Kakav produženi espreso sa mlekom sprema kafe Leon

Kakav espreso se pije u kafeu Leon na Lionu, Beograd. Ocena spremljenog espresa, da li je dobra mlečna pena, šoljica, ukus kafe …

 

Šta je espreso patrola?

S obzirom da volimo espreso kafu, odlučili smo u redakciji magazina Bašta Balkana da se bavimo promocijom espreso kafe u Beogradu i Srbiji. Mi inače svakodnevno pijemo espreso, imamo kafe aparat za espreso kafu a česti smo gosti i beogradskih kafića gde konzumiramo espreso. S obzirom da imamo iskustvo i sklonost ka toj vrsti kafe, primetili smo da se espreso kafa loše priprema u Beogradu i u Srbiji, pa smo stoga osmislili kategoriju tekstova Kafa, gde ćemo imati rubriku Espreso patrola, u kojoj će naši novinari obilaziti kafiće, piti espreso kafu i davati ocene.

Espreso patrola – kafe Leon na Lionu, Beograd

Espreso kafa – kafe Leon, Beograd

Naša Espreso patrola je potpuno tajnovita, nalik na Mistery shoper-a. Kafići ne znaju kad i gde ćemo doći, nismo najavljeni, niko ne zna ni šta je naša akcija a ni ko je naš novinar, ne tražimo ništa zauzvrat za naše gostovanje u kafeu, sami plaćamo kafu, ne stvaramo nikakvu ekonomsku relaciju sa kafeom, nismo plaćeni ni od jedne kuće koja se bavi proizvodnjom kafe. Radimo ovo iz čistog zadovoljstva. Samo dodjemo, naručimo kafu, slikamo šoljicu, popijemo espreso, platimo i odemo. Akcija Espreso patrola je potpuno volonterska akcija u cilju promocije pravljenja dobre espreso kafe.

Espreso kafa je nastala u Italiji i tamo se pije ubedljivo najbolji espreso u svetu. Za razliku od nas, italijani espreso piju često i brzo, zatim preferiraju kratki espreso i bez mleka, dok je kod nas drugačija praksa, pije se duži espreso sa mlekom, po mogućstvu da bude prepuna šolja – čorbica, gustira se natenane i ne pridaje se značaj kvalitetu kafe, količina je bitnija. Razlog tom shvatanju espreso kafe kod nas je u tome što ne pijemo dobro pripremljen espreso.

Zato smo rešili da vas inspirišemo da svi zajedno nateramo ugostitelje da podignemo nivo kafe, da imamo vrhunski espreso u Beogradu i Srbiji. Zato ćemo šetati gradom, piti kafu i ocenjivati ugostitelje kako prave espreso kafu. Prvi kafe na tom putu nam se našao ugostiteljski objekat na Lionu, ul Bulevara Kralja Aleksandra, pod nazivom Leon. Kafe Leon nam je poznat od ranije, tu smo često pili kafu, pa nam nije bilo teško da Espreso patrola počne sa tim mestom.

. . .

Espreso patrola ocene espreso kafe – produženi espreso sa mlekom i kafe Leon

Testirali smo kvalitet espreso kafe u kafiću Leon i pokušali da damo opisne ocene za desetak parametara koje smatramo bitnima. Nadamo se da će naše ocenjivanje espreso kafe pomoći svima, gostima i ugostiteljima da se unapredi rad u ovom segmentu. Naše ocene kvaliteta kafe su subjektivne ali nadamo se poštene. Kako smo ocenili kafe Leon:

Marka espreso kafe: Lavazza

Spremanje kafe: odlično (nisu prepunili šolju, mada smo im naznačili da ne sipaju više od pola šoljice)

Mlečna pena: gusta, tvrda – odlična

Espreso sa sojinom mlekom: Nemaju u ponudi

Šoljica zagrejana – ne u potpunosti (šoljica mora da bude vrela)

Šoljica izgled – dobar, klasična Lavazza šoljica, ne mnogo uzbudljiva

Espreso set sadrži: espreso kafa, belgijski keksić, čaša vode sa ledom

Ukus: odličan – u jednoj smeni je odlična kafa, u drugoj je slabija

Cena: 125 dinara

Generalna ocena: odlično

Zaključak za espreso kafu u kafe Leon-u: Kafe Leon pravi dobru kafu kada se konobaru kaže da barista ne preteruje sa količinom kafe  – da ne pravi čorbicu od espreso kafe. U jednoj smeni je kafa odlična, dok u drugoj je vodnjikava i mlečna pena nije čvrsta. Ukus kafe je kremast, što je odlika Lavaza kafe i dobro se slaže sa mlekom. Jedina mana je dosadna šoljica za kafu, koja nije ni sexy, nije vizuelno zanimljiva, a nije ni posebno inspirativna pri konzumaciji.