Obične ili elektronske cigarete?

Električne cigarete su već nekoliko godina prisutne na domaćem tržištu. Razlike između klasičnih, odnosno cigareta sa duvanom i električnih cigareta su brojne i pušačima nije lako da se odluče koje cigarete će konzumirati. Ovim tekstom pokušaćemo da vam olakšamo izbor.

Što se tiče duvanskih cigareta njihova glavna i verovatno jedina prednost je tradicija i to što su pušači navikli na njih. Neprijatni mirisi, požuteli prsti i zubi ih ne zanimaju, oni samo žele da zapale pravu cigaretu uz kafu. Mane klasičnih cigareta su brojne, a ispred svih izdvaja se to što su izuzetno štetne po ljudski organizam. Duvanski dim razara ceo organizam, a pre svega pluća jer u sebi sadrži preko 4.000 štetnih materija. Sedam od tih 4.000 materija je dokazano kancerogeno. Pored toga, duvanski dim dokazano otežava dotok krvi pa samim tim i kiseonika u srce.

Prednosti eletričnih cigareta u odnosu na klasične su brojne. Za razliku od klasičnih cigareta sa duvanom, električne cigarete su strogo kontrolisane i lako se može doći do njihovog tačnog sastava dokazanog u labaratoriji. Elektronske cigarete su se na našem tržištu pojavile pre četiri godine i dosadašnja iskustva pušača koji su se odlučili da ostave klasične cigarete i pređu na elektronske pokazuju da su ove cigarete neuporedivo manje štetne po zdravlje ljudi. Drastično povećanje zdravlja pušača dalje vodi do manjih troškova za lečenje, što je još jedna prednost elektronskih cigareta. Kada je u pitanju pasivno pušenje, ovaj pojam ne postoji kod elektronskih cigareta jer dim koji emituju ove cigarete nije štetan po zdravlje okolnih ljudi i nije neprijatnog mirisa. Ovo znači da vaš nameštaj neće smrdeti na duvanski dim i nećete morati toliko često da perete zavese.

Za razliku od cigareta sa duvanom koje sadrže preko 4.000 štetnih materija od kojij je 7 dokazano kancerogeno, tečnost za elektronske cigarete sadrži samo 4 štetne materije: nikotin, aromu, propilen glikol i biljni glicerin od kojih nijedna nije dokazano kancerogena. Iz ovoga se zaključuje da su elektronske cigarete neuporedivo manje štetne od običnih.81948cd7cd1fb5a6a4bfcbdb8f449724

Jedna od najčešćih zamerki elekrtonskim cigaretama je to što tečnost za elektronske cigarete može biti izuzetno primamljivog ukusa, što će omladinu privući i ohrabriti da počne da konzumira cigarete. Iako je ovo tačno, treba pomenuti da isti problem postoji i u drugim proizvodima kao što su slatkiši i alkoholna pića koja postoje u svim mogućim aromama. U industiji hrane i pića, koriste se emulgatori, stabilizatori i sl. Nesavesni proizvođači tečnosti za elektonske cigarete u svoje proizvode dodaju kancerogene nitrozamine da bi povećali prisustvo pare. Takođe, prilikom proizvodnje tečnosti za eletronske cigare postavlja se pitanje da li se koristi propil glikol farmaceutske ili industrijske čistoće i da li se za dobijanje nikotina i arome koriste listovi duvana koji su tretirani pesticidima ili popuno prirodni listovi duvana.

Kada se sve uzme u obzir naša preporuka su definitivno elektronske cigarete koje mnogo manje truju organizam i ne smetaju ljudima oko vas, a pritom se i njihova cena više isplati. Ukoliko se odlučite za električne cigarete, treba obratiti pažnje i za čiji proizvod ćete se odlučiti, jer ne pružaju svi proizvođači isti kvalitet. U svetu postoji oko 250 prepoznatljivih proizvođača elektronskih cigareta, a samo neki od njih daju mogućnost da se u trenutku sazna kompletna hemijska struktura tečnosti za njihove cigarete, što je svakako veoma bitan faktor.