Rusko Ukrajinske igre oko gasa

Sukob izmedju Ukrajine i Rusije traje godinama oko isporuke gasa Evropi. Ozbiljna gasna kriza je nastala 2008-e godine kada je Vladimir Putin obustavio isporuke gasa Ukrajini

 

RUSIJA I UKRAJINA – Gasna kriza 2008-e godine

Krajem 2008. godine, Putinova netrpeljivost u odnosu na kašnjenja i neplaćanje troškova za gas, postala su primetnija. Tada je Rusija bila uvučena u međunarodni spor sa Ukrajinom, po pitanju neplaćanja dugova za isporučeni gas. Ranije, marta 2008. godine, Putin je naredio da „Gazprom“ smanji isporuke Ukrajini, koja nije platila račune. Rezultat toga je bio da su 18 evropskih država prijavili značajno sniženje ili prekid isporuke ruskog gasa, koji ide tranzitom kroz Ukrajinu.

Rusija i Ukrajina - gasna kriza i Putinovo delovanje

Mapa gasovoda koji idu iz Rusije ka Evropi

Oko 80 procenata ruskog gasa dopremano je u EU gasovodima po teritoriji Ukrajine. Kompenzacija Ukrajini za tranzit preko njene teritorije bila je 17 milijardi kubnih metara gasa. Ali za unutrašnje potrebe Ukrajina je trebala još oko 6 – 8 milijardi kubnih metara, i račun za tu količinu nije bio plaćen. Putin je optužio Ukrajinu za krađu ruskog gasa, koji se u velikim količinama izvlačio iz gasovoda, i tražio je od zemlje da predaju svu infrastrukturu na račun gašenja dugova.

Uporno nastojanje Evrope za rešavanje razmirica između dve države potvrđuje izjava, koju mi je prošle godine dao biznismen, Putinova velika kontrola nad prirodnim resursima, može, veći deo svetske zajednice postaviti na kolena „bez ispaljenog metka“. To nema ništa zajedničko sa diplomatijom. Jednostavno on zna moć svoje zemlje i naravno svoju, i ne plaši se da ih koristi. No, na pregovorima u Ukrajini bio je važan argument. Pošto je veoma veliki deo profita svemogućeg ruskog „Gazproma“ vezan za gas, koji prolazi tranzitom preko Ukrajinske teritorije, Putin je povećao pritisak dok Evropa ne posrne, ali potpuno isključenje koštalo bi skupo njegovu ekonomiju, a to on jednostavno, ne može dopustiti.

Zbog toga je novembra 2009. godine, doleteo u krimsko letovalište Jaltu, zbog zaključenja novog ugovora sa premijerom Ukrajine Julijom Timošenko. Rusija je odustala od primene ranije planiranih sankcija prema susednoj državi, cena „Gazpromu“ za tranzit gasa je povećana za 60 procenata, a cena gasa koji se isporučuju u zemlju gospođe Timošenko, prvi puta, postavljena je na nivo opšteevropskih tržišnih cena.

Ukrajina je pokorno sagnula glavu. Evropa je sa olakšanjem odahnula. Putin je, još jednom, dokazao da su stvari glasnije od reči.

 

Odlomci iz knjige K Hacinsa i A Korobko “PUTIN”

Copyright za teritoriju ex Jugoslavije- Milka Kresoja, Moskva