Kojekude, Srbijo!

Javni apel da Zaustavimo dalje propadanje Srbije je dokument koji su potpisali mnogi istaknuti intelektualci Srbije iz rodoljubivog i patriotskog bloka nezavisne političke misli

 

Svesni situacije u kojoj se zemlja nalazi i duboko zabrinuti zbog pretećeg ekonomskog i državnog kolapsa, kao i pogrešnih koraka vlasti koje svojim ponašanjem taj kolaps pospešuju i ubrzavaju, a u nameri mobilizacije svih onih koji još uvek nisu digli ruke od vere u budućnost i odustali od borbe protiv ekonomske i političke kolonizacije kojoj smo izloženi …

Javni apel Srpskih intelektualaca da zaustavimo dalje propadanje Srbije

Javni apel Srpskih intelektualaca – Zaustavimo dalje propadanje Srbije

Zahtevamo

1. Hitnu suspenziju pregovora o članstvu u EU, s obzirom da oni, u obliku u kojem se sprovode, samo služe kao izgovor za neprekidne političke ucene (Kosovo, Hag, privatizacija, promena ustava, teritorijalno preuređenje, radno zakonodavstvo…) i nametanje štetnog neoliberalnog društveno-ekonomskog koncepta. Više je nego očigledno da protekle godine, tokom kojih je sve bilo podređeno procesu „evrointegracija“, Srbiji nisu donele željenu ekonomsku i političku stabilnost, već, naprotiv, perpetuiranje stanja društveno-ekonomske krize, administrativnog haosa i narkomanske zavisnosti od stranih kredita, savetnika i međunarodne finansijske oligarhije.

2. Energično sprečavanje najavljene rasprodaje preostale državne imovine, a pogotovo Telekoma i EPS-a. Umesto da služe kao kadrovski rezervati za namirivanje aktivista vladajućih stranaka, ili budu plen belosvetskih mešetara, javna preduzeća i javni sektor uopšte potrebno je temeljno reformisati, učiniti efikasnim i pretvoriti u oslonac razvoja i oporavka ekonomije države.

3. Striktno poštovanje ustava i preispitivanje svih sporazuma i međunarodnih ugovora koji se tiču ustavno-pravnog statusa zemlje, i poništavanje svih onih za koje se utvrdi da su neustavni, ili štetni sa stanovišta vitalnih nacionalnih interesa.

4. Neodložno oslobađanje medijskog prostora za drugačije stavove i kritiku aktuelnog političkog kursa. Prekinuti tendenciju stvaranja kulta ličnosti i diktature nad javnošću, medijima, pravosuđem i društvom u celini, jer takvo stanje jednoumlja neminovno proizvodi društvenu sklerozu i apatiju, a svako političko i izborno izjašnjavanje u takvim okolnostima čini nužno nelegitimnim.

Naglašavamo da ovo nije pitanje dnevne ili stranačke politike, već doslovno stvar državnog i nacionalnog opstanka – a predložene mere su samo prvi, ali neophodan korak ka tom cilju. I zato je ovaj apel otvoren za sve pojedince, grupe ili organizacije koje dele istu zabrinutost i podržavaju ovde iznete zahteve.

potpisnici apela zaustavimo dalje propadanje Srbije

Potpisi sastavljača apela Zaustavimo dalje propadanje Srbije

Potpisnici apela su: Đorđe Vukadinović, Slobodan Antonić, Marinko Vučinić, Jovan Dušanić, Branko Pavlović, Petar Lađević, Vladimir Đurić, Miloš Ković, Bogdana Koljević, Nikola Tanasić, Dušan Kovačev, Aleksandar Đikić, Slobodan Reljić, Vladan Dinić, Marko Jakšić, Slaviša Ristić, Sanda Rašković Ivić, Marina Raguš, Dejan Mirović, Vladimir Kecmanović