Produženi espreso sa mlekom na Ušću

Espreso patrola i ocena kvaliteta epreso kafe sa mlekom u restoranu Taverna Jakovljević na Ušću, Novi Beograd. Kakav espreso se pije u Beogradu

 

Taverna Jakovljević je splav restoran na Ušću, na Dunavu, preko puta Kalemegdana, blizu okupljališta biciklista. Radi se o splavu koji radi kao restoran, ima divan pogled na reku Dunav, mada mu je okruženje konfuzno. Taverna Jakovljević estetski je nešto, neka kombinacija narodne kafane, etno restorana, splava i ko zna čega još, stil nije baš definisan. Stolovi i stolice su skromni. Ono što ga izdavaje je odličan pogled na reku sa terase. A kakav espreso sa mlekom pravi dotični splav odgovoriće naša Espreso patrola sa lica mesta.

Espreso patrola - Taverna Jakovljević na Ušću ocena espreso kafe sa mlekom

Taverna Jakovljević na Ušću i ocena espreso kafe sa mlekom

Espreso patrola ocene espreso kafe – produženi espreso sa mlekom Taverna Jakovljević

Testirali smo kvalitet espreso kafe na splavu i restoranu Taverna Jakovljević. Evo kako smo ocenili espreso na splavu:

Marka espreso kafe: Doncafe professional

Spremanje kafe: prosečno (previše tečnosti u šoljici)

Mlečna pena: gusta, tvrda ali sa crnim krugom – prosečna

Espreso sa sojinom mlekom: Nismo ni pitali

Šoljica zagrejana – da, vrela

Šoljica izgled – dobar, klasična Don kafe šoljica, već vidjeno

Espreso set sadrži: espreso kafa sa mlekom i keksić

Ukus: prosečan

Cena: 140 dinara

Generalna ocena: prosečno

Zaključak za espreso kafu na splavu Taverna Jakovljević: Naišli smo slučajno do splava, naručili espreso sa mlekom i dobili za Beograd solidan espreso, koji će se dopasti većini ljubitelja kafe – čorbice. Nama je utisak vrlo dobar, jer je ukus kafe odličan, ali je spremanje espresa bilo tek dovoljno. Barista je očigledno suviše pustio da kafa teče, što se videlo po crnom krugu oko pene i po količini tekućine u šoljici a sve se to odrazilo i na ukus i jačinu kafe. Doncafe professional je odlična i jaka espreso kafa ali gubi svoj kvalitet kada se razvodni. Taverni Jakovljević malo nedostaje da pravi odličan espreso sa mlekom.

Naša preporuka: Potrudite se malo oko spremanja kafe – manje i kraće puštajte espreso da toči u šoljicu.

. . .

Espreso patrola je nezavisna akcija sajta Bašta Balkana kojim se ocenjuje kvalitet kako se sprema produženi espreso sa mlekom i espreso kafa u Beogradi i Srbiji. Nenajavljeni o bilazimo kafiće i restorane i testiramo kako rade baristi i kakav espreso prave, kakva je usluga i izgled espreso kafe, sve u cilju da se podigne kultura pijenja espresa u Srbiji.