Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Život

Orao i svinja – Lav Nikolajevič Tolstoj

 

Kad lukava lisica vodi orla i svinju

Basna Orao i svinja koju je napisao Lav Nikolajevič Tolstoj o lukavosti i strategiji jedne lisice

 

Orao i svinja

Orao je izgradio gnezdo na drvetu i izlegao nekoliko orlića. I divlja svinja je svoje male oprasila ispod drveta. Orao je odletao u svoj lov na plen i donosio ga svojim mladima. I svinja je rila oko drveta i lovila u šumi i kada bi pala noć donosila bi svojim mladuncima nešto za jelo.

Orao i svinja - Lav Nikolajevič Tolstoj
Orao i svinja – basna Lava Tolstoja

Tako su orao i svinja živeli kao susedi. Lisica je pravila planove kako da pojede orliće i prasiće. Otišla je do orla i rekla mu: ”Orle, bolje nemoj leteti mnogo daleko. Čuvaj se svinje, pravi zle planove. Ona će podriti korenje drveta. Vidiš da rije svo vreme”.

Zatim je lisica otišla do svinje i rekla joj: “Svinjo, nemaš dobrog suseda. Prošle večeri sam čula orla kako govori orlićima: `Dragi moji orlići, častiću vas lepim prasencetom. Čim svinja ode, doneću vam malo prasence.`”

Od tada, orao je prestao da leti u lov, a svinja nije odlazila u šumu. Orlići i prasići su umrli od gladi i lisica se gostila njima.

Basne – Lav Tolstoj (1828-1910)

Ostavite komentar

Ostavite komentar

Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280

Prijavi se za Newsletter