ŠIRIN EBADI: SVET SE POGREŠNIM METODIMA BORI PROTIV ISLAMISTA

Najveći problem Bliskog istoka je fundamentalizam jer većina zemalja tog regiona ne poznaje demokratiju i socijalnu pravdu – rekla je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003. Širin Ebadi na predavanju, u Beogradu, i istakla da se svet pogrešnim metodima bori protiv „Islamske države“ (IS).

 

Širin Ebadi koja je na Građevinskom fakultetu održala predavanje „Kršenje ljudskih prava na Bliskom istoku“, rekla je da IS nije, samo, teroristička već i ideološka organizacija koja se ne može pobediti pištoljima i bombama već, samo, pravom ideologijom, odnosno,  ispravnim tumačenjem islama.

dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003 gdja Širin Ebadi

Širin Ebadi dobitnica Nobelove nagrade za mir 2003 godine

„Da li se Islamska država može pobediti? Moj odgovor je da, ali ne bombardovanjem i ratom, što čini koalicija 40 država na čelu sa SAD“, rekla je Ebadi dodajući da su Amerikanci i 2001. vodili rat u Avganistanu, ali da nisu pobedili talibane.

„Islam je religija mira i prijateljstva i takvu reč i glas bi trebalo da šire mladi muslimani svuda u svetu, a ne da budu zavedeni pogrešnom interpretacijom fundamentalističkih grupa“, rekla je Ebadi.

Dobitnica Nobelove nagrade, navela je i da mir ne znači nedostatak rata jer, kako kaže, nije važno da li je neko ubijen pištoljem ili pijući zagađenu vodu, da li je u zatvoru kao stranac ili novinar zbog svog teksta, da li je beskućnik jer je izbeglica ili zato što nije zaposlen?

„Mir za mene znači da se ljudsko dostojanstvo poštuje svud, da ga svi poštuju!“ – rekla je Ebadi i podvukla da je mir dostižan samo u demokratskom drušstvu u kom postoji socijalna pravda.

U suprotnom, navela je, stvara se pogodno tle za širenje fundamentalizma.

Ipak, Ebadi naglašava da se ne sme zaboraviti da su neki diktatori došli na vlast demokratskim sredstvima navodeći primer Hitlera i bivšeg iračkog premijera Malikija, zato  demokratija ne može da postoji bez razumevanja i uvažavanja ljudskih prava i mišljenja građana.

„Ne postoji nijedan izuzetak za nepoštovanje ljudskih prava, a demokratija u kojoj se ne čuje mišljenje građana –  nema legitimitet!“ – istakla je ona.

Govoreći o ljudskim pravima u Iranu, Ebadi navodi da su posle islamske revolucije 1979. islamske vlasti u ime religije značajno ugrozile prava žena, pa tako muškarac može imati četiri žene, supruga mora da traži dozvolu od muža ukoliko želi da putuje u inostranstvo, a „ženski život vredi pola muškog života“.

Tako je i ona posle Islamske revolucije bila primorana da napusti mesto sudije jer ženama nije dozvoljeno da budu na toj funkciji.

„Sve, to je urađeno u ime religije, ali to je pogrešno tumačenje islama“, naglasila je Ebadi dodajući iste stvari možemo videti i u slučaju Islamske države jer i oni ubijaju i zlostavljaju u ime islama. To nema nikakve veze sa religijom i urušava istinsko značenje islama, podvukla je Ebadi.

Ona, međutim, navodi i da nije prihvatljivo da se rečima „rat protiv terorizma“ opravdava ukidanje ljudskih prava što, prema njenim rečima, čine SAD i Kina – prvi jer u ime borbe protiv terorista prate mejlove i postove na društvenim mrežama, a drugi jer u ime socijalizma smanjuju prava građana.

„Sve ove je samo izgovor za smanjivanje ljudskih prava u ime nečeg drugog, a to je neprihvatljivo“, istakla je Ebadi.

Ona je, takođe, poručila da se dela određenih terorističkih grupa i pojedinaca ne smeju izjednačiti sa delima i mišljenjem svih muslimana jer se na taj način stvara „islamofobija“ svud u svetu, čem, prema njenim rečima, doprinose i pojedini zapadni mediji.

„Da bismo postigli održiv mir, moramo da razumemo jedni druge, da razgovaramo jedni s drugima“, navela je Ebadi.

**********
Širin Ebadi je iranska advokatica, bivša sudinica i aktivistkinja za ljudska prava. Nobelovu nagradu za mir,  dobila je 2003. za značajne napore u borbi za demokratiju i ljudska prava, posebno prava žena, dece i izbeglica. Ebadi se 2004. našla na listi magazine Forbs kao jedna od 100 najmoćnijih žena sveta.

**********

Izvor: TANJUG
Priredio: V. V. M.

oOOo