prema Suncu i to je tzv. prva četvrt.

Posle toga, njegova se osvetljena strana povećava svakim danom dok se ne nađe na suprotnoj strani Sunca, 14,5 dana od mladog Meseca. Tada je potpuno osvetljena strana prema nama i tu pojavu nazivamo pun Mesec ili uštap. Tada mesec izlazi u trenutku kada Sunce zalazi, možemo ga videti celu noć, i potom zalazi pri izlasku Sunca

Zatim se osvetljena strana postupno smanjuje i pri tome se Mesec i dalje pomera prema istoku, tako da ga vidimo svaki dan da izlazi posle zalaska Sunca sve kasnije i kasnije. Kad se njegova faza smanji na polovinu onda je to faza koju nazivamo poslednja četvrt. Tada Mesec izlazi u ponoć, i vidimo ga do izlaska Sunca, kada je visoko na nebu jer obrazuje prav ugao sa Suncem.

Mesec se potom ponovno prividno približava Suncu, sve je manje vidljiv, gubi se u odsjaju Sunca te se nakon 29,5 dana ponovno vraća u položaj gde započinje novi ciklus faza kao mlad Mesec ili mladina.

 

Tabela: Kalendar za Mesečeve mene i lunarne faze za Beograd 2014 godinu

Mesečeve mene i lunarne faze za Beograd 2014 godinu

Kalendar za Mesečeve mene i lunarne faze za Beograd i 2014 godinu

Izvor: Wikipedija