Edukativni vikend u Beogradu

Zajednički vikendi i povremena kraća putovanja, uz obavezne edukativne elemente i igru, savršeno su rešenje za pronalaženje neophodnih rezervi snage i inspiracije za novu radnu nedelju.

Opterećeni poslovnim i porodičnim obavezama, najveći broj nas na opuštanje i putovanje pomišlja jedino u vreme godišnjih odmora. Svakako, iako neophodan izvor energije, godišnji odmori ne mogu nadomestiti ono vreme koje nam je neophodno za srećan i upotpunjen život. Iako nam se čini drugačije, gotovo identično je i sa našim najmlađima. Količina informacija i raspored obaveza tokom školske godine, ume da bude veliko opterećenje i otežavajuća okolnost kod učenja i savladavanja školskog gradiva. Upravo zato, zajednički vikendi i povremena kraća putovanja, uz obavezne edukativne elemente i igru, savršeno su rešenje za pronalaženje neophodnih rezervi snage i inspiracije za novu radnu nedelju.

Ukoliko niste iz Beograda, vikend posete našoj prestonici mogu biti dobar izbor. Veliki izbor kvalietenog smeštaja, stanova i apartmana na izdavanje, daju vam mogućnost da uz neveliki trošak sebi i svojim najmlađima priredite zanimljiv i bogat vikend odmor.

srecna-porodica

Još samo u oktobru možete posetiti „Prirodnjački Muzej“ i izložbu „Dobrodošli u mezozoik“. Vaša deca, bez obzira na uzrast, obožavaće ovu izložbu. Mezozoik je period u kome su našu planetu naseljavali dinosaurusi, i izložba na sjajan način prikazuje rekonstrukciju njihovog života, njihovih staništa, kao i njihov izgled. Na osnovu podataka o jednom od najpoznatijih fosilnih lokaliteta sa područja Mongolije rekonstruisan je mogući izgled ekosistema koji je pre 75 miliona godina postojao u tom regionu. Izložbu obogaćuju i originalni fosili morskih beskičmenjaka nadjenih na području Srbije kao i fosili biljaka, koje su na području današnje istočne Srbije u vreme mezozoika gradile šumske ekosisteme. Moguće je videti i fosile drugih zanimljivih životinja iz perioda Mezozoika.

dobrodosli-u-mezozoik

Ove godine, dva velika jubileja, sto godina od početka I svetskog rata i sedamdeset godina od oslobođenja Beograda u II svetskom ratu, donose nam i dve velike i značajne izložbe o ovim datumima. Ne propustite ih.

U Istorijskom muzeju Srbije (Trg Nikole Pašića 11)  postavljena je  reprezentativna izložba „Srbija 1914″.  Izložba nastoji da posetiocima na edukativan i interaktivan 3D način približi politički, kulturni, naučni i privredni uspon Srbije sa početka 20. veka, događaje koji su prethodili samom ratu (Carinski rat, Aneksiona kriza, balkanski ratovi, Sarajevski atentat, Julska kriza i Niška deklaracija) i srpske vojne uspehe iz 1914, prve godine Prvog svetskog rata. Izložba je otvorena do 15. januara 2015.

Srbija 1914

U Biblioteci grada Beograda, postavljena je izložba „Beogradski oktobar 1944.“ Ova izložba posvećena je oslobođenju naše prestonice u II svetskom ratu i prikazuje autentične fotografije načinjene u vreme ratnih operacija za oslobođenje Beograda, neposredno nakon oslobođenja, kao i izvode iz domaće i svetske štampe tog vremena.

Beogradski oktobar 1944

Osim ove tri, veoma značajne izložbe, za sebe i svoje najmlađe, u Beogradu ćete naći čitav niz zabavnih i edukativnih sadržaja, koji jedan običan vikend mogu učiniti pravim porodičnim odmorom.