Sveti Bože, Sveti Krepki, Sveti Besmrtni, pomiluj nas

Angelska pesma Presvetoj Trojici, ili Trisveto je molitva koja se svakodnevno uznosi Gospodu. Kako je otpevana na aramejskom glasom monaha koji ima andjeoski glas

 

Angelskom pesmom ona se naziva zato što nju pevaju sveti angeli, koji na nebu okružuju prestol Božiji. Ljudi, koji veruju u Hrista, počeli su da je upotrebljavaju posle 400 godina od Rođenja Hristovog. U Konstantinopolju je bio silan zemljotres, od kog su se srušile kuće i naselja. Uplašeni car Teodosije II i narod obratili su se Bogu molitvom. U vreme te opšte molitve jedno blagočestivo dete (dečak) bio je nevidljivom silom podignut na nebo a potom, nepovređen, spušten opet na zemlju. On je rekao narodu koji ga je okružio, da je slušao na nebu, kako su pevali sveti angeli: Svjatii Bože, Svjatii Krjepki, Svjatii Besmertnii.

Dirnut narod, ponovivši tu molitvu, dodao je: pomiluj nas, i zemljotres je prestao.

Sveta Trojica ikona Rubljov - Trisveto angelska pesma

Sveta Trojica – ikona po motivu freske Rubljova

Svjatii Bože, Svjatii Krjepki, Svjatii Besmertnii, pomiluj nas.

U toj molitvi, Bogom nazivamo prvo Lice Svete Trojice – Boga Oca; Krepkim – Boga Sina, zato što je On takođe svemoguć, kao i Bog Otac, premda je On kao čovek stradao i umro; Besmrtnim – Duha Svetoga, jer On ne samo da je i Sam večan, kao Otac i Sin, nego i svim stvorenjima daje život a ljudima i besmrtni život.

TRISVETO

Sveti Bože, Sveti Krepki (Moćni), Sveti Besmrtni, pomiluj nas. (triput)

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Presveta Trojice, pomiluj nas; Gospode očisti grehe naše; Vladiko, oprosti bezakonja naša; Sveti, poseti i isceli nemoći naše, imena Tvoga radi.

Gospode pomiluj. (triput)

Slava Ocu i Sinu i Svetome Duhu, i sada i uvek i u vekove vekova. Amin.

Oče naš koji si na nebesima, da se sveti Ime Tvoje, da dođe Carstvo Tvoje, da bude Volja Tvoja i na zemlji kao na nebu; hleb naš nasušni daj nam danas; i oprosti nam dugove naše kao što i mi opraštamo dužnicima svojim; i ne uvedi nas u iskušenje, no izbavi nas od zloga. Jer je Tvoje carstvo i sila Oca i Sina i Svetoga Duha, sada i u vek vekova. Amin.

Pošto se u toj molitvi reč sveti ponavlja tri puta, ona se zato naziva takođe i trisveto.

 

Trisveto ili Angelska pesma na aramejskom – hor iz Gruzije

https://www.youtube.com/watch?v=RjjnqlYwDvk