Šta Kubu čini tako posebnom?

Kuba je jedna od najboljih destinacija za porodični odmor, jer je prirodna, sigurna i bogata kulturnim lepotama.

Zbog toga je odmor na Kubi sugurno želja svakog od nas. Jedinstvena atmosfera, čarobna arhitektura, ljudi, plaže, klima… Sve ove stvari su manje više poznate običnom čoveku. Ali da li ste znali da se na Kubi koriste dve valute ili zašto postoji toliko starinskih automobila na ulicama ove egzotične destinacije?

Zašto je Kuba tako popularna? Šta Kubu čini tako posebnom?

Odmor bez Interneta 

U današnje vreme ubrzanog života i obavljanja skoro svega preko internet verovatno niste ni svesni koliko odmor bez internet može da prija. Nije da na Kubi nema Interneta, ali se on ne može naći u svakom hotelu i skup je, 6 dolara za standardan internet, a bežični je još skuplji. Zahvaljujući nedostatku Interneta vi i vaša deca nećete provoditi vreme na Facebook-u i YouTube-u, već ćete moći u potpunostima da se prepustite čarima Kube. A i dosadni prijatelji i rodbina neće moći da ometaju vaš savršen odmor.

Vožnja u starinskim kolima za 40 centi

Zbog embarga koji je uveden Kubi 1953. godine, nakon “Revolicije 26. jula” na Kubu je gotovo nemoguće uvesti strana kola. A kako Kuba nema svoju fabriku automobila, stanovnici ovog Karipskog ostrva su primorani da se snalaze sa kolima starijim od pola veka. Pored toga, kubanskoj valuti je drastično pala vrednost, pa su nova kola jednostavno preskupa za njih. Bez obzira na svoje godine i stanje, ovi automobili koje koristi veliki broj taksista su odličan način za obilaženje Kube i veoma su pristupačni. Ovde nije retkost da se vozite u taksiju sa potpunim strancima kako biste podelili trošak. Samo podignite ruku i sačekajte da vas pokupi taksi!

Kuba taksi

Dve valute

Ko nije bio na Kubi verovatno ne zna da se tamo koriste dve valute. Pošto je turizam veoma bitan izvor prihoda Kube i njenih stanovnika (mada država strogo kotroliše prihode od turizma i visoko ih oporezuje) na Kubi se koriste dve valute, jedna domaća – pezos, a druga za strance CUC (kubanski konvertabilni pezos). U suštini, turisti ne bi trebali da dolaze u dodir sa domaćam valutom. Preporučuje se da novac zamenite već na aerodromu kako biste imali za taksi i smeštaj. I obavezno ponesite eure, a ne dolare.

1_peso_728

Bez McDonalds-a

McDonalds se nalazi u skoro svim zemljama sveta, ali ga na Kubi nema zbog loših međusobnih odnosa Kube i SAD-a. Ali ne brinite, tu je domaći lanac restorana El Rapido, koji kao i Mc Donalds simbolišu crvena i žuta boja. Možda hrana nije ukusna kao u Američkim restoranima brze hrane, ali je zato atmosfera na zavidnom nivou. Naime, El Rapido se noću pretvara u noćni klub. Dobar provod je zagarantovan.

7381253

Nema reklama

Sigurni smo da su reklame svima dosadne i naporne. Ovo je još jedan razlog zašto je Kuba idealno mesto za odmor. Tamo nema reklama na televiziji u novinama ili na bilbordima. Nema dosadnih deterženata, sapuna, piva i uložaka. Ljudi uglavnom nisu ni svesni koliko nas ovo opterećuje svaki dan i koliko je život lepši bez reklama koje nas bombarduju sa svih strana.

Havana-Regla_IV_6310-Gerry_Pacher

Ovo su samo neki od razloga zbog kojih je Kuba jedinstveno mesto u svetu. Ova zemlja je jednostavno čarobna i sigurno će vam ostati zauvek u pamćenju. Ako putujete na ovo egzotično ostrvo držite oči i um otvorenim i prepustite se čarima Kube.