Lekovita krv – rampa za ebolu

Izlečenje od ebole španske medicinske sestre, dalo je nadu obolelima od smrtonosnog virusa širom sveta. Mehanizam poznat odavno je lek za ebolu, kaže za „Novosti“ srpski epidemiolog Radmilo Petrović

 

Američki snimatelj Ašok Mukpo koji se ebolom zarazio u Liberiji, biće pušten iz karantina u kojem je od 6. oktobra ove godine jer više nema smrtonosan virus. On je drugi pacijent uspešno lečen od ebole u Medicinskom centru, u Omahi. Istovremeno, lekari u Madridu su objavili da je i Španjolka, medicinska sestra Tereza Romero (44), prva osoba zaražena virusom ebole izvan Afrike, izlečena od ove bolesti.

Lek za ebolu - lekovita krv onih koji su preboleli virus

Lek za ebolu je krv preživelih

Iz Kliničkog centra, u blizini Vašingtona gde se leči Nina Fam (26), prva medicinska sestra zaražena ebolom, stižu vesti o poboljšanju njenog zdravstvenog stanja. Famova je jedna od dve medicinske sestre koje su se zarazile u bolnici, u Dalasu, pošto su negovale Tomasa Erika Dankana, prvu žrtvu ebole u SAD, preminulu 8. oktobra ove godine.

Troje pacijenata u SAD, do sad je primilo krv ili krvnu plazmu doktora Kenta Brentlija, obolelog koji se oporavio od ove bolesti. Ovaj eksperimentalan tretman, zasniva se na činjenici da preživeli imaju dovoljno visok nivo antitela u krvi i da, zato, mogu da pomognu drugima obolelima!

– Krv onih koji su „na nogama“ preboleli ebolu, to jest, bili inficirani virusom, ali se bolest nije klinički ispoljila, praktično je lekovita – ističe, u razgovoru za „Novosti“, naš epidemiolog Radmilo Petrović.

– Ona, kao i svaki serum, sadrži antitela u velikoj koncentraciji.

Doktor Levy, Ashoka Mukpo i njegova koleginica Helen Finlay

Doktor Levy, Ashoka Mukpo i njegova koleginica Helen Finlay

Ovaj mehanizam je poznat, kaže naš sagovornik, bar 120 godina. Problem je, međutim, u tom što je mnogo veći broj inficiranih nego preživelih, što znači da je broj davalaca takve lekovite krvi ograničen.

– Snimanje stanja na terenu, pokazaće koliko je takvih ljudi čija bi krv mogla da leči, odnosno, koliko je pacijenata prošlo sa, takozvanim, supkliničkim formama ebole jer su kod njih nesumnjivo stvorena antitela – kaže Petrović.

Princip važi i za još jedan virus iz iste grupe virusa, a to je marburg koji se, kako se navodi u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije, ponovo pojavio. U Beogradu je 1967. zabeležen slučaj uspešnog izlečenja od infekcije marburg-virusom. U pitanju je bio jedan zaposlen Instituta za imunologiju i virusologiju „Torlak“, koji je, po dobijanju seruma iz Nemačke – ozdravio.

Problem je, međutim, što na ovaj način mogu da se izleče samo pojedinci, a ne i da se suzbije epidemija. Jedino je vakcina spasonosna, ali je potrebna u ogromnim količinama. Pretpostavlja se da je neophodno oko 50 miliona doza, što otvara pitanje ko će i kad proizvesti toliku količinu cepiva, naglašava naš sagovornik.

Tretman transfuzijom krvi moraće da prođe stroge testove kako bi se utvrdilo da li je uspešan, ocenjuju svetski stručnjaci. Doktor Džesi Gudman, profesor medicine i infektivnih bolesti na Medicinskom centru Univerziteta Džordžtaun, navodi da je potrebno još istraživanja o efektivnosti ovakvih transfuzija. On dodaje da su hitna medicinska pomoć i sveukupno zdravstveno stanje pacijenta bitni faktori ozdravljenja.

Poslednja epidemija virusa poznatog kao marburška virusna hemoragijska groznica u Ugandi, bila je leta 2012.  s 20 slučajeva obolevanja uključujući devet smrtnih ishoda. Virus se, kao i ebola, prenosi direktnim kontaktom s krvlju, telesnim tečnostima i tkivima inficirane osobe, a oboljenje počinje iznenadnom pojavom visoke temperature.

**********

VANREDNO: Odbor Svetske zdravstvene organizacije za vanredne situacije, juče je, treći put od avgusta, preispitivao razmere epidemije ebole. U međuvremenu je, istakla je portparolka SZO Fadela Čaib, bilo slučajeva ebole u Španiji i SAD, dok je u Senegalu i Nigeriji proglašen kraj epidemije. Odbor SZO je već preporučio skrining putnika koji napuštaju Gvineju, Liberiju i Sijera Leone.

**********

SAVLADIVO U ROKU OD ŠEST MESECI: Generalni  sekretar Međunarodne federacije Crvenog krsta i Polumeseca Elhađ As Si, ocenio je da epidemija ebole može da se suzbije u roku od četiri do šest meseci. On je rekao novinarima u Pekingu, tokom regionalne konferencije te organizacije, da veruje da se epidemija može suzbiti u tom roku uz dobre mere izolacije, pravilan tretman potvrđenih slučajeva i bezbedne sahrane preminulih. Više od 4.500 ljudi, umrlo je od izbijanja epidemije ebole pre 10 meseci, većinom u Liberiji, Gvineji i Sijera Leoneu.

**********

Autor: I. Stanojević

Izvor: novosti
Priredio: V. V. M.

oOOo