Prepodobni Sergije Radonješki Čudotvorac

Osnivač monaštva u Rusiji i veliki duhovnik, isposnik, čudotvorac Sveti Sergije Radonješki je danas proslavljen u crkvama i manastirima širom Rusije i pravoslavnog sveta

 

Danas se služila Sveta Liturgija u svim hramovima Ruske Pravoslavne Crkve U ČAST SEDAMSTOGODIŠNjICE ROĐENjA SVETOG SERGIJA RADONjEŠKOG.

700 godina je prošlo od pojave u svetu velikog ruskog svetitelja, osnivača prave ruske monaške duhovnosti, čudotvorca i isposnika kakav se više nikada neće pojaviti u zemlji koja će, uskoro posle njegovog života postati „Treći Rim“ (i istinska naslednica Istočnog Rimskog, Vizantijskog carstva).

Sveti Sergije Radonješki blagosilja kneza Donskog - 700 godina od rodjena čudotvorca

Sveti Sergije Radonješki daje blagoslov ruskoj vojsci i Velikom knezu Donskom

Bežeći od sveta, slave i svega suviše ljudskog, mladi Vartolomej Rostovski će, Božijom Promišlju, postati Sergije Radonješki, a nakon toga i veliki svetitelj i stvarni ujedinitelj Rusije.

Bez Sergija Rusija ne bi uspela da se objedini pod vlašću velikog kneza Dimitrija Ivanoviča Donskog, niti bi na Kulikovskom polju uspela da 1380. godine pobedi (sve do tada nepobedivog) tatarskog kana Mamaja.

Sveti Starac je lično blagoslovio Velikog Kneza i njegovu vojsku i sve vreme bitke se sa monaškim bratstvom molio u svom manastiru (posvećenom Svetoj Trojici, na Makovecu) za pobedu pravoslavlja i ruskog oružja.

Tako da su se, u stvari, u isto vreme na dva mesta u Rusiji vodile dve podjednako važne bitke istog Otadžbinskog Rata: ona fizička, svetovna bitka, na Kulikovom polju (na obali reke Neprjavde, nedaleko od ušća velikog Dona) i onaj duhovni, suštinski boj, u manastiru Svete Trojice (u neposrednoj blizini Moskve).

Tako je Rusija blagoslovom Svetog Sergija Radonješkog dobila svoju Kosovsku bitku, pobedivši moćnog i okrutnog neprijatelja (u slično vreme su se i ruska i srpska bitka izdogađale, a oba polja na kojima je vođena bitka sa istočnim vojskama su imenom simbolično vezana za pticu „kos“).

Nakon Kulikovske bitke je i nastala ona Velika Rusija kakva i danas postoji. Tada je formiran i ruski narod (predvođen idejom bogotražiteljstva, Svetih Ratnika i organskog jedinstva Velike i Svete Rusije), koji će na sebe uskoro preuzeti i sve vizantijske zavete…

Prepodobni oče Sergije, moli Boga za nas!

A on na iskrenu veru uvek milostivo i blagodatno odgovara svojom čudotvornom ljubavlju koja sve i svakoga može da izleči.

Amin.

Dragoslav Bokan

Preuzeto sa FB profila