Kao riba koja je pronašla vodu – kineska poslovica

Kineska poslovica 如鱼得水 (ru ji de šue) doslovno znači „kao riba koja je pronašla vodu“. To je metafora koja opisuje potragu za istomišljenikom čiji su stavovi, interesi ili uverenja veoma slični sopstvenim.

 

Takođe se možete upotrebiti kao opis kada se neko nalazi u veoma prijatnom i prikladnom okruženju.

Izreka potiče iz priče o čuvenom strategisti Džuge Liangu (zvanom i Kongu Ming) i njegovog gospodara Liju Bai-a iz istorijskog spisa „Letopisi Tri kraljevstva“

Ova knjiga opisuje istoriju Kine tokom kasnije Istočne Han dinastije ( 184 n.e.-220 n.e ) i vremena Tri kraljevstva ( 220-280 n.e.)

Kao riba koja je pronašla vodu - kineska poslovica

Kao riba koja je pronašla vodu – istomišljenika

Kasna Istočna Han dinastija je već tri decenija bila uronila u građanskom ratu, nakon čega se carstvo dinastije Han konačno raspalo u regionalnim vlastima, koje su bile pod kontrolom raznih vojnih gospodara.

Ambiciozni vojni zapovednik Liju Bai je bio svestan činjenice da ako želi proširiti svoju vojnu i političku moć mora da potraži pomoć sposobnih osoba.

Liju je čuo da je Džuge Lijang bio talentovan strateg i čovek velike mudrosti i veštine. Iskreno i odlučno je Liju tri puta pokušao da Džuge Lianga poseti kući, pre nego što mu se je pružila prilika da upozna Džuge Lijanga. Dirnut Lijuvom iskrenošću ovaj pristade da ga podrži.

Pod rukovođstvom Džuge Lianga Liju je uspeo da proširi svoju vlast a jak i dobar odnos između njih dvojice postade sve bolji i bolji. Ali ovo se ne dopade dvojici Lijuvih najbližih drugova koji postadoše nezadovoljni.

Liju im odgovori: „Odkad sam našao Kong Minga ja sam srećan kao riba koja je pronašla vodu. Nadam se da vam više neće padati na pamet ružne reči“

Džuge Lijang je imao sukcesivni udeo u usponu Liju Baia koji je kasnije osnovao kreljevinu Šu Han tokom kineskog perioda Tri kraljevstva.

Fraza „kao riba koja je pronašla vodu“ potiče prvobitno iz dobrog odnosa između monarha i ministra. Kasnije je takođe korišćena da opiše harmoničan odnos između bliskih prijatelja ili između muža i žene.

Termin takođe prenosi važnost koju ima jedno okruženja za rast i razvoj.

 

Tekst prenesen sa sajta Biser do bisera