Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Zdravlje

Lekovita ljuta rakija za srce i krvne sudove sa ljutom paprikom i glogom

Lekovita rakija sa ljutom paprikom i glogom

Recept kako se pravi lekovita ljuta rakija koja se pije za jače srce i prohodnije krvne sudove. Prirodni lek za čišćenje i širenje krvnih sudova

 

Napravite sami lekovitu rakiju za srce i krvne sudove. Recept kako se pravi domaće lekovita ljuta rakija sa ljutom paprikom i glogom je jednostavan i ne zahteva mnogo umeća i veštine. Ako volite ljutu kapljicu a imate kardiovaskularne probleme, sklonost srčanom udaru, slabo srce i slabe krvne sudove, ova rakija bi vam mogla biti od pomoći, posebno u kritičnim momentima. Preporuka je da se ljuta rakija popije naiskap ako se oseti nadolazak srčanog udara i da se to radi na svakih desetak minuta do odlaska lekaru.

Lekovita ljuta rakija za srce i krvne sudove sa ljutom paprikom i glogom
Crveni glog plodovi

Ljuta lekovita rakija je proizvod nastao od saznanja da alkoholno piće širi krvne sudova a to dodatno još čini i ljuta paprika, čija ljutina zagreva telo i jako širi kapilare, što u trenutcima skupljanja krvnih sudova, kao što su predinfarktna stanja zna da bude dragoceno. Uz to, crveni glog je čuvena biljka koja se koristi za jačanje srca, jer glog je biljka srca koja ima sposobnost da obogati krv i srčani mišić kiseonikom, što je dragoceno za srčane bolesnike.

Lekovita ljuta rakija se može praviti i sa dodatkom lekovitog bilja raznih namena, mi ćemo dati par mogućnosti koje po nama deluju zdravstveno korisno i imaju svrhu. Napominjemo da ovakav prirodni preparat nije za svakoga, pre svega nije za ljude koji imaju nizak krvni pritisak, nije za one koji su osetljivi na alkohol, nije za one koji su osetljivi na ljutu papriku, mada ova rakija svoju ljutinu ne pokazuje i ne oseća se u organima za izlučivanje, tako da oni koji imaju hemoroide i osetljivi su na ljutu papriku i ljuto u hrani, neće osetiti ljutinu ljute rakije.

Recept kako se pravi ljuta rakija sa glogom

Uzmite dobru domaću rakiju, komovicu ili lozovaču, zbog neutralnog mirisa i ukusa, mada možete uzeti bilo koju prirodnu rakiju. U rakiju stavite izmrvljen glog, za jednu litru rakije vam je sasvim dovoljna šaka plodova gloga, svežeg ili osušenog. Radi bolje ekstrakcije bilo bi dobro da se crveni glog izdrobi. Sasvim zadovoljavajuća varijanta za pravljenje glogove rakije je i korišćenje cvetova crvenog gloga u proleće – u ovom slučaju dve šake cvetova gloga. Crveni glog cveta u proleće a plod donosi u kasnu jesen.

Ne treba da stavljate veće količine gloga u rakiju jer to onda postaje jaka tinktura a glogove kapi se ne piju na način na koji se pije rakija, mnogo su jače i nisu za slobodnu kućnu upotrebu bez uputstva.

Flašu rakije ostavite makar mesec dana da odstoji na tamnom mestu, povremeno je mućkati. Možete je ostaviti i dva, tri meseca, nije nikakav problem da dugo stoji kada je crveni glog u pitanju. Rakija će stajanjem poprimiti roze boju od gloga.

Pred kraj stajanja rakije, nedelju dana ranije, u flašu sa glogom stavite tri do četiri kašike što ljuće mlevene paprike, kajen, čili, aleva paprika. Ako je baš ljuta paprika stavite 3 kašike a ako nije onda 4 kašike da bi rakija poprimila ljutinu paprike.

Nakon nedelju dana procedite rakiju kroz gazu i fin filter papir da dobijete čistu ljutu rakiju. Lekovita ljuta rakija na ovakav način dobijena deluje tako što širi krvne sudove i zagreva telo.

Ako želite da ljuta rakija deluje na holesterol i arteriosklerozu, onda kada dodajete ljutu papriku u rakiju, dodajte i jednu glavicu očišćenog belog luka, sitno iseckanog. Tako dobijena ljuta rakija se oseća na beli luk, pa to treba imati u vidu.

Za sve one koji imaju plućne probleme, u rakiju mogu staviti umesto belog luka neku lekovitu biljku kao što je majčina dušica, rtanjski čaj, timijan.

Za jačanje krvne slike, pluća, čišćenje jetre, dobar izbor je hajdučka trava, mada rakija od nje postaje gorka.

Ljuta rakija se pije dva puta dnevno, ujutru i popodne, pred ručak, ili uveče pred obrok, jedna čašica kao preventiva. Kod gušenja i akutnih stanja treba popiti par čašica u par minuta ako nemate lekove kod sebe i pozvati odmah lekara. Ukoliko vam ljuta rakija ne prija, nemojte je piti na silu. Ovaj prirodni preparat nije lek u pravom smislu te reči, to je rakija koja ima lekovito delovanje, i treba da zameni klasičnu rakiju, da bude ugodna za pijenje ali da ne bude prejakog delovanja. Ljutina u rakiji u svakom slučaju će vas sprečiti da je pijete preko mere. Umereno je piti, po jedna čašica ujutru i popodne ili uveče.

www.prirodanadar.rs

9 komentara

 • Napravio sam sebi ovakvu rakiju, vrlo sličnu. Moje iskustvo je da deluje, širi krvne sudove, obično je popijem kada me zaboli glava, ali zato nakon prvog gutljaja sve bude dramatično, jer odmah počne da mi se štuca od ljutine, sve jako peče – usne, jezik, grlo … ali deluje 😉

 • Apsurdno je to sto su kardiovaskularne bolesti na prvom mestu po smrtnosti nasih ljudi,pa opet se ne cini nista kako bi se one sprecile ili bar smanjile,a vrlo je lako i jednostavno to izvesti.Eno je citava Deliblatska pescara crveni se od gloga,ali i drugih lekovitih biljnih vrsta,samo ruku treba pruziti i ubrati..ali,lakse je valjda gutati lekove!
  Caj od bobica gloga je takodje blagotvoran za organizam,ne mora se cak ni rakija praviti..toliko nam toga priroda daruje,hocemo li se ikada osvestiti..

 • Mogu zamisliti kako bi reagovao doktor iz hitne pomoci kad bi mu predinfarktni
  pacijent zaplicuci jezikom pokusao objasniti terapiju koju je koristio ….
  Koristim caj od gloga kad mi je visok pritisak . Pokusacu objasniti lepsoj
  polovini da cu ubuduce uz beli luk za cirkulaciju koristiti i glogovacu..
  Mislim da objasnjenej nece lepo delovati na njen krvni pritisak…

 • E sta su ti ljudi..do tog predinfarkta sigurno ne bi doslo da se covek dozove pameti,pa umesto farmacije ceni malo vise prirodu.Ceni malo vise sebe..jer telo je nas hram,nije li tako? Kada do infarktnog stanja dodje onda je kasno za ovakve price,treba biti svestan mnoogo pre nego sto trajno naskodimo sebi. Visok pritisak je samo posledica neravnoteze koju smo sami izazvali,no da ne pametujem..znaju to svi,samo je lakse okriviti sve drugo do sebe..
  Tek se kroz prirodu vidi kolika je darezljivost Boga,jer sve nam je dato,samo nam pameti fali.

 • Valerija Tanović u knjizi „Izlečite se sami“ doslovno reče da je bolest osveta za glupost i istrajnost u gluposti, za lakoumnost, za greške kad se ne misli na posledice, za uobraženost i oholost, za precenjivanje sebe i podcenjivanje drugih, za ljudsku bahatost…
  A kad dođe do penala, onda svaki lek u koga verujete pomaže ! Inače, lekovi (hemijska sredstva) i ne služe da vas definitivno izleče već samo da se malo zabavite, dok priroda bolesti ne učini svoje.

Ostavite komentar