Trčanje i hrana

Trčanje je odlična disciplina za mršavljenje ali se postavlja pitanje koju hranu jesti pre trčanja. Šta kaže nauka šta treba jesti i piti, kako izgleda obrok pre fizičke aktivnosti

 

U vremenu kada je sve veći broj gojaznih osoba i kada većina njih ne može na jednostavan način da smrša, mnogi se okreću trčanju u nadi da će na taj način uspeti da skinu suvišne kilograme.

Trčanje i hrana - Koju hranu jesti pre trčanja

Kako izbalansirati trčanje i hranu

Trčanje je odličan izbor, ne samo za one koji žele da mršaju, već i za sve one koji žele da ostanu u top formi i da budu zdravi. Trčanjem činite dobro za svoje zdravlje, za svoj imunološki sistem i generalno za svoju kondiciju. Ukoliko vam je pritom cilj i da smršate, uboli ste premiju.

Ipak, da bi trčanje imalo puni efekat i da bi uopšte mogli da trčite neko optimalno vreme, potrebno je da se zdravo i hranite i da to činite na pravi način za što bolje rezultate.

Pa da pogledamo sada u nastavku teksta kako se to treba hraniti.

Koju hranu jesti pre trčanja?

Pre samog trčanja potrebno je da konzumirate hranu koja će vam dati dovoljnu količinu energije. Vodite samo računa da ne jedete baš neposredno pre trčanja, već da poslednji obrok pre toga bude oko sat vremena.

Što se konkretno odredjenih namirnica tiče, stručnjaci preporučuju da to može biti sledeća hrana:

– Integralne žitarice ili ovsene pahuljice sa mlekom/jogurtom su sjajan izbor kao poslednji obrok pre trčanja. Drži vas sitim duže vremena a lagana je hrana da ne opterećuje vaš želudac.

– Čajevi takodje mogu biti odličan izbor pre trčanja. Tu najpre mislimo na zeleni čaj koji će vam dati dodatnu energiju i izdržljivost.

– Mladi sir u kombinaciji sa integralnim hlebom i paradajzom. Ukoliko se odlučite za ovaj obrok takodje nećete opteretiti svoj stomak pred trčanja a u isto vreme ćete dovoljno zasititi svoju glad.

– Razne vrste voća i orašastih plodova. Dobar izbor u ovoj situaciji su uvek i banane, pomorandže ili neko koštunjavo voće poput kikirikija, badema i slično. Na taj način ćete svom organizmu dati dovoljnu količinu energiju, kao i preko potrebne vitamine i minerale.

– Pored svega ovoga nije loš izbor ni zdrava kokosova voda. Ovaj napitak vas može jako lepo hidrirati pa je dobar izbor i za pre a i posle trčanja.

Ovo su samo neke smernice informacionog karaktera, a ne bi bilo loše da se pre pravljenja programa ishrane vezane za trčanje posavetujete sa lekarom ili stručnim licem.

Izvor