Halogena, LED ili Ksenon svetla na putu

Auto farovi kao najvažniji deo svakog automobila. Šta treba da znate o auto farovima, vrste, delovi upotreba farova

Postojanje farova vezuje se za period pre više od jednog veka. Činjenica je da se tadašnje osvetljenje na vozilima može okarakterisati kao slabim, neujednačenim i treperavim i često su u pitanju bile petrolej lampe koje su visile na bočnim stranama automobila. S obzirom na tadašnju gustinu saobraćaja i brzinu samih vozila ovakvo osvetljenje smatralo se više nego adekvatnim. U današnje vreme je sve drugačije. 21.vek je u odnosu na vekove unazad doneo ogromne promene u svakom smislu i pogledu. Današnji saobraćaj može se smatrati gušćim nego ikada a najbitnije bezbednosno pravilo u vožnji je da dobro vidite ispred sebe i budete viđeni.

Iz tog razloga je u razvoju i te kako pažnja sve vreme bila usmerena na jasan i čist snop svetla koji će Vam pružiti maksimalno jasan put kojim se krećete a drugim učesnicima u saobraćaju da Vas što lakše i brže primete.

Aktuelni ekonomski i ekološki trenuci dali su akcenat izvorima svetlosti i na što manju potrošnju energije. Ogromnim naporima u kojima su učestvovali razvojni timovi i konstantne borbe da se ušteda energije i kvalitet svetlosnih snopova uklope što je moguće bolje, došlo je do nastanka tri vrste: halogenih sijalica, LE dioda i ksenona.

Halogene sijalice i njihova upotreba:

Razne konfiguracije dovode do podele ove vrste sijalica na one kod dugih, kratkih i svetla za maglu. One su poput klasičnih sijalica jer imaju volframno jezgro ali se razlikuju po unutrašnjosti jer halogena sijalica u sebi ima inertni gas i manju količinu halogena (brom ili jod) što dovodi do stvaranja visokih temperatura u samom jezgru a samim tim i proizvodnje jače svetlosti. U hemijskom ciklusu isparavanje volframa je usmereno na vraćanje gorućoj površini čime se sijalica štedi i produžava joj se vek trajanja.

Karakteristike ksenona:

Pored halogenih svetala koji se smatraju najzastupljenijim, ksenone slobodno možemo svrstati na drugo mesto. Do proizvodnje svetlosti dolazi preko električnog luka sa visokom snagom dok su oko luka smeštene volframne elektrode a sve to je hermetički zatvoreno u kvarcnom ili aluminijum – oksidnom cilindru čija je ispuna od specijalnog gasa ili metalnih soli. Formiranjem luka dolazi do stvaranja plazme čija je uloga pojačavanje svetlosnog intenziteta a s druge strane da štedi električnu energiju. Jedina mana kod ksenona je ta što da bi se formirao električni luk potreban je visoki napon struje a jednim paljenjem ksenonskog fara trošenje iznosi oko 30 – ak vati – to je dosta manje u poređenju sa klasičnim halogenim sijalicama na kratkim svetlima. Veliki intenzitet osvetljenja kakav ksenoni reprodukuju zahteva sisteme pranja i podešavanja farova i njihovo postavljanje uglavnom je vezano za skupe automobile.

ksenon auto farovi

Ksenon auto farovi

LED rasveta na vozilima:

Najnovija tehnologija je uvela i ovu novinu kada je u pitanju automobilska industrija. Za proizvodnju svetla zaduženi su poluprovodnici uz pomoć kretanja elektrona. S obzirom na izuzetno slabu količinu svetlosti jedne LE diode, mora se postaviti znatno veći broj što automatski dovodi do podizanja cene ovakve vrste farova i takođe je u većini slučajeva vezano za ugradnju na skupim automobilima.

Kvalitet farova:

Ako izostavimo sijalice u farovima i vrstu samog osvetljenja ono o čemu posebno treba voditi računa jeste održavanje samih farova. Kada govorimo o spoljnem delu fara gde se u većini slučajeva radi o plastici i raznim spoljnim uticajima kojima je ovaj materijal svakodnevno izložen javlja se slaba vidljivost a rezultat je požutela zamagljena mat plastika i problem koji se mora ukloniti. Nije potrebno kupovati nove farove već se rešenje može postići jednostavnim i ekonomičnim poliranjem. Sa same površine farova uklanja se oštećeni sloj, površine detaljno obrađuju i nakon toga sledi zaštita. Novac ste uštedeli jer niste kupili nove ni malo jeftine farove a ovim postupkom ponovo ste dobili na kvalitetu vožnje i vidljivosti na putu.

Mi Vam svakako želimo sretan put i ugodnu vožnju gde god da ste krenuli.