PRAVI TITO ILI GENERAL LJEBEDEF?

Nova bizarna teorija ko je bio Tito. Maršal je po američkom agentu FBI zapravo bio ruski špijun i general koji je preuzeo identitet stvarnog Tita

 

„Ovaj Tito je lažan, pravi je bio viši i nije imao dva prsta“.

Izvestan Marijan Džon Markul, iz Los Anđelesa je 1955. agentima FBI detaljno pričao o susretu s Titom za kog je tvrdio da je ruski agent – piše zagrebački „Jutarnji list“.

Teorija ko je bio Tito

Nova teorija ko je bio Tito

„Osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito, u stvari nije pravi Josip Broz Tito već je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937.“

Markul je, u razgovoru s agentima FBI, izrazio zabrinutost oko pravog identiteta Josipa Broza Tita.

Ovaj izveštaj se nalazi u jednom od stotina hiljada dokumenata s kojih su američke vlasti nedavno skinule oznaku poverljivosti. Tamo piše:

“Gospodin Markul smatra da osoba koja se danas predstavlja kao maršal Tito, u stvari nije pravi Josip Broz Tito već je reč o ruskom agentu koji je ukrao njegov identitet 1937. kad pravi Tito nestaje u Rusiji.”

U dokumentu se navode informacije o samom Markulu za kog se zna da je rođen 1909. u Livnu i da je postao američki državljanin 1944. U SAD je emigrirao 1936, a učestvovao je i u Drugom svetskom ratu kao član američke vojske.

„Pravi Tito nije imao kažiprst i srednji prst na levoj ruci.“

U izveštaju piše da nije sigurno koliko su informacije koje on daje tačne, ali se navodi i njegova tvrdnja da je on “socijalist i da želi da pruži informacije koje bi mogle biti važne za bezbednost Sjedinjenih Država”.

Markul je posetio Jugoslaviju 1953. i u dve odvojene prilike razgovarao s Titom. Prilikom prve posete je primetio da Tito ima svih deset prstiju na rukama, pa dodaje kako pravi Tito nije imao kažiprst i srednji prst na levoj ruci. Takođe je primetio kako je Tito iz 1953. veoma obrazovan i da odlično svira na klaviru što se nije podudaralo s njegovim pređašnjim saznanjima o Brozu.

Još jedna stvar koja se nije uklapala je Titova visina. Naime, Markul je tvrdio kako je pravi Broz bio visok oko 180 centimetara, a da je čovek s kojim se sastao 1953.  bio visok, tek, nekih 160 centimetara. On dodaje da je ovaj “nov” Tito imao blag ruski naglasak i govorio mekim glasom, dok je onaj stari govorio oštrije i grublje, a u izveštaju piše i da je pravi Tito, onaj koji je nestao u Rusiji 1937, bolovao od tuberkuloze.

Markul je “starog” Tita upoznao 1928. u Jugoslaviji, a video se sa njim u Parizu 1935. ili 1936. i dodaje da je čvrsto ubeđen u to da je taj čovek pravi Josip Broz.

Posle sastanka s “lažnim” Titom, Markul odlazi u Zagreb, u posetu svojoj sestri Ani s kojom deli svoje sumnje, a  njen suprug, izvestan Boris Gorić, potvrđuje da i on nije siguran u Titov identitet kao i da je to stvar o kojoj se šuška širom Jugoslavije.

Sastanak s Rankovićem samo podgrejao sumnje…

U izveštaju se navodi kako mu je sestra tad rekla da ni ona ni njen suprug ne veruju u to da je na čelu Jugoslavije pravi Josip Broz Tito i da su prvi put počeli da sumnjaju u to još 1937. kad su čuli njegov glas na radiju i primetili promenu naglaska. Markul još tvrdi kako je njegov otac Ivan poznavao pravog Tita, pošto su radili u istom gradu, i da se i on slaže da je reč o dve različite osobe.

Markul se, tokom boravka u Jugoslaviji, sastao i s  Aleksandrom Rankovićem s kojim je razgovarao tri sata. Za Rankovića, Markul tvrdi da je bio glavni čovek zadužen za bezbednost u Jugoslaviji kao i da je u razgovoru s njim izrazio svoje sumnje, na šta mu je Ranković odgovorio da ne bi trebalo da se opterećuje takvim stvarima i da bi trebalo da uživa u boravku u Jugoslaviji. Ovo skretanje teme s Tita je kod Markula samo podgrejalo sumnje, navodi se u nastavku dokumenta.

Tito zapravo bio – Lebedev?!

enigma ko je bio Tito

Markul je agentima FBI ispričao da, prema njegovom mišljenju, jugoslovenske vesti u tajnosti sarađuju sa Sovjetskim Savezom i da će to u narednom periodu svima postati jasno. Izrazio je i uverenost u to da bi se sovjetske vlasti, ako bi to poželele, vrlo lako mogle rešiti Broza, i dodao da sve njegove izjave može potvrditi izvesni Živko Topalović iz Francuske.

Živko Topalović je, kako kaže Markul, dobro poznavao pravog Tita, a jugoslovenske vlasti su ga osudile na 20 godina zatvora pa je zbog tog prebegao u Francusku. Topalović je verovao da je osoba koja se predstavlja kao Tito zapravo ruski general Nikolaj Lebedev.

Markul zaključuje kako se jugoslovenska vlada samo pretvarala da je u svađi sa Sovjetskim Savezom kako bi dobila pomoć od Sjedinjenih Država, kao i da nikad nije došlo do stvarnog razlaza između ove dve države.

Izvor: http://www.blic.rs, jutarnji list
Priredio: V. V. M.

oOOo