Maratonci u stripu

Nastao je strip Maratonci trče poslednji krug. Angažmanom dva domaća strip autora i kompjuterske tehnike čuveni film Slobodana Šijana je dobio svoje crtano izdanje u vidu stripa

 

Poduhvat vredan pažnje – prebaciti dramu i film Maratonsi trče poslednji krug u strip formu. Uz malo kompjuterske tehnike to su uradili Božidar Milojković i Dragan Lazarević,  jedan od naših najpoznatijih filmova su prebacili u strip. Na blogu Božidara Milojkovića možete da vidite celokupan strip na linku ovde.

Maratonci trče počasni krug je jugoslovenski film iz 1982. godine u režiji Slobodana Šijana, a scenario je napisao Dušan Kovačević na osnovu svoje pozorišne predstave.

Priča o Maratoncima se događa u vremenu između dva rata (1935). U familiji Topalović, koju sačinjava šest generacija muškaraca – najmlađi ima 25 godina a najstariji 120 – dolazi do velikih sukoba, jer mladi potomak ne želi da se bavi pogrebničkim zanatom, koji decenijama, s kolena na koleno, drži njegova porodica.

Proizvodnja mrtvačkih sanduka je sve unosnija, uvodi se nova tehnologija, sahranjuje se brže i lakše, nastupa vreme krematorijuma. Ali najmlađeg člana porodice Mirka (Bogdan Diklić) sve to ne zanima; on želi da se bavi filmom, zaluđen tom idejom od strane svog najboljeg prijatelja Đenke. Mirko je zaljubljen u Kristinu, koja ne mari za njega i zaljubljena je u Đenku. Kristinin otac, Bili Piton, nabavljač mrtvačkih sanduka za firmu Topalovića „Dugo konačište“, hoće da utera stari dug i ucenjuje porodicu. On traži veći udeo u zaradi, pravičnu podelu u poslu i dobiti ili da uda svoju ćerku jedinicu za Mirka a da dug uđe kao njegov miraz, odnosno suvlasništvo u firmi.

Tako dolazi do sukoba ove dve porodice. U tom obračunu dozvoljena su sva sredstva. To je američki gangsterizam na balkanski način…

Strip Maratonci trče poslednji krug - Šijanov film u stripu plakat

Strip Maratonci trče poslednji krug - Šijanov film u stripu prva tabla

Strip Maratonci trče poslednji krug - Šijanov film u stripu idijote

Strip Maratonci trče poslednji krug - Šijanov film u stripu zapaliću je

Pogledajte sve table stripa kod autora stripa.