Škembići u saftu – recept kako se spremaju i sastojci

Popularno kafansko jelo škembići u saftu i recept kako se prave na stari način. Sastojci i tok pripreme. iz knjige Srpski narodni kuvar, kuvar Milijan Stojanić

.

Škembići u saftu su popularno narodno jelo, vrlo često prisutno po poznatim kafanama. Sve se manje i sprema po kućama, jer škembići u saftu tokom pripreme stvaraju pomalo otužan miris mesa i iznutrica, pa zbog toga domaćice izbegavaju da spremaju škembiće.

Škembe ili burag je govedji želudac, koji se za pripremu ovog jela seče na trake i ostavlja par sati u hladnoj vodi, za one koji ne znaju šta su škembići. Neko škembiće pravi i od creva, isto tako isečenih na trake. Uvek se koriste sveže iznutrice za škembiće, neko ih ostavlja jedan dan da se smrznu na dubokom zamrzavanju, da bi omekšale.

Škembići u saftu - stari recept kako se spremaju iznutrice i sastojci

Škembići u saftu

Škembići u saftu – potrebni sastojci:

kilogram škembića,
2 glavice crnog luka,
2 glavice belog luka,
200 g sira,
sveža paprika,
2 kašike masti,
2 kašike brašna,
kašika aleve
paprike,
začin i so

Način pripreme Škembića u saftu

Dobro oprane i očišćene škembiće kuvati 3 sata (menjati vodu svaki sat kako bi se odstranio neprijatan miris). Povrće propržiti, dodati 2 kašike brašna, alevu papriku i sitno iseckani beli luk, naliti dva litra vode i dodati isečene škembiće (mogu se iseći na kocke ili na šnite) i kuvati oko 1 sat.

Pred kraj kuvanja začiniti po želji, dodati na kocke isečeni sir i služiti.

 

Izvor: Srpski narodni kuvar – Milijan Stojanić