Saveti za bolji san

Ako se pridržavate ovih saveta za spavanje, imaćete bolji san

 

Vežbanje je dobro za san i preporučujem ga svima koji imaju problem s nesanicom – rekao je Dejvid Klaud, predsednik američke Nacionalne fondacije za san (National Sleep Foundation).

Saveti za bolji san

Saveti za bolji san

Naime, tokom ankete koju je ova fondacija sprovela, oni koji su redovno vežbali su rekli da spavaju bolje nego oni koji nisu vežbali.

Oni koji su posebno predani vežbanju, češće su govorili da imaju dobar san svaku noć tokom radne sedmice, njih 67 odsto nego oni koji nisu vežbali, njih 39 odsto.

„Ako ste neaktivni, dodajte samo 10 minute hodanja na dan i moći ćete da povećate šanse za dobar san“, rekao je vođa istraživanja dr Maks Hirškovic dodajući da „male promene treba uvoditi postepeno sve dok se ne dođe do intenzivnijih aktivnosti poput trčanja ili plivanja“.

Osim tog, rizik od apneje (stanje koge karakterišu povremeni prekidi disanja tokom spavanja) je upola manji kod onih koji vežbaju što se može objasniti činjenicom da ljudi koji ne vežbaju imaju veću sklonost debljanju koje podstiče pojavu apneje u snu.

Stručnjaci, takođe, ukazuju da bolji san imaju i oni koji manje sede tokom dana, bez obzira na to da li vežbaju ili ne…

Evo još saveta za dobar san, a, možda, i bolji…

1. Jutarnje spremanje spavaće sobe može mnogo da utiče na kvalitet sna. Čista i uredna spavaća soba je važna za dobar san.

2. Poslednja istraživanja su pokazala da osobe koje spavaju na vazdušastim ili na madracima napravljenim od memorijske pene imaju mnogo bolji san.

3. Spavanje na lošem jastuku može da izazove bolove u vratu i glavi. Veoma je bitno odabrati savršen jastuk. Takav jastuk je čvrst i drži glavu i vrat u liniji sa kičmom.

4. Ukoliko ste „noćna ptica“, naterajte se da ipak ustajete rano i izađete na sunce. To će zaustaviti proizvodnju melatonina u toku dana, a telo će početi da ga oslobađa ranije tokom noći. Zbog tog ćete lakše zaspati.

5. Samo nekoliko kapi mirisa lavande na jastuku će učiniti čudo za vaš san. Lavanda je dobro poznat lek za insomniju, anksioznost, depresiju i umor.

6. Opuštajuća kupka pre spavanja će opustiti mišiće i smanjiti temperaturu tela što za mozak predstavlja jasan signal da je vreme za spavanje.

7. Vežbanje rano uveče ima dobar uticaj na čvrst san. Međutim, treba izbegavati fizičke napore dva do tri sata pre spavanja jer će to imati suprotan efekat.

8. Večera uz sveće je savršen način da se telo pripremi za dobar san.

9. Neki eksperti bananu nazivaju pilulom za spavanje jer je puna triptofana, aminokiseline potrebne za proizvodnju serotonina, neurotransmitera koji ima umirujući efekt. Probajte s bananom…

I još – kao važan dodatak…

– odlazak u krevet tačno u određeno vreme

– držati se ustaljenog ritma i vikendom

– sat vremena pre nego što se legne u krevet izbegavati kompjuter ili televizor

– izbegavati obilne obroke pred spavanje

– izbegavati cigarete i alkohol

– provesti svakodnevno neko vreme napolju

– okupati se i opustiti pre odlaženja u krevet

Izvori: tanjug, http://www.b92.net, http://zena.blic.rs
Priredio: V. V. M.

oOOo