Naučite poslovne veštine od Saleta Ðorđevića i slavne nobelovke

Iskrenost, transparentnost i marljivost su tri stuba poslovnih veština koje treba naučiti, usvojiti i primeniti za uspeh u poslu

Autor: M. Jovićević

 

Uvodno predavanje ove godine održaće Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir i jedna od 100 najmoćnijih žena sveta (po Forbsovoj listi).

Škola poslovnih veština koja s predavanjima počinje u sredu – 22. oktobra 2014 – na Elektrotehničkom fakultetu, u Beogradu, napravila je pravi “bum” među studentima: iako postoji, samo, dve godine, uspela je da okupi proslavljene stručnjake iz različitih oblasti, a brojne uticajne kompanije svoje zaposlene “regrutuju” upravo iz njenih redova!

Iskrenost, transparentnost i marljivost su tri stuba poslovnih veština

Poslovni uspeh dolazi kroz učenje, marljivost i uporan rad

Koncept Škole poslovnih veština, nastao je iz entuzijazma studenata, kaže Marija Jelić, direktorka projekta, koja je i sama studentkinja ETF-akulteta.

– Prošle godine smo brzo uspeli da animiramo velik broj eminentnih predavača među kojima su bili Kiril Kravčenko, gen. direktor NIS-a, Nataša Ðurđević, direktorka  marketinga “Koka-kole”, ali i tadašnji ministar privrede Saša Radulović i Nele Karajlić, legenda-glumac i pevač. Svake godine školu započinjemo predavanjem koje nema veze s konkretnim poslovnim veštinama jer smatramo  važnim da naši polaznici budu, pre sveg, veoma dobro opšteobrazovani. Tako, ove godine, predavanja otvara Širin Ebadi, dobitnica Nobelove nagrade za mir – kaže Marija Jelić.

Predavanja na ETF su otvorena za sve posetioce, a u školi, pored predavanja iz javnog nastupa, berze, diplomatskog protokola, liderstva… biće i otvorenih diskusija i takmičenja u studijama slučaja.

Spisak predavača koje je škola okupila je, zaista,  impozantan: pored ranije pomenutog selektora srpske  košarkaške reprezentacije i dobitnice Nobelove nagrade za mir, na njemu se nalaze i: ambasador Indonezije Samuel Samson, Andrea Brbaklić, direktorka sektora za komunikacije “ERSTE banke”, Slavica Pavlović, direktorka sektora za finansije “Eurobanke EFG”, Aleksandar Ðorđević, selektor košarkaške reprezentacije Srbije, Nele Karajlić, glumac i muzičar, Marija Desivojević Cvetković, potpredsednica Delta Holdinga…

– Kao, verovatno, najveći uspeh Škole, računamo broj ljudi koji smo uspeli da zaposlimo. Naša uloga u pronalaženju posla je neposredna, zato što nam se brojne uspešne kompanije – “Koka-kola”, “Ernst i Jang”, “Delta motors” su samo neke od njih – javljaju kako bismo im prosledili CV-ijeve naših polaznika koje, zatim, pozivaju, makar, na praksu. Ovakvo poverenje kompanija smo „zaradili“ jer  naši polaznici nisu, samo, sjajni sudenti nego i sjajni ljudi. Svi oni za osnovne vrednosti drže iskrenost, transparentnost i marljivost – kaže direktorka projekta.

Škola poslovnih veština traje cele godine, s pauzama u januaru i tokom letnjih meseci.

Otvorena je za sve, a od ove godine projekat je započet i u Podgorici i Skoplju, a planovi su da bude otvorena i – širom Srbije!

Izvor: 24 sata
Priredio: V. V. M.

oOOo